lördag 22 maj 2010

Miljödrajv: driv i tidningar

FÖR NÅGOT ÅR sedan fick jag en påse pumpafrön av S & N, goda vän­ner och duktiga odlare. I år har jag slutligen kommit till skott (ha-ha!) och fått fröna i jord.

Ni som följt min blogg ett tag vet att jag är rätt het på detta med att återvinna, återanvända och att tänka på miljön. För er kommer det knappast som en överraskning att jag tillverkar mina egna plan­te­rings­kru­kor av vanligt tidningspapper.


Att de dessutom är väldigt enkla att göra, kan slängas i komposten när de gjort sitt och återgår till kretsloppet istället för att hamna i so­porna är ju på plussidan. Tidningar har man alltid hemma, så på så vis riskerar man inte heller att plötsligt stå utan krukor.

Så här gör man:

Ta en vanlig dagstidning, dock inte en med glättad yta. En helt vanlig blaska ska det vara. Avlägsna stiften och lösgör arken.


1.
Ta ett uppslag och vik ihop det som det var i tidningen med kortsidan mot dig själv.2.
Vik därefter tidningen dubbel uppåt, bort från dig själv.3.
Vik ytterligare en gång, vänster halva över höger halva.4.
Ta tag i det nedre högra hörnet och för papperet mot vänster.Det ska bli en triangel med basen upp och spetsen ner.5.
Vik den högra sidan av triangeln mot vänster.6.
Ta ännu en gång tag i det nedre högra hörnet och för det mot mitten, mot vänster.Det ska bli en likadan triangel igen.7.
Vik den vänstra halvan av papperet mot höger.8.
Vik därefter in båda sidorna mot mittlinjen.9.
Vik en gång till. Upprepa 8. och 9. på papperets andra sida.Så här ska det se ut när du är färdig.10.
Vänd därefter den blivande krukan med spetsen bort från dig. Vik upp de ”lösa” flärparna, en på vardera sida.11.
Öppna krukan och platta till botten.


Voilà, krukan är färdig! Nu kan du välja att lämna flärparna fladd­ran­de, vika in dem i krukan samtidigt som du fyller den med jord eller ...


... stifta fast dem så att de hålls på plats.


Det var väl inte så svårt? Den första tar en liten stund, de följande går i ett nafs :o)
[tags: fold, newspaper, planter, planting-pot, planting pot, how to,]

25 kommentarer:

 1. Vad trevligt att hitta en intressant blogg från Åland, som är en annan av mina favoriter i Östersjön.
  Hälsningar från Öland
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Och så himla trevligt med ett besök från en annan öbo! :oD

  SvaraRadera
 3. Fast det där med "vika" är väl din specialitet!!?? Tänk på oss andra som inte kan vika ihop en bit toapapper ens. Annacarin

  SvaraRadera
 4. Ja ... ähum ... för er blir det ju i så fall lite problem. Både med det ena och det andra. *fnissar*

  SvaraRadera
 5. Morning! En av dina bästa krönikor i dagens tidning! :-)

  SvaraRadera
 6. Det är ett smart sätt,de visade det på tv programmet Trädgårdsfredag också. Jag skall testa det nästa gång det skall sås.

  SvaraRadera
 7. Fru Venus:
  Det var väl bra det.

  Monkan:
  Aha! Bra att fler är inne på samma linje :o) Tyvärr har jag t.v. inte sett ett enda sammanhängde avsnitt av Trädgårdsfredag, så inslaget om krukvikning har gått mig förbi. Faktum är att jag borde kasta ut hela tv:n ... Jag ser ju ändå aldrig på någonting.

  SvaraRadera
 8. Kanonisch!
  Jättebra att få recept på att vika odlingskrukor.....jag vägrar köpa numera. Dom här blev ju riktigt fina ju!
  Ibland sparar jag sådana där plasttråg man får "modern" sallad i och odlar i dom, men det är inte så snyggmysigt som dina här!
  Jaaa, dom där tulpanerna, ja....ska fråga nästa gång jag är till storstan, vilket kan dröja eller så sker det på studs, jag vet aldrig. Men jag skall tänka på det!
  Ha det gott på era vackra öar!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Du är en riktig uppfinnar jocke du=)=) SMART! Visst är det sorligt med det öde huset som vi hade som granne. Man blir riktigt förbannad. Som du sa, varför inte sälja det istället.
  Där finns ju så många som skulle vilja ta hand om det:)
  Ha det gott

  SvaraRadera
 10. Nu är det ju faktiskt inte undertecknad själv som klurat ut den här vikningen; den har jag sparat på mig i en mapp med bra å ha-saker någon gång för många år sedan, och se bara, visst har den kommit till användning sedan jag "blev med Rucklet"! :oD

  SvaraRadera
 11. TACK!!!!!
  Jisses så smart och praktiskt och ROLIGT på en och samma gång!!!

