tisdag 26 juni 2012

Hur sjuk kan vården bli före den dör..?

TIDIG, TIDIG MORGON. Tassar i morgonrock och trädgårdstofflor iväg till postlådan och hämtar morgontidningen. Häller upp en mugg ny­bryggt Kulta Katriina, slår mig ner vid köksbordet och slår upp tid­ning­en. Spärrar upp ögonen, sätter kaffet i vrångstrupen och håller på att storkna. På första uppslaget stor, fet rubrik:

Nu måste ÅHS spara 3 miljoner euro

Och så en sammanställning över var pengarna ska dras in:Primärvårdskliniken toppar ligan med 410.000 euro, tätt följd av medi­cin­kliniken med 360.000. Jamen yes, detta bäddar verkligen gott för en kvalitativt god samhällsfinansierad vård, eller hur?

Själv befinner jag mig i läget där jag vill ha det jag enligt bl.a. läkar­för­bun­dets etiska regler har rätt till: en second opinion. För att få en så­dan tarvas remiss till vårdinrättning utanför Åland, eftersom det inom den aktuella specialiteten finns en läkare här på ön.

För detta behövs en betalningsförbindelse, som ska godkännas eller förkastas av samme specialist, nytillsatt som chef – och därmed bud­get­ansvarig – för medicinkliniken, där han även själv är verksam.

Men godmorgon, hur snurrigt får det bli??

Vi har härmed tagit ytterligare ett steg närmare en total privatisering av den åländska sjukvården. För vilken är poängen med en sam­hälls­fi­nan­sierad vårdapparat, där målsättningen att tillhandahålla en hög­klas­sig sjukvård faller på eget grepp?

Skulle det inte vara enklare för alla parter, framför allt patienterna, att vi skrotade tillgängligheten till specialsjukvård mer eller mindre helt och hållet och istället la samma stålar på att betala för att kunna re­mit­tera folk till större sjukhus i närregionerna? Skulle det rentav bli bil­ligare i långa loppet..?

I grund och botten är det ju rent löjligt att vi här på Åland, med vår be­folk­ning på mindre än 30.000 själar, ska ha ett centralsjukhus med alla de specialkliniker som finns på listan. Lika löjligt som att vi har sexton (!) skilda kommuner med sexton (!) separata kommunförvaltningar.

Denna regniga junimorgon är jag glad att jag försakat mycket för att med död och pina hålla min privata sjukkostnadsförsäkring vid liv. Men alla är inte lika lyckligt lottade och för dem blöder mitt hjärta.

12 kommentarer:

 1. Sorry... liksom... operationstiderna/-pengarna tog slut i maj månad så återkom nästa år du. Om du lever. Inte ett scenario man önskar. Snart är vi tillbaks vid ättestupans tid. Jag bli så ledsen och tänker än en gång på dom som inte orkar föra sin talan. Vart är denna världen på väg? Må vi hållas vid liv! And by the way, tack för givande diskussion igår:) Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu, nog är det mycket man numera kan säga om mycket av de samhällsfinansierade "finheterna" vi har - vi hann väl bara med en bråkdel under vårt fika.

   Det är helt enkelt för jävligt ställt för sådana som inte har ork eller förmåga att slåss för sin rätt. Vi kommer allt fortare närmare och närmare Darwins gamla tes: survival of the fittest. Man blir mörkrädd för mindre.

