tisdag 18 maj 2010

Som man sår ...

HÄR PÅ ÅLAND, precis som lite varstans i Norden, har det i ett par-tre dagar varit ett fantastiskt väder. Vackert väder är för en ruckel­ägare detsamma som trädgårdstid, och under gårdagen var det hög tid att bland annat få årets sådd avklarad.

Men först vill jag visa resultatet av ett tidigare års ”sådd”: några av mina tulpaner, som äntligen börjar bekänna färg! Jag har mängder av lökväxter här vid ”Rucklet”, men allt är sånt som följde med vid hus­köpet och jag har därför ingen pejl på sorterna.


Det jag gjorde först av allt var att sätta lite potatis. I år avsätter jag inget av utrymmmet i mina odlingsbäddar för det här, utan ska prova ett knep som Pernilla Månsson Colt tipsade om i ett avsnitt av pro­gram­met ”Trädgårdsfredag”: man planterar i hinkar. (Programmet, avsnitt 2, finns tillgängligt på SVT Play ända t.o.m. 18.7.2010.)


Lämpligt nog hade jag ett antal hinkar att tillgå och behövde inte slö­sa pengar på att köpa nya. De här använde jag ursprungligen för att gjuta fundament till (ännu inte installerad ...) trädgårdsbelyning för några år sedan, därför är hålen i botten så stora. Men klipper man till en rundel av markväv och lägger i botten har ju detta ingen be­ty­delse.


Fem hinkar och en stor plastkruka blev det. Man börjar med ett cirka 10 cm tjockt lager jord, lägger dit sin förgroddade potatisknöl och fyller på med jord precis så mycket att potatisen blir övertäckt. I takt med att grodden växer fyller man successivt på med mera jord. Enligt Pernilla ska det här odlingssättet resultera i att potatisen utvecklar nya rötter hela tiden, som i sin tur betyder mer potatis.


Det om det. Här ovan en bild av mina odlingsbäddar, av­grän­sa­de med kanter av trä och med markduk och bark på gångarna emel­lan.

I den bakre står mina två vinrankor och väntar på omlokalisering till bättre platser, och i samma ruta har jag sått sockerärtor under fiberduken. I den främre är det morötter som gömmer sig under lakanet, och i ett hörn av den tredje gör jag ett nytt försök med dill. Går det inte i år heller, ja, då ger jag upp. I den fjärde växer min övervintrade vitlök och där ska även bondbönor sås när det blivit ännu lite varmare.


Och så var det vattningen. Den plötsliga värmen har resulterat i att jorden snabbt blivit planteringstempererad, men också att den torkat upp något alldeles förfärligt. Särskilt om den, som min, är sand­blan­dad och extremt väldränerad. I min vattenslang skvalar det inte, det klirrar – av euroslantar som rin­ner ut på gården varje od­lings­sä­song ...


Sen var det dags att så i mina för året nya odlingslådor av pallkragar. Till den ena har jag redan flyttat några självsådda plantor krus­per­sil­ja, men den organiserade sådden består av: halvhögt lejongap i blandade färger, buskaster (amerikansk blandning, vad nu sen det är för något) och godetia. Det här året ska det bli mycket bloms­ter­fäg­ring är det tänkt!


Klockan hann bli rätt mycket innan jag var klar för dagen. Jag hade re­dan plockat undan allt och var på väg in när jag upptäckte lil­je­bag­gar på krolliljorna, så det det var bara att sätta igång Operation Ut­rot­ning trots att ryggen vid det laget protesterade i högan sky. Men vad gör väl det, när naturen bjuder på en sån här underbar, vårlig mån­skä­ra?

8 kommentarer:

 1. Hej N, vilken fin trädgårdsordnong du har. Vi har odlat potatis i spannar flera gånger, men har inte provat så som Pernilla. Men potatis har vi fått.
  Nu använder jag spannarna till tomaterna eftersom rabatterna inte räcker till.
  Snygga tulpaner, alla våra är på slut-tampen.
  Måste fråga hur ser dina blåbär ut, har du fått bär någongång. Vi satte ifjol 4 buskar, är så spändpå hur det ska gå

  SvaraRadera
 2. Ordning? Du ska snacka om ordning, Monkan! Här, hos mig, råder det punktvis ordning; totalt sett är det väl lite halvbra, skulle jag säga ;o)

  Mina blåbärsbuskar är små och inte mer än ett par år gamla här hos oss, så någon enorm skörd har de ännu inte givit. Ifjol fick vi väl kanske 3 deciliter. Bären som kom var dock stooora och goooda! Tillväxten var rätt bra ifjol, så jag hoppas på något lite mer att plocka än förra året. Kanske en hel halvliter! ;o)

  SvaraRadera
 3. Vet du, när jag ser dina projekt och din trädgård önskar jag verkligen att jag var begåvad med gröna fingrar! :)
  Tror jag ska försöka mig på potatisodlingshinkarna iaf!
  För till nypotatis får man sill. Och till sill får man nubbe! ;)

  SvaraRadera
 4. Rätt tänkt, Märta! Alla anledningar för att ta sig "den lille" bör tas tillvara! Behöver du en snapsvisa kommer det en här:

  (Melodi: Vem kan segla förutan vind?)

  Vem kan supa förutan sill,
  vem kan skilja på glasen?
  Vem kan ta sig en nubbe till
  utan att bli i gasen?

  Jag kan supa förutan sill!
  Jag kan skilja på glasen!
  Men ej ta mig en nubbe till
  utan att bli i gasen!


  (Författat av undertecknad; gick till final i FM i snapsvisa för några år sedan.)

  SvaraRadera
 5. Då kanske t o m jag skulle kunna odla potatis om det funkar att odla i hinkar. :D

  SvaraRadera
 6. Absulamente! Tänk dig, egna "päron" till årets första kräftskiva ... eller surströmmingspremiären. Mumma!

  SvaraRadera
 7. Tulpaner! Jag älskar tulpaner. Ja, odling överhvudtaget. Hinkodling var ngt nytt, ska provas!

  SvaraRadera
 8. Jo, gör det! Prova du också! Då kan vi jämföra framgångar/misslyckanden utåt höstkanten :o)

  Jag älskar också tulpaner. När det blir rea i höst ska jag offra en slant och shoppa på mig ännu fler :oD

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!