tisdag 17 juli 2012

O-lust

SOMMAREN HÖR FAN till när det kommer till det kulinariska. Det går bra en månad eller så, men strax efter midsommar börjar jag i all­män­het få problem med att variera ”sommarmaten”. Jag menar, hur många sallader i alla tänkbara och otänkbara former kan man t.ex. äta innan man får nog? Hur mycket grillat..?

Soppor är out om de inte är kalla, och såna hör inte till mina favoriter. Grytor går ju tveklöst bort, gröt är av någon orsak otänkbart på som­ma­ren och lådor är definitivt vinterfoder.

När det börjar kännas som att astronautpiller är enda lösningen hän­der det allt oftare att en paj blir räddningen. I en paj kan man stop­pa vad som helst. Igår blev det julskinka (från rean i januari), djup­fryst broccoli (en synd, jag vet, men mycket billigare än den färs­ka), en hand­full svarta oliver och ett halvt paket av Pirkkas prisvärda blå­mö­gel­ost:


En paj räcker för oss, mig och Lilla A, i två dagar. Tur är det, för lusten att laga mat är idag om möjligt ännu mindre än igår. Och imorgon får det väl bli pastasallad. Igen.

PS. Om du befinner dig i samma matinspirationens ökenlandskap som jag hittar du mitt bra-iga pajrecept HÄR :o)

8 kommentarer:

 1. Håller med, det är många rätter, som liksom inte "passar" på sommaren!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, ja :o/ Eller månntro det är mina kokkonster som inte är tillräckliga..?

   Radera
 2. Hej Nina. Idag kom mitt bokpaket, skönt att det gick i vår låda. Om inte, hade de ställt det utanför ytterdörren ifall vi inte varit hemma.
  Det där med sommarmat är klurigt, vi försöker att äta enkelt och lätt men som du säger fantasin sinar. Men en sommar som denna när det inte är så varmt, går det bra att fort och lätt smälla ihop goda pannbiffar eller köttbullar till nypotatisen, rökt eller stekt fisk med spenat, en "rik" omelett med mycket gott i, svamp och bacon tex.
  Sallader är jag evinnerligt trött på. Pasta är inte Cs favorit så det har vi ganska sällan.
  Grilla gör vi inte så ofta, jag gillar bättre att laga mat på vanligt vis. Låter tråkigt, ja jag vet.
  Pajer går bra alltid, din paj ser väldans god ut.
  Kramen
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer med dig vad grillningen beträffar. Antalet gånger under en sommar som jag drar igång gasgrillen på terrassen är lätt räknade. Dels innebär det planering, för den måste ju startas och värmas innan man kan börja kocka. Och dels tycker jag att man har lite dålig kontroll på när maten börjar bli färdig. Mestadels blir det faktiskt korv eller pannbiffar när det kommer till grillning.

   Men du, tack för tipset om att laga omelett! Det har jag faktiskt inte gjort på bra länge, och gör man den riktigt matig funkar det ju utmärkt till och med som middagskäk :o)

   Radera
 3. På sommarens varma dagar blir det enkelt hemmagjort långfil med något salt eller rökt.Fisk är också gott till,Jag har en granne som har satt ut min mjärde å han vittjar den .Aborrar å en stor Gädda var det i den igår.
  Kramar på er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långfil, vad är det? Och äter man det faktiskt till kött eller fisk?? I min värld är fil något man äter till frukost (eller lunch), t.ex. tillsammans med frukt/bär och müsli.

   Det är tur att jag fick lite fisk under våren, för det har varit räddningen ett flertal dagar denna sommar. Men fisk håller ju dessvärre inte hur länge som helst i frysen innan den börjar bli tråkig till smak och konsistens.

   Radera
 4. PAj är gott! Jag ska testa ditt recept. Vi åt faktiskt soppa härom dagen. Färska morötter och ärter och persilja, heter den ängamat eller något sådant. Jag måste äta det minst en gång varje sommar. Dessutom hade vi plättar med färska jordgubbar mosade med socker. Riktig lyxmat!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars, paj är helt godkänt. Lite omständigt att laga bara, men annars helt okej och såå lätt att variera. Hoppas du har annan skinka att tillgå än gammal julskinka ;o)

   Ängamat lagade min mamma rätt ofta på somrarna, och visst är det gott. Men inte hur ofta som helst. Gazpacho tycker jag också är gott, men kommer mig av nån anledning i princip aldrig för att laga det.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!