fredag 21 september 2012

Månaden med stort S

SKÖRDA, SYLTA, SAFTA, skördefest och soppa, det är september för mig. Änt­ligen återkommer lusten och smaken för varma soppor! Just nu finns det dessutom oändligt mycket gott att välja på för att svänga ihop en stor kastrull mättande mat, som blir bara godare om den får gotta till sig en dag eller två.

Igår blev det korvsoppa, av till största delen egen skörd: vaxbönor, bifftomater, fänkål, morötter, potatis, vitlök, persilja och libsticka. Pap­rikan*, korven* och löken kom från butiken. Det sistnämnda skulle egentligen ha varit egen purjo, men den odlingen har myrjävlarna satt p för. Mina purjolökar är just och jämnt i storlek med grövre sugrör :o/

* På specialpris förstås! Vad annars? ;o)


Och på tal om kastruller ska jag nu kasta in ännu ett i raden av mina husmorstips!

För mig har det alltid varit ett onödigt irritationsmoment att stå t.ex. mitt i syltkoket och reta mig på att jag inte har koll på hur mycket syl­ten vä­ger när sockret ska i. Därför har jag på insidan av en skåpdörr en lista upptejpad. På den har jag noterat hur mycket mina kastruller (och bunkar) väger. Då är det lätt att ställa hela koket på vågen, sub­trahera kärlets vikt och på ett ögonblick få koll på vad innehållets vikt.


Annars kan jag bara konstatera att Åland gör det igen, planerar som arsel. Med början idag och ända fram till söndag kväll pågår det skör­defest över hela Åland. Folk åker som skållade illrar kors och tvärs ge­nom landskapet för att besöka, begapa och beundra, och så gott som alla i privatbilar. Samtidigt passar man på att anordna bilfri dag imor­gon. Men hej, så genomtänkt ...

*vederbörligen anti-imponerad*

10 kommentarer:

 1. Såg detta i "messa Åland" igår som jag tycker var så mitt i prick:

  "Det är synd att ålänningarna har så lite vett"

  Även om jag är född och uppvuxen där så undrar jag emellanåt vad sjutton vissa tänker med. Fast, det är nog lite lika här också. Ö-syndrom kanske? Fast innanför ring-trean är de värst av allt..

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu, som en bekant brukar säga mest hela tiden: "Man vet inte om man ska skratta eller gråta."

   Radera
 2. Så härligt att kunna skörda så mycket grönsaker i sin egen trädgård! Sådder har jag aldrig lyckats särskilt bra med, så jag är full av beundran...
  Håller med om att det är skönt, att man kan börja laga härliga grytor och värmande soppor igen - det är svårare med maten på sommaren!
  Ha en skön helg, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, så värst många soppkok blir det ärligt talat inte av mina egna odlingar. Säsongen har ju inte varit riktigt den bästa, med påföljd att mängden jag kunnat skörda är rätt undermålig. Men lite är också något!

   Radera
 3. Soppor är härlig mat,det smaka säkert bra,kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars, det blev en riktigt mustig och god soppa. Och särskilt dag 2, som det brukar vara :o)

   Radera
 4. Ja, det låter ju verkligen som att gräva sin egen grav. Här skulle det bli uppror om det flaggades för bilfritt mitt under höstens sista inkomstkälla för många.Fiffigt med din lista, själv har jag en annan: En matsked strösocker = 20 g osv.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag utgår från att det finns någon fiffig tanke bakom det hela, men t.v. har jag inte lyckats klura ut vilken den skulle kunna vara. Men så är jag ju inte heller på min intellektuella topp numera ;o)

   En sån där ingredienslista har jag i min kokbok jag också, därför förvånar det mig en smula att det dröjde rätt länge innan jag fick till stånd en lathund för kärlvikter. Antagligen måste jag nå en viss nivå av irritationsgrad innan jag fick tummen ur :o)

   Radera
 5. Men, det är ju såhär (sett ur en lantis perspektiv):
  Mariehamn ska vara bilfritt på den bilfria dagen, alltså skickar man ut alla mariehamnsbilister till landsbygden på skördefest. För dem som får dåligt samvete av detta extra bilkörande, erbjuder bussbolagen transport ut till vissa av skördefestgårdarna, men inte enligt någon högtutvecklad logistisk plan - utan just för att döva samvetet en smula.

  Saija

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aber klar! var det ju naturligtvis tänkt! Att jag inte fattade ;o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!