söndag 16 maj 2010

Siddu barra! ... #2


SIDDU BARRA, ÅLAND är självstyrt och har en alldeles egen rege­ring med ett antal ministrar, var och en med sina speciella ansvars­om­rå­den, precis som ett i ”riktigt” land. Regeringschefen, lantrådet, är för närvarande – yihaaa! – en kvinna.

Ålands excentriska status som självstyrt, demilitariserat och neu­tra­li­serat samt enspråkigt svenskt fastslogs av Nationernas Förbund (fö­re­gångare till vårt nutida FN) i Genève 1921.

Självstyrelsen ger oss ålänningar rätt att stifta lagar om våra inre an­gelägenheter och att utöva budgetmakt. Not so bad, huh? Och som grädde på moset har ålandsöarna en egen plats i Nordiska rådet.


Lagtingets del av Självstyrelsegården,
som är sätet för Ålands lagting och Ålands landskapsregering.
I förgrunden statyn ”Ståtbådan” av Alvar Donner.


Vill du företa en djupdykning ner i Ålands förvaltning kan du med för­del klicka HÄR, och har du en dragning till knastertorra paragrafer kan du glutta i vår alldeles egna lagstiftning om du klickar HÄR.

***

”Siddu barra!” är rena, rama åländskan
och betyder ungefär ”Ser man på!”


4 kommentarer:

 1. HEJ !!!:)
  Tittar in i din HÄRLIGA blogg!:)
  Glad att du tittade in hos mig, och att du tyckte om min tavla:)
  TACK !:)
  Kommer absolut att titta in här OFTA!!!:)
  Kram Cia:)

  SvaraRadera
 2. "Tyckte om min tavla"? Fel, fel, fel, Cia! Jag ÄLSKAR din tavla!!! :oD

  Jätteglad över att du tycks uppskatta min lilla bit av bloggosfären, och du är varmt välkommen att kika in preciiis hur ofta (eller sällan) du vill! Alla besökare, nya som gamla, är så välkomna så :o)

  SvaraRadera
 3. Ståtbådan påminner om Skellefteåståndet som det kallas i folkmun.Ett konstverk vi har i skellefteå ska skicka en bild senare på det.Vilket härligt väder vi haft,vi har nog hunnit upp er där nere vad det gäller våren,det har varit en riktig explosion nu,löven är stora som musöron.
  Verkligen härligt.

  SvaraRadera
 4. Om jag är rätt informerad betyder det åländska ordet "ståtbåda" ett ställe där säl brukar samlas. Kul om du grejar en bild från Skellefteåstatyn till din blogg!

  Det är vår så in i bombens plötsligt. Är bara rädd för att det blev för varmt, för fort, så allt blommar över ungefär samtidigt.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!