tisdag 15 januari 2013
Om hur gammal skåpmat blir som ny
JAG RÅKADE KOMMA över några paket kokosfett, helt gratis. Bra att ha när det till valborgsmässoaftonen är dags för årets munkbak, tänkte jag. Fast två hela kilon kändes ärligt talat som överkurs. Aha! slog det mig då. Jag ska naturligtvis göra mig en mesklocka!
Efter en snabb genomgång av skafferiet hade jag skrapat ihop några förpackningar av vete- och rågkross med ett bäst före-datum strax efter finska vinterkriget, någon deciliter ekologiska havregryn, en näve russin (bortsorterade från müslin, eftersom jag inte gillar russin i det sammanhanget), lite torkade nypon från 2011 och dito äppelringar från höstens skörd.
Sen tager man sig några meter snöre, slår en knut ett lämpligt antal decimeter från ändan och trär snöret genom krukans hål från insidan. Fettet smälts och torrskaffningen rörs i. Efter att man med fördel låtit anrättningen svalna en stund och bli mer trögflytande är det bara att fylla krukan, ställa den åt sidan och låta hela härligheten stelna igen.
Eftersom jag fick ut mesklockan på gården först sent igår kväll vet jag ännu inte hur pass populär den blir, men nog skulle jag väl tro att den kommer att uppskattas :o)
Efter en snabb genomgång av skafferiet hade jag skrapat ihop några förpackningar av vete- och rågkross med ett bäst före-datum strax efter finska vinterkriget, någon deciliter ekologiska havregryn, en näve russin (bortsorterade från müslin, eftersom jag inte gillar russin i det sammanhanget), lite torkade nypon från 2011 och dito äppelringar från höstens skörd.
Sen tager man sig några meter snöre, slår en knut ett lämpligt antal decimeter från ändan och trär snöret genom krukans hål från insidan. Fettet smälts och torrskaffningen rörs i. Efter att man med fördel låtit anrättningen svalna en stund och bli mer trögflytande är det bara att fylla krukan, ställa den åt sidan och låta hela härligheten stelna igen.
Eftersom jag fick ut mesklockan på gården först sent igår kväll vet jag ännu inte hur pass populär den blir, men nog skulle jag väl tro att den kommer att uppskattas :o)
Sparat i följande arkivlådor:
Omtanke om andra,
Tillverkat,
Trädgård 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är klart att den funkar. Men har du inte stora kråkfåglar? Sätter inte de sig i så fall i repstumpen och pickar ut godsakerna?
SvaraRaderaVåra kajor är helt fenomenala att lista ut hur de ska komma åt talgbollarna som vi hänger ut. Nästan alltid löser de problemet.
Kan du tänka dig, idag har vi fått -3 och 5cm nysnö.
Det ser ut som ett julkort ute. Jag ska försöka gå ut en sväng. Strunta i alla dammtussar, tvätt och mangling, bara njuta av den lilla solstrimman som syns på himlavalvet.
Roligt att du fått lite glädjande besked och att du är glad.
Kramen från "syster yster"
Jovars, nog har jag stora kråkfåglar härikring. Men även massor med titor och mesar! Om det visar sig att repstumpen som hänger ner är för lång, så att kajuschlingarna får bra utrymme att greppa tag, ja, då får jag ta till saxen. Men även de små pippifåglarna måste ju ha något att hålla i, så t.v. får det vara som det är :o)
RaderaNysnön ligger som ett täcke av fluffig sockervadd över gården här också. Det är SNYGGT, men innebär jobb, så det vete sjutton om inte det negativa just nu väger tyngre än det positiva :o/
Gäller inte bäst-före-datum för mesar???
SvaraRaderaOch kul att se att dotterns nagellack även passade den värna modern.
Haha! Jag är ingen stor beundrare av det här med bäst före-datum själv, så eftersom jag mycket väl skulle ha kunnat använda krosset i egen bakning ansåg jag att det duger gott och väl som fågelmat. Börjar det ligga drösar med hädangångna småfåglar under torkvindan där mesklockan hänger, tja, då får jag väl revidera min inställning (och vara tacksam för att jag INTE bakade något av det).
RaderaDet är till att ha örnögon, förresten! Eller anar jag ett oväntat intresse för just glittriga nagellack..? ;o)
Ungefär så har vi också gjort med kokosfettet, som blev över efter klenät- och struv-bakningen i julas!
SvaraRaderaoch fåglarna älskar det!
Kram, Monica
Bra att veta att det funkar i Skåne. Då torde det funka även här :o)
RaderaTack för det tipset, det ska jag nog omsätta senast i morgon.
SvaraRaderaGood thinking!
RaderaHoppsan! Det får mej att tänka på att den filbytta Iko gjorde på liknande vis i dagis fortsättningsvis står i hjälpköket. Inga pippin hittar ju dit så kanske den borde hängas ut imorgon?
SvaraRaderaPipi
Good thinking! även i det här fallet! ;o)
RaderaJag brukar göra nåt liknande men än har det inte blivit av den här säsongen. Nu blev jag dock inspirerad.
SvaraRaderaAgneta
Så bra! Då var det i alla fall någon nytta med det här inlägget ;o)
RaderaDet blir säkert uppskattat av de små pippina. Själv är jag lite latare och slänger ner ett paket bakmargarin i en salladsslunga, inköpt för nästan ingenting hos Röda Korset och upphängd i tallen utanför.Däremot ska jag göra müssli till oss själva idag. Nästan samma pyssel som fågelmat.
SvaraRaderaKram /Kerstin
Men vilken smart idé med salladsslungan! En sån måste jag försöka få tag på under någon snar loppisräd.
RaderaSåna där gjorde jag med barnen när jag jobbade på lekis för några år sen. För att göra det lite roligare fick barnen först måla krukorna i dom färger dom ville. Sen fick de själva välja placering på gården. Det blev ett nöje för dom att under utevistelsen gå och titta om nån hade ätit i deras mesklocka.
SvaraRaderaJa, det här måste ju vara den perfekta sysslan för lekisbarn :o) Praktisk arbete, biologi och pedagogik i ett liksom.
RaderaÄnnu har jag inte haft några matgäster i min klocka. Undrar om det är fel på menyn eller om de helt enkelt käkar på annat ställe..?