söndag 4 juli 2010

RECEPT > Marinerade morotsslantar med rödlök


HÄROMSISTENS BLEV DET en liten grillmiddag hemma hos mig. En väldigt oplanerad sådan, så det var osedvanligt tomt i kylskåpet. Det som allra mest lyste med sin frånvaro var någon form av sallad, och till grillat vill man ju gärna ha något grönt, icke sant?

Det är då man får lov att trolla med knäna! Ibland går det halvbra och ibland blir det riktigt lyckat. Detta var ett tillfälle av det sistnämnda slaget, när jag ”uppfann” marinerade morötter :o)


Så här gjorde jag: (mängden räcker till 4-6 personer)

Börja med att blanda en marinad på ...

2 msk socker
0,5 dl kokande vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl neutral matolja

Sen fortsätter du med ...

c. 500 g fräscha morötter skivade i 2-3 mm tjocka skivor
(för momentet ovan är det kanon om man har en mandolin)
1 liten rödlök, delad i fyra delar och tunt strimlad
1 liten knippa grovhackad kruspersilja

Blanchera morotsslantarna i 3-4 minuter, inte mer. De får inte bli mjukkokta, utan ska vara al dente. Slå av vattnet och blanda de ännu heta morötterna med löken i en skål. Slå på marinaden och rör om. Låt det hela dra medan det svalnar och rör om lite då och då. Blanda till sist ner den grovhackade persiljan.

Vill du ha lite mera ”studs” på det hela kan du blanda i även ett par rädisor skivade i tunn-tunna skivor. Eller dra några varv med svart­pepparkvarnen om du känner för det. Marinaden är rätt söt, så lite peppar bryter fint mot det söta.

***

Det är alltid roligt med läsarrespons. Särskilt roligt är det när jag får nöjet att läsa något som det här, en kommentar på ovan från bloggvännen Monica:
”Nu har vi just ätit grillat kött, egen färskpotatis OCH din marinerade morotssallad. Den var jättegod, t.o.m. min man, som inte är så förtjust i grönsaker, tog om!!! Det var inte sista gången jag gjorde den!”

5 kommentarer:

 1. Åh.....sommarmorötter som är sååå in i bänkens smaskigt!!

  Tackar för tipset som mottages tacksamt!
  Kram, "S"

  SvaraRadera
 2. Det här var en förvånansvärt lyckad improvisation. Morötter är ju i sig lite söta i smaken och då bryter det fint med syran i vinägern, och kylskåpskallt är nästan godare än rumstempererat. Vintertid är morötter dessutom billiga :o)

  SvaraRadera
 3. Låter fantastiskt gott! Har skrivit ut receptet och ska prova det idag när vi ska grilla! Tack!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Hej, det är jag igen! Nu har vi just ätit grillat kött, egen färskpotatis OCH din marinerade morotssallad. Den var jättegod, t.o.m. min man, som inte är så förtjust i grönsaker, tog om!!! Det var inte sista gången jag gjorde den! Tack än en gång!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Men vad kul! Det är alltid trevligt när man lyckas "uppfinna" något som blir okej :o) Och om detta "okej" samtidigt råkar var nyttigt (och billigt) är det förstås ännu bättre ;o)

  Hoppas du/ni får en fin vecka!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!