tisdag 18 september 2012
Livet på en pinne
MAN SKULLE TRO att jag vid det här laget har fått mer än nog av allt vad äpplen heter. Men nu bär det sig inte bättre än att Sävstaholm mognar och liite av den skörden bara måste jag ju ta vara på också. Med betoning på lite.
Jag tog mig några grillstickor av grövre sort och surrade dem två-och-två vid varandra för att få till 48 cm långa pinnar. 48 cm är exakt den längd som går in mellan väggarna i min ugn.
På pinnarna trädde jag igår kväll upp äppelringar, satte ugnen på 50° och lämnade luckan lite på glänt över natten.
Nu på morgonen är torkningen nästan färdig. Om andan faller på gör jag kanske en sats till under dagen.
På bara några dagar har en definitiv känsla av höst infunnit sig. Lövmassorna börjar gulna och det är småruggigt att tassa iväg och hämta tidningen på morgonen. På kvällspromenaden börjar det kännas som det snart är dags att rota fram yllevantarna igen och på gården står kärleksörten i blom.
Idag är det förresten en trevlig sak i görningen. Men om det bloggar jag inte förrän imorgon ;o)
Jag tog mig några grillstickor av grövre sort och surrade dem två-och-två vid varandra för att få till 48 cm långa pinnar. 48 cm är exakt den längd som går in mellan väggarna i min ugn.
På pinnarna trädde jag igår kväll upp äppelringar, satte ugnen på 50° och lämnade luckan lite på glänt över natten.
Nu på morgonen är torkningen nästan färdig. Om andan faller på gör jag kanske en sats till under dagen.
På bara några dagar har en definitiv känsla av höst infunnit sig. Lövmassorna börjar gulna och det är småruggigt att tassa iväg och hämta tidningen på morgonen. På kvällspromenaden börjar det kännas som det snart är dags att rota fram yllevantarna igen och på gården står kärleksörten i blom.
Idag är det förresten en trevlig sak i görningen. Men om det bloggar jag inte förrän imorgon ;o)
Sparat i följande arkivlådor:
Köksanteckningar,
Trädgård 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Nina, det bästa med torkade äppleskivorna är att de tar nästan ingen plats, sedan är det jättegott att mumsa på som snacks.
SvaraRaderaJag har inte kommit så långt ännu med mina äpplen, de är lite senare sorter.
Men mos ska snart kokas, äpplekakor bakas och blir det över så blir det torkade skivor i år som vanligt.
Vet du, vi har superfint väder, ganska varmt.
C och jag ska nu iväg och handla nya växter till platsen som blev röjd igår.
Jag skall fortsätta att snygga till de övriga rabatterna.
Kärleksörterna är tacksamma höstblommor, jag har flera olika sorter och några av dem har börjat blomma.
Du får ha en bra dag
Monkan
Den främsta orsaken till att jag torkar äpplen på det här viset är att Lilla A är äppelallergisk och inte kan äta andra råa äpplen än Transparent blanche, och den finns ju aldrig att köpa i butik. Men är andra sorter väl upphettade klarar hon dem hur bra som helst.
RaderaJag gillar kärleksörten skarpt! När nästan allt annat har blommat över för året kommer de igång, står fina utomhus länge och sammalunda i vas inne.
Jag hade ikväll tänkt mig en skön långpromenad, men du kan ju slå dig i backen på att det började spöregna :o(
Så gott det låter med torkade äppleskivor! och betydligt nyttigare än potatischips...
SvaraRaderaSpännande med den trevliga saken du har i görningen - undras vad det kan vara?
Ha en bra dag, kram, monica
Potatischips kommer inte över tröskeln i det här huset. Inte efter det helt ovetenskapliga test Lilla A och jag gjorde för något år sedan, då vi märkte att E621-bemängda potatischips blir man aldrig mätt av. Men tar man majschips utan E621 orkar man på två pers inte äta mer än max halva påsen!
RaderaHemligheten (som inte är så stor) får du tåla dig med att få veta tills imorgon ;o)