fredag 5 februari 2010

MÖNSTER > Virkad blommig hexagon

 
LJUSFÖRHÅLLANDENA ÄR BÄTTRE idag, så jag har lyckats plåta lite. Här är en bild på den pentagon som jag konstruerat. En pentagon är till sin geometriska form sådan att det inte går att sammanfoga flera till en plan yta. Däremot kan man enkelt tillverka en boll av dem! Den perfekta mjukisleksaken för en bebis. Du behöver tolv pentagoner för ett sånt projekt.

Edit 10-07-2013:
OBS! Mönstret här är för hexagoner (sexhörningar) och alltså inte för pentagoner (femhörningar), som man behöver för att göra en boll. Av någon anledning hittar jag inte det skrivna mönster jag gjorde för de sistnämnda. Men för den vane virkaren torde det inte innebära något större problem att utgående från fotot lista ut hur virkningen görs. Grundprincipen är densamma som för hexagonen, vars mönster följer härunder.


Eftersom jag av någon märklig anledning blev åthutad för mitt försök att åstadkomma en mer användarvänlig* beskrivning till en blommig hexagon liknande den som av Elizabeth Cat kallas African Flower, har jag valt att skapa en helt egen variant. Detta mönster är således konstruerat och nedtecknat tutto totale av mig själv, men inspi­ra­tio­nen kommer fortfarande från Elizabeths afrikanska blomma. Slut­resul­tatet blir snäppet mer geometriskt till sin framtoning och effekten på­minner lite grann om broderi med långstygn.

*) Med ”användarvänlig” menar jag en så tydlig beskrivning att det blir enkelt även för en oerfaren virkare att åstadkomma ett snyggt slutresultat. Det vill säga detalje­rat förklarat hur man gör så att t.ex. färgbytena blir så osynliga som möjligt. Jag minns alltför väl hur det var för 30-35 år sedan när jag själv var nybörjare; hur frust­rerad jag kunde bli när alla mönster utgick från att man var proffs.

Här är några färdiga exemplar av min egen modell av en blommig hex­agon:


Och här virkbeskrivningen:

förkortningar
sm = smygmaska
lm = luftmaska
lmb = luftmaskbåge
fm = fast maska
st = stolpe
hst = halvstolpe
dst = dubbelstolpe
fusk-st = fuskstolpe

Börja med att virka en luftmaskkedja med 5 lm. Slut ringen med en sm genom den första lm i kedjan.VARV 1
3 lm (=varvets första st = fusk-st), 1 st runt ringen av lm, 1 lm.

Upprepa därefter fem gånger: *2 st runt ringen, 1 lm*. Det ska finnas sex ”hål” när du är färdig, ett för varje kronblad.

Avsluta varvet med en sm genom 3:e lm på fusk-st i början av varvet. Byt färg och fortsätt med den nya färgen med en sm i följande st och ytterligare en i lmb.VARV 2
3 lm (= varvets första st = fusk-st), 1 st i lmb, 1 lm, 2 st i samma lmb.

Upprepa därefter fem gånger: *2 st i nästa lm-båge, 1 lm, 2 st i sam­ma lm-båge*.

Avsluta varvet med en sm genom 3:e lm i fusk-st i början av varvet, 1 sm runt nästa st och 1 sm runt lmb.VARV 3
3 lm (= varvets första st = fusk-st), 5 st, 1 hst i samma lmb.

Virka sedan *1 hst, 5 st, 1 hst* i de följande fyra lmb. Virka 1 hst, 5 st i den femte men byt garnfärg före du drar igenom garnet sista gången på den sista hst.

Avsluta varvet med en sm genom 3:e lm på fusk-st i början av varvet.VARV 4
2 lm (= varvets första fm = fusk-fm), 6 fm, 1 st med nedtag runt varv 2.

Upprepa därefter fem gånger: *7 fm, 1 st med nedtag runt varv 2*, men byt garnfärg på samma sätt som på varv 3 före du drar igenom garnet sista gången på den avslutande stolpen med nedtag runt varv 2.

Avsluta varvet med en sm genom 2:a lm på fusk-fm i början av varvet.VARV 5
3 lm (= varvets första st = fusk-st), 1 st, 1 hst, 1 fm, 1 hst, 2 st, 2 dst i samma m.

Upprepa därefter fem gånger: *2 st, 1 hst, 1 fm, 1 hst, 2 st, 2 dst i sam­ma m*, men byt garnfärg på samma sätt som på varv 3 före du drar igenom garnet sista gången på den avslutande dst.

Avsluta varvet med en sm genom 3:e lm på fusk-st i början av varvet.VARV 6
3 lm (= varvets första st = fusk-st), 7 st, 2 st + 1 lm + 2 st mellan dst på föregående varv.

Upprepa därefter fem gånger: *8 st, 2 st + 1 lm + 2 st mellan dst på föregående varv*.

Avsluta varvet med en sm genom den 3:e lm på fusk-st i början av var­vet.

Klart!


9 kommentarer:

 1. Vad bra att du kommer med begripliga mönster :-) Jag blev inspirerad när du skrev om att virka en väska och gick in på bloggen du rekommenderade, "min inspiration" nånting, men jag är inte så van och fick inte riktigt nån ordning på hur jag skulle göra. Nu har jag testat dina beskrivningar och jag hänger med, det blir säkert en väska till våren. Mejlar bild sen om du är intresserad!

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du fått "häng" på hur det går till för då har jag uppnått det jag från början ville. När du har virkat ett par,tre hexagoner enligt det här mönstret tror jag säkert du lyckas bättre med andra, inte fullt lika detaljerade. Med virkning är det precis som med allt annat: man måste lära sig att krypa innan man kan börja gå ;o) Jättekul om du kan visa upp en färdig väska så småningom!

  SvaraRadera
 3. Har nog inte sagt det förut, så jag gör det nu: din hexagon är snyggast!

  SvaraRadera
 4. Fast jag tror jag menade pentagon ... *räknar* ...

  SvaraRadera
 5. Dina handarbeten är utöver det vanliga, både i färg och mönster. Tycker Leja

  www.lejaofsweden.infoom.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var vänliga ord. Tror jag i alla fall ... ;o)

   Radera
 6. Vilken besvikelse när jag precis upptäckte att hexagonerna INTE kan vara 12st för att virka ihop till en boll! Jag borde läst din text bättre, det står ju faktiskt att det behövs 12 pentagoner.... och så är det ett mönster på hexagoner ;) Jag hoppas det räcker med 14 hexagoner då, jag får virka vidare!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, du har rätt i att det blir lite förvirring här! Jag ska göra ett tillägg i texten, så att det blir tydligare.

   Till pentagonen har jag nog inget skrivet mönster någonstans - såvitt jag minns. Men om du är en någorlunda van virkare kan du kanske utgående från bilden klura ut hur jag gjort? Principen är i grund och botten densamma som för hexagonen.

   Radera
  2. Hihi, eller så var det bara jag som hade väldigt bråttom när jag läste ;) Förtydligen är dock toppen! Jag är i alla fall väldigt förtjust i ditt mönster till hexagonerna också och länkar till dig från min blogg i dagens inlägg :) Ska nog komma på något att göra av dem nu efter att jag insett att 14 hexagoner blir inte heller någon boll! Ska lista ut hur en pentagon blir till (går ju lätt att se utifrån din bild) och göra mig en boll så småningom!
   Anna

   http://pysselnabon.blogspot.se/2013/07/hexagoner-african-flowers.html

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!