onsdag 27 mars 2013

Den ”samhällsfinansierade” vården

BARA SÅ ATT alla ni ålänningar vet: ÅHS fakturerar numera 10 euro – ja, ni läste rätt, TIO euro – för en telefontid med läkare, även om det handlar om uppföljning av ett tidigare läkarbesök eller avstämning ef­ter avklarad/under pågående behandling.

Yeah-yeah, heja Åland!

Ett normalt poliklinikbesök inom specialsjukvården kostar idag 25 euro. Lägger man till en telefontid för en tia ökar man lätt som en plätt in­täkten per besök med inte mindre än 40 %!

Det skulle inte förvåna mig det minsta om det hädanefter per auto­ma­tik bokas in en telefontid efter varje läkarbesök, oavsett om det är nöd­vändigt eller inte. Det är ju ett extremsmart sätt för ÅHS att hösta in en sjujävla massa extrapengar till kassan.

Yeah-yeah, ÅHS! Det var en listig lösning. Men hur mottagandet blir återstår allt att se. Och så kan man ju undra hur mycket av tian som blir kvar efter att kostnaderna för att administrera och distribuera telefontidsfakturorna har dragits bort.

Dessutom känns det inte riktigt schyst. På det här viset blir det ju de som redan är sjuka och i behov av vård som ensamma får stå för fio­ler­na. Om vi överhuvudtaget ska ha någon sam­hälls­fi­nan­sierad hälso- och sjukvård, då ska alla vara med och bidra, via skatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!