onsdag 3 februari 2010

LÄSTIPS
Svart som natten av Ann Cleeves


Svart som natten
av Ann Cleeves

Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar fram över den ensamstående mamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne: det är grannflickan Catherine Ross, som tillsammans med sin pappa nyligen flyttat till Shetlandsöarna från England.

Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla, men en av dem är en mördare. Vem?


Mitt betyg: ˜˜˜˜ (av 5 möjliga)

Högst personlig kommentar:
Det här var en av de bättre böcker med en kriminalpolis i huvud­rollen som jag läst på länge. Dess­utom är bokens tema lite annor­lunda än i den ”normala” mord­histo­rian. Det är inget frosseri i bru­talt våld, utan mer in­kännan­de med de olika karak­tärer­nas per­son­lig­heter och lev­nads­om­stän­dig­heter. Jag gillar Cleeves språk! Det flyter bra och känns väldigt natur­ligt utan några irri­terande svuls­tig­heter. Att boken dess­utom är in­läst av min fa­vo­rit­upp­läsare, Katarina Ewerlöf, gjorde inte ”läs­upp­level­sen” sämre ;o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!