torsdag 17 januari 2013

Klart retro

 

Knopeliknep, och här ska ni höra,
vad man med snöre och glasvas kan göra!
Klipp några snören och knyt till ett nät
– och vips finns en ampel, klart retro och het!

MAN TAGER SIG således några meter jutesnöre och ett stycke vasen VAS från IKEA. 24 knutar senare har man ordnat sig en prima ampel à la 1970-tal, perfekt t.ex. för hängande odling av orkidéer, vars stäng­lar egentligen ska få svinga sig över krukkanten som de behagar och inte tvingas att växa uppåt.

När jag var färdig och hängde upp orkidén i köksfönstret kom jag på, att det här måste jag använda mig av i Glaspalatset i sommar. Fri­hängande krukor med tomater och jordgubbar kanske..? Och indian­krasse vällande ut ur krukor upphängda i träden på gården!

Så häng inte läpp, go’ vänner!
Häng upp en ampel istället ;o)

10 kommentarer:

 1. Föregående inlägg rullade jag snabbt förbi.Dagens knep och knåp kan jag ta till mig utan våndor. Tänk, hela äppelträdet kan vara fullt av hängande orkidéer i sommar. (fast de måste nog ha hål i botten).
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 2. Sååå, du uppskattar inte mina virkade blomster..? Du som har din påskduk på gång och allt. ;o)

  Skämt åsido, så blir nog mina orkidéer inomhus även under sommaren. Och eventuella hängande trädgårdar utomhus kommer att vara planterade i helt vanliga blomkrukor - med hål i botten - och snöramplar dimensionerade efter respektives format.

  SvaraRadera
 3. Snyggt! Det trista är bara att jag precis - under julbortstädningen - har kastat 5 stora förväxta ordkidéer. Jag hade helt enkelt tröttnat på dom!! Synd att jag inte fått det här tipset innan.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. O, det var verkligen synd, för Phalaenopsis - om det var sådana - är ju inte direkt billiga i inköp heller :o/

   Om jag hade riktigt gott om plats skulle jag fixa mig ett orkidéTRÄD inomhus. Helt enkelt leta upp en lämpligt stor, torr gren med många förgreningar ute i skogen, gjuta fast denna i en snygg kruka och sedan hänga upp alla orkidéer i "trädet". Kanske ett tips för din underbara uteplats under tak..? Det behöver ju inte vara orkidéer heller :o)

   Radera
 4. Fiffigt, men nog svårare än det ser ut - för oss vanliga dödliga...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nädu, inte svår alls! Jag googlade lite när jag läst din kommentar och hittade då t.ex. den här sidan, med ypperligt enkel beskrivning av hur lätt det är: http://www.greenvillages.com.au/assets/Step-by-step-instructions_Macrame.pdf?bb7ee4.

   Radera
 5. Hej Nina, just så ska man ha sina orkideér. Jag skall också göra en slags ampel till mina, men jag kan inte komma på något precis nu. Vill ha en stor så jag kan plantera flera stycken i den.
  Jag tycker du är otrolig med dina virkade blomster. Ska bli kul att se objektet färdigt.
  Det blir jättefint i ditt glashus med amplar fulla med smultron, jordgubbar eller tomater.
  Jag gillar krasse, men de växer så det knakar och tar så stor plats.
  Ha det gott
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenvisst är det så här man ska odla sina orkidéer! Tanken att åtgärda trängseln på fönsterkarmen har funnits rätt länge, men som vanligt nuförtiden har tröskeln mellan tanke och handling varit nästan oöverstigligt hög. Men nu är jag glad att jag fick igång mig, för då blir det säkerligen fler tillverkade.

   Idag vidtar ihopvirkandet av alla filtblommorna! Så med risk för att bli tjatig måste jag bara få upprepa, att dessa blomster har gått oväntat fort att samla ihop :o) Bilder på den färdiga skapelsen kommer när det är så dags.

   Jovars, krasse SKA växa så det knakar. Det gjorde inte mina plantor i somras och jag undrade länge vad som var felet, ända tills jag upptäckte att de var illa åtgångna av vita flygare - utomhus!!! Någon överdådig krasseskog hade jag således inte att stoltsera med, men har lärt mig av årets misstag.

   Radera
 6. En smart ide,jag har ju slängt flera fula orkideer tidigare,har nu bara två.Kram från ett kallt norrland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, då har du i alla fall två att börja din nya, hängande orkidéträdgård med :o)

   Här har det också smällt till och blivit k-k-kallt (med åländska mått). Termometern visade -13 när jag hämtade tidningen från lådan imorse :o(

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!