lördag 30 juni 2012

Putslustigt

DET BLEV INTE gjort till påsk, inte heller till 1:a maj och trots goda föresatser icke heller inför midsommarhelgen. Men nu, nu är det gjort! Årets köksfönsterputsning är avklarad och i pur glädje över att ha gnistrande rena rutor ställde jag mellan fönstren in ett gäng små sjö­märken.


Var dessa välgjorda miniatyrer kommer ifrån vet jag inte. De bara finns, liksom, och har så gjort så långt tillbaks jag kan minnas. Antag­ligen är de en gåva från någon till mina föräldrar, men vem som är upp­hovsmannen är okänt. Fina är de i alla fall, håller ni inte med om det?


Själva putsandet utförde jag enligt gammal, beprövad metod. Inget jox, inga dyra kemikalier eller speciella redskap, men ett ypperligt re­sultat med minsta möjliga arbetsinsats. Helt i min smak ;o)

8 kommentarer:

 1. Grattis till nyputsade rutor. Själv har jag fullt sjå med att komma ihåg att putsa glasögonen ibland. Fast, förstås, rutorna riktade mot fågelmatningen och dammen brukar jag ta bilder igenom så de måste jag hålla rena.Och ingen missunnar dig den lilla sommardrinken. Ska nog inhandla en flaska mousserande rödvin. Det är en traditionell sommardrink för mig.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håhå, dra nu inga förhastade slutsatser! Det är endast köksfönstret jag putsat, eftersom det är genom det jag håller koll på omvärlden. I övrigt är jag helt i klass med dig och glasögonen blir rengjorda först när jag börjar tro att jag ovanpå all annan sk*t fått starr också ;o)

   Mousserande rödvin..? Det har jag aldrig hört talas om förut. Mousserande rosé, ja, men icke rött. Livet är fullt av ny lärdom!

   Radera
 2. Menar du, att du har satt in dessa bedårande sjömärken MELLAN rutorna? Det ser jättefint ut!
  Det skulle jag inte kunna göra här, eftersom vi har täta termoglas...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis det jag menar att jag gjort. En av [de få] fördelarna med att residera i ett hus från sent 1950-tal ;o)

   Radera
 3. Knepet med att putsa med tidningspapper använder jag när jag ska regöra glset på kaminluckorna. Jag fuktar en bit av papperet och doppar det i askan och sen gnuggar jag. Går lätt och ger ett fint resultat. Till fönsterrutorna använder jag en skrapa, men retar mig ofta på ränder som kan uppstå. Jag kanske kan kombinera de båda metoderna, dra lite lätt med skrapan först och eftertorka med papper.

  Är du inte rädd att solen ska bleka och torka ut de jättefina sjömärkena, som annars gör sig väldigt bra där dom sitter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det där med att rengöra braskaminens glasluckor med aska är bekant. Jag bloggade faktiskt om det för ett par år sedan: http://stjarnkraft.blogspot.com/2010/04/puts-vack.html

   För tvättade jag också fönstren med skrapa, men just det faktum att det alltid blir rinn och ränder fick mig att återuppta "mormorsmetoden" :o)

   Sjömärkena är säkerligen runt 50 år gamla och har väl största delen av tiden legat gömda i en ask. Blir de kaputtski av att stå i fönstret får de bli det; saker ska användas, inte ligga i skåp och lådor till ingen nytta. F.ö. är det ingen annan än jag som gråter om de stryker med, så det är inte hela världen det heller ;o)

   Här HÄLLER regnet ner just nu, VRÄKER från skyn som Niagaras lillasyster. Vilken jä*la sommar ... :o(

   Radera
 4. Svar
  1. Jodu! Och tänk om man ovanpå det faktiskt kunde se bra ut också ;o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!