söndag 8 september 2013

Power Bars – nyttigt mellanmålsgodis

PÅ BEGÄRAN: GRUNDRECEPT på riktigt nyttiga power bars – eller så kan vi kalla det för mellanmålsgodis. Receptet ger c. 12 st avlånga stänger, som blir runt en centimeter tjocka.

DU BEHÖVER:
5 dl hallon (eller motsvarande mängd av någon annan sorts bär eller någon frukt delad i hallonstora bitar); om de är frusna eller färska spe­lar rakt ingen roll

4 dl havregryn (för glutenfria ”kraftkakor” tar du s.k. äkta havregryn)
1 dl hackade hasselnötter
3 msk kakaopulver

0,5 dl råsocker (mängden kan minskas eller ökas enligt tycke och smak)

GÖR SÅ HÄR:
Mät upp de torra ingredienserna i en skål. Mixa hallonen till mos och värm i en kastrull tills de börjar sjuda. Blanda ihop alltsammans och täck skålen. Låt det hela stå och dra sig i en timme eller mer. Sedan plattar du ut smeten till ungefär 1 cm tjocklek på ett bakplåtspapper, delar i önskat antal bitar och ställer in plåten i ugnen på 60° i c. 12 timmar. ”Kakorna” är färdiga när de är helt torra.

Förvara i lufttät burk, för då håller de nästan hur länge som helst.


Det här receptet går att variera i det oändliga. Huvudsaken är att du blandar bär/frukt och torrvara ungefär 50/50 och att i runda slängar hälften av torrvaran (sockret inte inräknat) är havregryn eller någon annan sorts gryn med god uppsugningsförmåga.

Hasselnötterna kan du byta t.ex. mot hackade solrosfrön och/eller se­samfrön, som du förstås kan rosta före om du känner för det. Havre­gry­nen kan självfallet också rostas om man vill eller ersättas med råg­fling­or, och istäl­let för socker kan man välja honung. Här är det fritt fram för experimenterande! Berätta gärna om du kommer på någon riktigt delikat kombination :o)Att laga sådana här mellanmålsstänger är alls inte min egen idé. Däremot kan jag inte för mitt liv komma ihåg var jag snubblade på det första gången och kan därmed inte ge cred till den som borde ha det.

5 kommentarer:

 1. Tack, tack. Så himla enkelt och smart! Måste provas direkt. Nötter,mandel, sesamfrön går bort men solrosfrön funkar. Funderar på att fjäska med sonen och testa med Oboypulver istället för kakao, men det kanske blir helt galet. En god höstvecka önskas.
  Allra vänligaste hälsningar Lena

  SvaraRadera
 2. Åh, det där lät riktigt gott!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Kanon recept. Jag brukar köpa Bars ibland när jag är ute och går mina långrundor, men jag tycker de är onödigt dyra.
  Ditt recept skall jag testa nu en dag när vädret inte tillåter utomhusjobb.
  Naturligtvis skall jag göra exakt efter ditt recept. Sedan kan man ju testa lite andra ingredienser.
  Ha det bra, Nina

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Ja, 12 h. Temperaturen ska vara riktigt låg, så att stängerna inte bränns, bara torkar. Det kan t.o.m. behövas mer än 12 h ibland beroende på hur mycket vätska bären innehåller.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!