måndag 5 juli 2010

Fådda blommor. Men vad?

NU BEHÖVER JAG er hjälp, alla bloggvänner med träd­gårds­kun­ska­per! Jag har av en kompis fått en perenn växt som jag inte har den blekaste aning om vad det är (hon visste inte heller).

Så här ser själva blomman ut. Den sitter på en ensam, cirka 50-60 cm lång stängel ...


... som växer upp från en bladrosett som har det här utseendet.


Så om någon vet vad det är jag fått är jag mer än tacksam för ett namn på blomstret. Det är ju alltid trevligt att veta vad i helsefyr det är som växer i ens rabatter ;o)

Motivet på följande bild vet jag däremot vad det är. Det är bl.a. mina pioner som nu står i full blom, och det är så helt enastående vackert att det nästan gör lite ont i hjärtat när man står där ute på gården och kan se det med egna ögon. Som synes mår gräsmattan inget vidare av den rådande torkan.


Men knastertorr gräsmatta eller ej så har jag i alla fall en trädgård. Vilket oerhört privilegium!
[tags: röd alunrot, blodalunrot, blodröd alunrot, Heuchera sanguinea, Splendens]

12 kommentarer:

 1. Otroligt vacker. Gud så ljuvlig. Hoppas du får veta vad den heter.
  Vacker pion också.

  SvaraRadera
 2. Perennen känner jag inte igen, men väl pioner som är bland de vackraste blommor jag vet! När jag flyttade in i mitt radhus för fem år sedan var jag nästan mest glad för att det fanns/finns en pion i trädgården! Jag vårdar den ömt!
  Så vackert du har med alla pionerna!

  SvaraRadera
 3. stort och smått + Cina:
  Attans då! Er hade man inte mycket hjälp av, tjejer ;o) Skämt åsido är den där växten något jag kan svära i sten på att jag aldrig har sett förut, men ni ska få se att den säkert är någonting jättevanligt när det kommer till kritan.

  Pioner är makalösa. Jag ÄLSKAR pioner och skulle kunna ha huuur många som helst, vilket även råkar vara min långsiktiga plan för "Rucklets" trädgård ;o)

  SvaraRadera
 4. Hej N blomman är en alunrot, Jag har en sådan fast i rosa.

  SvaraRadera
 5. Va? Är det här också en alunrot..? Jahaja, där ser man. Man lär sig nya saker alla dagar, det är det jag alltid har sagt :oD

  Stort tack för hjälpen, Monkan! Det var väl självklart att det var du - eller Monica/Tjernhus - som skulle rycka in till min räddning :o)

  Nu ska jag genast googla lite för att läsa in mig på hur den vill ha det med placering, jordmån och så vidare - och kolla hur pass mycket den förökar sig till höger och vänster. Det senare är en kritisk fråga, nämligen! Jag skulle väldans gärna vilja ha t.ex. toppklocka i någon rabatt, men vet av erfarenhet att den sprider sig som en löpeld. Och inte bara i rabatten där den växer, utan med god fart ut i gräsmattan också. Lite som bellis/tusensköna - söt som bara den, men ett jäkla "ogräs" ;o)

  SvaraRadera
 6. Aldrig sett förut men bladen påminner om någon kåpa kanske?

  SvaraRadera
 7. Alunrot ser det ut som. Nu är det ju populärt med alla dessa rödbladiga varianter av alunrot så den här ursprungliga har kommit lite vid sidan av.
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Perennen heter alunrot. Den blommar väldigt länge och kommer bäst till sin fördel om man har flera planterade bredvid varandra.

  SvaraRadera
 9. Anonym:
  Det har som bekant varit lite strul med Bloggers kommentarfunktion, så Monkans kommentar var inkommen för länge sedan trots att den inte syns förrän nu. Men tusen tack för välvillig assistens!

  SvaraRadera
 10. Madlar + Kerstin:
  Se min kommentar ovan. Grrr för Blogger :o(

  SvaraRadera
 11. Äsch! Du har fått hjälp redan... Jag såg den på handelsträdgården idag, och tänkte glänsa lite!

  SvaraRadera
 12. Jominsann! Ute i det virtuella universat kryllar det om botaniskt bevandrade damer :o) Men stort tack för omtanken, kvinna!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!