   Radera
 2. Ja du, det är lika illa här på den här ön!
  Efter titthålsoperationen har jag fem hål som antingen är sydda eller klamrade. Så igår när jag äntligen börjat känna mig som människa efter förkylningen igen så försökte jag ringa till vårdcentralen för att få dom borttagna.
  Den jag hör till hade dock stängt för sommaren TROTS att det numera är massor av sommargotlänningar och turister på ön (konstig planering). Alltså skulle jag ringa till Hemses istället.
  Där fick jag hela dagen svaret att det fanns inga telefontider är en sköterska ringer tillbaka, fast det enda jag ville göra var att boka in mig hos distriktssköterskan. Lite överarbetat anser jag!
  På eftermiddagen tröttnade jag så vi åkte in till Hemse så att jag skulle kunna boka in mig "in person".
  Men se det gick minsann inte! tjejen i kassan fick ABSOLUT inte boka in några patienter!?
  Inte fick jag heller sitta ner och vänta för dom hade så otroligt med patienter!!
  Vilket inte förvånar mig ett dugg när dom både ska ta hand om Klintes alla och dessutom alla besökare.
  NEJ, man MÅSTE ringa till vårdcentralen och boka tid. Alltså fick jag sätta klockan på ringning i morse 06.30 för att vara först, vilket OTROLIGT nog fungerade - jag kom fram!
  Så blev jag uppringd tio över nio, men sen var det knepigt igen. Det var knappt att jag fick en tid i morgon att ta bort stygnen. Till slut undrade jag om man var tvungen att åka till fastlandet för att göra det också!
  Jag har tidigare alltid berömt Gotland för dess fina sjukvård, men nu börjar man ju tveka och undra lite vart vi är på väg.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men herregud, ni har det ju snudd på ännu mer korkat ordnat än vi! Det trodde jag faktiskt inte var möjligt, men här presenterar du ju ett tydligt bevis för det. Jag vet snart inte vad jag ska säga när jag hör såna här berättelser. Just nu nöjer jag mig med att himla med ögonen och sucka avgrundsdjupt.

   Radera
 3. Glömde; Det är väldigt ovanligt med löss på bambu! Det är faktiskt ganska unikt, men du hade en otrolig tur att du inte kom hem med den angripna plantan!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, är det det? Ja, då var det faktiskt en förvånansvärd tur att jag inte kom hemkånkande med den :o) Även en blind höna, du vet ;o) Och inte kom jag mig iväg till plantshoppen för att kolla läget som jag hade tänkt häromdagen. Som vanligt var det något annat som kom emellan.

   Radera
 4. Har kollat igenom dina senate bloggar för jag har inte haft tid att vara på datorn Alvin har varit min kille i några dagar.Du ser ut att ha haft en fin helg .Läcker regnrock med allt det röda.Prästkragar i hög blom mina är på väg också,det är en tacksam blomma förökar sig väldigt fritt.Promenad i midsommarnattens fina fågelmusik.
  Här har vi haft fint väder men det kunde fått vara någon grad varmare,å mindre blåsigt,ska inte klaga.
  Tankarna går ju förståss till hur det kan vara hos Peters hus å grav ,har förstått att det nog är uthyrt nu.
  Det där med sjukvården blir nog bara sämre det dras in här också.
  Sommar kramar till er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, nån sommarvärme har vi sannerligen inte fått ännu här ute i havet. Man får vara glad om dagstempen segar sig upp mot 16-17 grader - i JUNI! *ruskar bekymrad på huvudet*

   Jag såg faktiskt i tidningen att Peters hus var utannonserat att hyra, men vad som hänt med det hela vet jag ingenting om. Men det bästa är ju om någon faktiskt bor där, så att det inte bara står och förfaller.

   Stor kram tillbaka till dig!

   Radera
 5. Det mest intressanta är ju att "chefläkare" ska bli sisådär en 700 000 skr fattigare. Vad säger han om det? Annacarin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vete fan vad han säger om saken, men man kan ju undra hur mycket som chefläkarsysslan kostat FÖRUT om man nu kan dra in en sån här summa ... *ryser av förskräckelse*

   Radera
 6. HA,ha,ha! Smartare att göra som de har gjort på den här ön. Minska ner ordentligt på ambulanserna så behövs det inte så mycket sjukvård.
  Kram, kram
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaa! Det var ett fiffigt drag! Nästa steg blir väl en ättestupa de luxe i något nedlagt kalkbrott..?

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!