  DETTA kommer jag nog att praktisera vid mitt "scrap-bord" också!
  Jättebra ju när man vill göra egna små "lådor" att dekorera och kanske fylla med något gott eller någon annan liten present....!

  Måste testa med en gång.....((:

  Kram och Tack igen för att du delar med dej av såna här roliga grejer!
  Jenny

  SvaraRadera
 12. HAHA!!!
  Jag kunde, jag kunde!!!!!

  Skitfräckt juuuu!!!!

  Jenny

  SvaraRadera
 13. Gud, så härligt det är med entusiastiska medmänniskor :oD Verkligen roligt om du (och eventuellt någon till) får användning för "tricket"!

  Som du själv är inne på, så funkar det självfallet lika bra med annat papper än tidningspapper, och kan bli annat än planteringskrukor.

  SvaraRadera
 14. Kolla min blogg!!
  Där har jag bild på min "förstfödda" egenhändiga kruka!
  Och förstås länk till dej!

  SvaraRadera
 15. Hej!!
  Läste om din vikning av tidning blir ju toppen. Men för att bli ännu mer miljövänlig så plantera ner hela krukan i jorden, den förmultnar fort och rötterna klarar att bryta igenom ;D.
  Vill man göra ännu enklare form, så tar man en rund träbit ett halvt eller om träbiten är tjock ett helt blad. Rulla runt tryck till i botten å ta ut träbiten vips en så kruka. Sedan direkt i jorden ;)

  Hälsningar Anniqua H

  SvaraRadera
 16. Hej Anniqua :o)

  Jodå, det sätt du beskriver fungerar också rätt bra, allra bäst om man skaffar sig (eller tillverkar själv) en riktig "krukmakare". Fast en rundstav eller helt enkelt ett glas med raka kanter går också hyfsat bra. Men vill man ha lite större format på sina "krukor" tycker jag själv att den här viktekniken är att föredra, plus att jag tycker att de blir stadigare.

  Självklart kan man låta bli att avlägsna tidningspapperskrukan när man ska plantera ut sina sticklingar. Papperet förmultnar ju precis lika bra i rabatten/grönsakslandet som i kompostbehållaren :oD

  Jag har själv tänkt experimentera med att böka ner mina pumpaplantor i mina lövkomposter med "krukorna" kvar.

  SvaraRadera
 17. Kul med papperskrukor!

  Jag har själv praktiserat det under flera år och gjort tusental varje år. (fast de senaste åren har trädgården legat i träda) Men jag har ett särskilt verktyg. Skall visa dig det ngn gång. Lätt att snickra och påminner lite om rundstaven som beskrivs i inläggen.

  Det fina med papperskrukor är ju att man inte behöver ta plantorna ur krukor när man planterar. Det är ju bara att släppa ned krukan i backen som förmultnar och bidrar till förbättring av jorden

  SvaraRadera
 18. Jo, visst är det smart med papperskrukor, på alla sätt och vis! Undrar om din mojäng är en sån där riktig "krukmakare"? Det finns ju såna att köpa (rätt dyrt) hos trädgårdshandlare, men jag har inte kostat på mig någon sådan i och med att mitt odlande sker i en så liten skala. Men visst skulle det gå snabbare att göra krukor med än sån. Att vika fyrkantiga tar minsann sin lilla tid :o)

  SvaraRadera
 19. Yes, äntligen hittade jag det jag sökt! I tanken har jag processat det länge men i verkligheten sökte jag först nu. Tack för beskrivningen!
  Jag lånar en bild eller två av dig till min blogg, hoppas det är ok.

  SvaraRadera
 20. Så bra att jag kan hjälpa till :o) Helt okej att du lånar bilder (även om de är rätt vissna), men ange källan är du snäll.

  SvaraRadera
 21. hej!

  länkade detta fiffiga till min blogg, hoppas det är ok!

  SvaraRadera
 22. Jätteokej! :oD

  Ju fler som hjälper till att dra ett litet strå till återvinningsstacken desto bättre.

  SvaraRadera
 23. Perfekt tajming för mig att jag hittade din blogg med egna gjorda krukor. Mina plastkrukor håller på att ta slut och jag vet inte var man kan köpa nya, lite större. Jag skall försöka mig på att göra en till att börja med. Dom håller väl att frakta i några dagar i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som synes av bilderna i mitt inlägg blir ju inte slutresultatet några jättelika krukor, men vill du göra större kan du utgå från hela uppslag från en tidning istället för ett som viks dubbelt. Ta då ett par-tre ark och lägg ovanpå varandra. Hållbarheten är förvånansvärt god med tanke på att det är papper :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!