fredag 6 april 2012
RECEPT > Micropopcorn utan micropopcorn
MICROPOPCORN ÄR SVINDYRA i förhållande till vanliga opoppade popcorn. Micropopcorn är dessutom onödigt fettdrypande och ofta även ohälsosamt salta.
Men att poppa själv i kastrull är lite bökigt och innebär flottig disk att ta reda på, så hur kan man undvika detta? Jo, man poppar i micron förstås!
Du behöver: (för en normalstor sats popcorn)
en microsäker skål som rymmer 3 liter
1 dl popcorn
1-2 tsk salt beroende på tycke och smak
0,5 dl vatten
Gör så här:
Häll vatten, salt och popcorn i skålen. In med skålen i micron och täck med lock eller microfolie. Använder du en microkupa bör den inte ha så stora luftningshål att popcornen slipper ut.
Kör på full effekt 5-6 minuter eller tills det slutar poppa. Resultatet blir torra, fina popcorn med en jämn fördelning av saltet. Man pass opp! Lämna inte poppningen obevakad en endaste sekund och stäng av omedelbart när poppningen avstannat. Torra popcorn blir vansinnigt heta och kör du för länge blir de förkolnade och skålen kan spricka eller smälta.
Inget tillagningsfett, ingen onödig disk och du kan med [relativt] gott samvete ringla klarat smör över de färdiga popcornen om du känner för det. Men se upp, har du använt en glasskål är den jättevarm när poppningen är färdig.
Receptet går utmärkt att halvera.
Edit 07-12-2012:
Björn, som kommenterat inlägget, låter meddela att det här sättet att göra popcorn inte fungerar i hans microugn med en effekt på 700 W. Min egen har en uteffekt på 750-800 W och i den går det bra. Kolla alltså din ugns effekt innan du drar igång poppandet!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Synd att jag inte gillar popcorn, för det där var ju jättefiffigt!
SvaraRaderaPåskkram, Monica
Men barnbarnen kanske tycker om popcorn..? Sen slog det mig just, att detta måste ju vara det ultimata sättet att poppa popcorn när de ska användas för att trä långa girlanger på sytråd att dekorera julgranen med!! För vem gillar väl fettdrypande popcorn i granen?
SvaraRaderaTyvär fungerar inte det att poppa popcorn i vatten i våran micro, den är 700watt och även på full effekt i 7 minuter så har inte 1 enda popcorn poppat.
SvaraRaderaVattnet har däremot hunnit ångat bort för länge sedan.
Aj, du! Vår mikrougn har en output på 750-800 W och i den går det hur bra som helst. Men tack för feedbacken, Björn! Jag ska lägga med det i inläggstexten, att man bör ha en apparat med mer klös än 700 W. Hoppas det blev popcorn för dig ändå, på det gamla, hederliga sättet i en kastrull :o)
SvaraRadera