måndag 17 maj 2010

Ålands baksida

NEDAN FÖLJER EN ordagrann återgivning av en nyligen genomliden mejlkorrespondens med ett svenskt on-lineföretag för reservdelar. Detta är alltså en sann historia ur levande livet, vardagsmat för en ålänning och ett jä-la stort irritationsmoment för t.ex. lokala fö­re­ta­ga­re. Läs och förvånas – eller gråt. Valet är fritt.


Hej!
Jag skulle vilja beställa ett st av artikel 4387 för leverans till Åland.

Åland tillhör EU men inte EU:s skatteunion. Det här betyder att man är tvungen att förtulla varor från andra EU-länder, det vill säga betala lokal moms (22 %) vid mottagandet.

För att undgå dubbelbeskattning undrar jag därför om det går att fixa så att min betalning inte inkluderar den svenska momsen på 25 %?

Mvh NinaHej

Vi skickar ej till Åland.

MVH
Rasmus S


Inte? På er sajt står det ju att ni skickar till Finland. Åland = Finland.

Skickar ni inte ens om vi hoppar det där med att dra bort momsen???Hej

Inget till Åland tyvärr.

MVH
Rasmus S


Och orsaken till detta är..?


Hej

Det beror just på att momsen inte ska räknas in eftersom att Åland inte är med i EU fullt ut.

MVH
Rasmus S


Men om jag – som jag skrev tidigare – accepterar att jag får betala den svenska momsen OCH eventuellt förtulla in varan, vad är det då som hindrar att ni skickar ett paket till Åland?


Hej

Vi har inget system för det tyvärr.

MVH
Rasmus S

*** KOMMEN SÅ HÄR LÅNGT GAV JAG UPP ***


Det är inte utan att man blir lite trött. Vet ni hur jobbigt det är att inte vara en del av systemet??? Vilket &#$¤@% system, förresten?!

Vad jag skulle köpa? Ett nytt strömbrytarvred till min köksfläkt. En vara som av någon högst märklig anledning inte tycks gå att upp­bringa via lokal serviceverkstad.

11 kommentarer:

 1. Hej du. Nu har jag internet igen. Om du mailar en bra beskrivning av det du vill ha, så kan väl jag köpa det och skicka det till dig?! Annacarin

  SvaraRadera
 2. Fina bilder, trevlig blogg. jag hänger kvar här.

  SvaraRadera
 3. Vilket jäkla sätt!?!?!?!
  Förstår att du är mer än lovligt irriterad på den ordväxlingen...

  Be någon på fastlandet beställa den till dej och få den skickad till dej med vanlig "snigelpost".....

  Eller fortsätt tjata på den där Rasmusen!
  Om inte annat så för att reta upp honom lite till...Hehe!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Verkar jobbigt så jag fattar att han skyllde på EU men jag är övertygad om att det skulle kunna gå att fixa på något sätt. Tyvärr är det svårt att fakturera utan moms det skulle bli lite som att köpa något "svart" men ändå redovisa?! Skicka som gåva kanske...på så sätt skulle det bli bara moms och ingen tull!

  SvaraRadera
 5. Annacarin:
  Tack, vad gulligt av dej ett erbjuda dig! Men jag börjar allt med att nöta livet ur den där Rasmustypen. Jag menar, hur svårt kan det vara att få iväg ett redan betalat litet paket till Åland??? Ber att få återkomma om det sk*ter sig :o)

  Tant Björn:
  Häng på du, allt vad du orkar :o) Jättevälkommen hit till mig ska du vara!

  Jenny:
  Faktum är att det jag MEST stör mig på är den korthuggna stilen. Han ska nog inte slippa mig riktigt ännu! Måste bara hämta andan lite ;o)

  Gafflan:
  Nu snackar vi inte fakturering här, sörru. Kreditkortsbetalat och klart on-line! Bara att packa i en liten låda, skriva adressen på och smacka dit en grön tullapp.

  Och hade det varit fråga om betalning mot faktura hade inte heller det varit krångligt. Så länge säljaren kan redovisa att mottagaradressen är utanför EU:s skatteunion, vilket Åland är, är det inte fråga om något försök till fusk. Det är så det ska fungera, det är bara vissa som inte hajar.

  Det jag definitivt inte hajar är varför det inte skulle gå att posta ett paket - inklusive 25 % moms och tutto enligt "systemet" - till Åland likväl som till övriga Finland. Den där Rasmus har nog missat någonting någonstans. Grovt dessutom.

  SvaraRadera
 6. Kontakta expressen å be dom skriva om situationen,det är ju en ynka liten sak som knappt väger nå.
  Då får du den nog.

  SvaraRadera
 7. Kanske det du! Jag ska fundera på saken. Seriöst.

  SvaraRadera
 8. Heja, Heja!!
  Såna där "Rasmus-typer" ska ta mej tusan UPPFÖRA sej, och lära sej att det faktiskt FINNS folk på andra ställen än i storstäderna på fastlandet!!
  Tror att "skon klämmer" för att det för honom tycktes "oviktigt" med ett ynka litet vred till en köksfläkt måhända?
  Och det är INTE hans sak att anse vad som är viktigt och inte.

  Expressen, DN...vad som helst. Men såna här "små saker" ska ju inte vara så knepigt att få att fungera??
  Gargh!!
  (Har själv jobbat i vitvarubranschen i dryga 15 år så jag VET hur viktigt små "pilledutter" till köksmaskiner kan vara!)
  Kram,Jenny

  (Rackarns fina odlingar i ditt senaste inlägg förresten!! Urgh.....nu blev jag påmind om att jag också borde en massa....ute i jorden....)

  SvaraRadera
 9. Bugar, bockar och tackar för flankstöd!

  Det där ute i jorden ska du inte ta stress för! Det ska vara givande att odla, inte krävande. I alla fall inte så länge som man inte är tvungen att faktiskt odla för sitt dagliga bröd.

  SvaraRadera
 10. Gör det, du som kan. Mina har vid det här laget tagit slut. Don Quixote hade det lätt, han med sina väderkvarnar ...

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!