fredag 21 maj 2010

Fina fynd från 50-talet

DEN SOM HÄNGT med mig ett tag vet vid det här laget att mitt hem, lilla ”Rucklet”, är en kåk från slutet av 1950-talet. Detsamma gäller således mitt kök, som t.v. är orenoverat och ser ut att så förbli en oöverskådlig tid framöver. För att göra det bästa av ”eländet” har jag medvetet gått in för att även inredningen ska andas 1950-tal. Det gäller ju, som bekant, att gilla läget.

Därför blev jag så himla glad igår, när jag efter flera års jakt äntligen lyckades få tag på en kaffepanna som jag i flera år letat efter på lop­pisar! Den heter ”Iso pehtoori”, rymmer två liter och formgavs 1957. Pappa till modellen är finske formgivaren Antti Nurmesniemi.


Kannan är tillverkad i gjutjärn och har emaljerad yta, vit på insidan och en avvikande kulör utanpå. I mitt fall är den petroleumblå. Kan­nan kan användas som sådan, men den har också en finess: en in­sats för bryggning av kaffet (eller teet, om man är lagd åt det hållet). Men ska jag vara riktigt ärligt vet jag inte exakt hur den detaljen funkar. Åter­står att utröna.

Jag har nog snubblat på sådana här kannor tidigare också, men de har varit i ett katastrofskick. Den här den är så fin både ut- och in­vändigt, så man kan undra om den överhuvudtaget har använts se­dan den såg dagens ljus för 50 år sedan!


På samma ställe fick jag också tag på sex stycken glasassietter för tre euro. Jag använder gärna sådana som krukfat, eftersom de gör mindre väsen av sig än fat i plast eller terrakotta. Men det här var inte vilka fat som helst! Även de är från 1950-talet och designade av en annan finländare, Aino Aalto. Vem känner inte till Alvar Aalto, vår in­ter­na­tio­nellt erkände, finske formgivaren? Aino var hans fru och även hon en mycket skicklig formgivare.

Samma serie – skapad och prisbelönt så tidigt som 1932 – är fort­fa­rande i full produktion, så här snackar vi verkligen tidlös design på hög nivå!

9 kommentarer:

 1. Vilka fynd du gör! Kaffekannan fungerar säkert som en perkulator, att man för ner hela insatsen i kannan (stång och allt)gärna med kaffe i behållaren.
  Faten är urfina :D

  SvaraRadera
 2. Jo, jag har för mig att det finska "pehtoori" ska betyda ungefär "perkulator", men hur bra det funkar återstår att se ;o)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar glasfaten jättemycket, är det inte synd att sätt krukor på dem?

  SvaraRadera
 4. Jo, när det gäller just de här sex så är det det :o) De kommer att få bli mina tårtassietter istället, för jag gillar verkligen den här serien av Aino Aalto :oD

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Kannan var fin. INgen jag känner igen. Snygg design.
  Ha en skön kväll

  SvaraRadera
 6. Fina fynd du gör,det är fint med 50-60 tal,jag skulle gärna möbler i det.

  SvaraRadera
 7. Jo, hej!

  Jo, du undrade om inte jorden rinner mellan mina små kvistar i odlingsbäddarna.

  Det gör den faktiskt inte....Det kan nog vara som så att bilden är tagen i en icke fördelaktig vinkel när det gäller just det.

  Bäddarna är faktiskt ganska täta när man tittar in från sidan och när jorden blir fuktig så håller den ju ihop och sen kommer rötterna på det och binder ihop det ännu mer!

  Så det har inte varit några problem tidigare i alla fall!

  Ha det gott och fortsätt fynda fina retro saker!

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 8. Lena:
  Å, hej, du är tillbaka :o) Nyfiken på hur det gick med ditt akvarellmålande så jag får nog ta och hoppa över till dig under morgondagen.

  Stickmamman:
  50-talet är en tidsepok som tilltalar mig. Stilen var funktionell, ren i linjerna och det var mycket nytänk. Kul grejer helt enkelt :o)

  Agneta:
  I see. Det är nog som du säger, att det ser glesare ut på bild :o)

  SvaraRadera
 9. Underbar kanna, underbara assietter - grattis!
  Kram, Monica

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!