söndag 18 augusti 2013

Om att tänka framåt

FÖRSTA TOMATEN ÄR skördad! Och slaktad. Nästa vår ska jag näm­li­gen så bara egna frön och då gäller det att ta tillvara det bästa ämnet som året producerat. Det vill säga det som mognat först, är felfritt och vars anlag man vill föra vidare.

Så ut med kärnorna, ner med dem i en glasburk, lite vatten på, skaka om och låt stå 3-4 dagar tills den geléaktiga massa som omsluter varje frö har lösts upp. Sen är det bara att skölja av, lägga på tork och för­va­ra torrt, svalt och mörkt tills det är dags att driva upp nya tomat­plan­tor. Lätt som en plätt!


Samma sak kommer jag att göra med ett pampigt exemplar av slang­gurka i Glaspalatset. Frögurkan börjar bli jättelik och gulnar fint. Det planerade kejsarsnittet närmar sig! Gurkans frön behandlar man på samma sätt som tomatens.

Av mina två sorters bifftomater är 'Black Russian' den som är först ut att mogna. Samma behandling väntar där, liksom även för de gula, plom­mon­for­ma­de körsbärstomaterna.


Inte nog med att jag girigt tar tillvara sånt som vuxit i Glaspalatset el­ler på egen gård – jag ränner på stan och förser mig också! Igår kväll tog P och jag vår första promenad på länge. På något sätt fastnade det under vägen både det ena och det andra i mina fingrar ...

Jag har aldrig försökt föröka pion från frö tidigare, så det ska bli kul att försöka. Detsamma gäller daglilja. Det här är en helgul sort, förresten, men vad pionen har för färg har jag inte en aaning om, haha! Sippan minns jag att jag såg när den blommade i början av sommaren och jag tycker mig minnas att den var vit, men om den gror blir det kanske en överraskning det med.


Inför middagsbekymret igår rotade jag runt i mitt kylskåp. Inklämd mel­lan burkar med inlagda rödbetor, äppelmos och lastgamla surdegar hit­tade jag till min förvåning en burk Kesella. Bäst före 13.05.2013, så det var med viss bävan jag rev av folien. Men ser man på! Färsk och fin som om den plockats från kyldisken igår :o)


Med en nyskördad gurka på dryga halvkilot blev detta arkeologiska fynd en rejäl sats tsatsiki. Och att det var lördag igår bekom mig inte mycket. Framlever man sina dagar som mer eller mindre eliteremit är det inte någon egentlig skillnad mellan helg och söcken. Så middagen blev enklast möjliga: några kokta knackkorvar, egen mandelpotatis och en rejäl hög al dente-kokta ärtskidor och vaxbönor. Med tsatsikin till blev det riktigt gott.


Fan vet, om det inte borde klassas som riktigt nyttigt också?

9 kommentarer:

  1. Det är de där promenaderna då man lägger vantarna på diverse frön och plantor som min väninna brukar göra. Hon kallar dem för stjälavandring. :)

    Pipi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahahahahaa! Det där var det bästa jag hört på evinnerliga tider!! Hahahaa!!

      Radera
  2. Här har vi redan skördat de flesta av våra tomater. Och utan växthus... Men så har det också varit en sjusärdeles sommar!
    Vilken rolig "stjälavandring" ni gjorde!
    Vi har stockrosor, som ursprungligen kommer från frön jag "fick med mig" från Turkiet för flera år sedan!
    Rolig souvenir!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodu, er sommar har nog bjudit på mer värme än vår, så jag förstår verkligen att tomatskörden blivit frikostig och tidig!

      "Stjälavandringar" - himla bra uttryck det där! - är allra bästa sättet att införa något nytt i sin trädgård. Fast det kräver förstås en stor portion tålamod, som ju inte direkt är min starkaste sida.

      Från en resa till Mallorca tillsammans med Lilla A för många år sedan har jag fortfarande ett par apelsinträd i kruka (sådda av kärnor från frukostjuiceapelsinerna på hotellet) och en aloe av något slag, som jag tog med hem som stickling. Kul!

      Radera
  3. Jag ska genast skära upp en av mina små tomater och spara frön.Men ibland blir väl frösådd inte riktigt lik sin mamma, eller hur är det? Pionfrön lär få bästa resultat om man sår dem så färska som möjligt, men det kanske funkar. Testa att så några redan nu och förvara krukan ute över vintern.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tomater är jag övertygad om att barnen blir kloner av sin mor, för det är så som yrkesodlarna förökar också.

      Efter att jag surfat runt och läst på om fröförökning av pioner tror jag du har helt rätt. Ett förslag jag hittade var att stoppa fröna i en liten påse med jord, tillräckligt för att de skulle bli helt inbäddade. Därefter förvara påsen mörkt och svalt till ungefär november, då den sätts in i kylskåpet och får blir där c. 4 månader.

      Men det där lät krångligt, eller hur? Klart enklare att rakt av peta ner dem i en kruka som får stå utomhus tills växthuset går i vila för vintern. Då ställer jag in krukan där och sen får vi se om det spirar någonting till våren :o)

      Radera
  4. När, Ninotchka, ska man skörda rosenbönor? Och hur? Ska man bums pilla dem ur skidorna sen eller?

    Pipi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eeh ... rosenböna har jag förstås aldrig odlat själv för frösamling, men jag antar att man gör som med alla bönor: lämna skidorna på plantan så länge det går på hösten, så att de torkar så mycket som möjligt "på plats".

      Om det inte låter sig göras, då får du helt enkelt dra upp plantan med rot och allt och hänga den upp och ner någonstans för att torka på ett varmt ställe tills bönskidorna är helt knastertorra. Sen tar du till vara de torra bönorna.

      Jag googlade på "runner bean" (som rosenbönan heter på engelska), och på ett ställe stod det att man faktiskt kan gräva upp rotknölarna och vinterförvara dem. På det sättet gör man tydligen för att behålla sorten intakt, eftersom rosenbönan är mycket korsningsvillig.

      Radera
  5. Okidoki! Minns att jag plockade dem och pillade ut dem (vad det alltså visar sej nu) alldeles för tidigt sist jag hade rosenböna. Fröna grodde inte nästa år.. :D

    Bönorna får hänga kvar där de växer då. Har inga andra bönor som de kan korsa sej med så det är rätt lungt på den fronten!

    Tack för upplysningen!

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!