onsdag 7 juli 2010

På klorofyllan

IGÅR KVÄLL LÄMNADE jag ”Rucklet” och dess slokörade trädgård för en cykeltur bort från Mariehamn, ut till ”spenaten”. Målet var en vä­nin­na med strandnära sommarboende sisådär en halvmil utanför stan.

Som jag berättat om i ett tidigare inlägg är vi här ute i skärgården be­gåvade med en myckenhet fina såväl landsvägar som cykelbanor, var­för den här turen betydde nyasfalterad cykelled så gott som ända fram. Det var bara de sista en och en halv kilometrarna jag kunde upp­leva fröjden i att hoja längs en riktig, röd, åländsk grusväg.


Även om merparten av sträckan löper längs med landsvägen kan man inte annat än imponeras av naturens frikostiga buffet av hög­som­mar­gröns­ka. Dikesrenarna är målade med en riktig sommarpalett be­stå­en­de av bland annat:

- rödviolett (klöver och tistel),
- blåviolett (kråkvicker),
- blekviolett (vädd och jungfru Marie nycklar),
- vitt (rölleka, hundloka och vitmåra),
- gult (gulmåra, videört och fibblor),
- blått (blåklockor, stor och små)


Hur motiga motluten än kan kännas för otränade benmuskler är det inte utan att man efter ett tag blir rejält på klorofyllan! Åland, mitt Åland, är paradisiskt, det hjälps inte.

Får man sedan förmånen att pusta ut i en paviljong precis vid stran­den, smutta på ett glas svalt vitt och bli serverad en toast med ska­genröra – ja, då är himmelriket nära till och med för en inbiten ateist.


Men allra, allra bäst är ändå att upptäcka att man efter en liten paus på närmare tjugo år kan återuppta umgänget precis där man slutade. Lite mer ”volanger” runt midjan, något fler studiecirklar under ögo­nen, frikostigt med silverstänk i pälsmössan men annars samma go’a kom­pisar som då, trots att man till vardags lever i helt skilda världar, med helt olika förutsättningar.

Tack M, för några härliga timmar i din bit av paradiset Åland!

(På hem­vä­gen fick jag som en liten vickning i mig vad som kändes som merparten av ställets knott­be­stånd. Tänk, att jag aldrig tycks lära mig att hålla mun ...)

13 kommentarer:

 1. -Var det gott??
  Knotten alltså?

  Att det där andra med lite "vitt" och en god toast förstår jag att det var jätte-smaskens....(;
  Härligt med lite tjejsnack och att man bara kan vara sej själv...trots "grånande" och möjligen något litet "handtag" extra ovanför byxlinningen...Hehe!

  Vilken härlig cykeltur längs vacker väg du fick dej. Men att tugga i sej alla naturens insekter är väl ändå lite grymt mot naturen?*asgarv*

  Ja, du e rolig du....
  Kramis!
  Från en kaffedrickande tant som håller på att frysa ihjäl pga "KLÄDOPTIMISM" inför den där Svenska sommaren...tror jag ska åka och köpa mej ett par långkallingar och en toppluva...

  SvaraRadera
 2. Knottröran var inte särskilt god, kan inte rekommenderas. Av någon märklig anledning gillar jag inte mat som har ben och vingar och som sprattlar i munnen ;o)

  Blotta tanken på långkallingar får mig att svettas. Här sitter jag i inget annat än trosor och ett linne och håller på att smälla av fast dörrar och fönster står på vid gavel.

  SvaraRadera
 3. Hur skönt det än är i trädgården så är det lika skönt att lämna den för tur på "hojen". Jag skulle inte kunna leva utan min cykel eller de härliga småturerna på den. Nu har vi inte samma natur att cykla i som du, men jag klagar inte, vi bor ju ändå i storstan.
  Att ha en "riktigt" god vän att dela några ord och sanningar med är värt guld.
  Förstår att du hade det bra igår.
  Ha en skön dag.

  SvaraRadera
 4. Hördududu, du kanske inte bor "mitt i naturen", men av dina små reportage att döma har ni ju helt fantastiska, cykelvänliga vägar runt bygden! Mer omväxlande än vårt natur-natur-natur dessutom ;o) Alla platser har sin charm och skönhet, det gäller bara att öppna ögonen och lära sig se.

  Kvällen igår var riktigt gemytlig. En del människor förändras inte mycket trots att åren går och det är befriande att upptäcka!

  SvaraRadera
 5. Vår natur är underbar! Så är det bara *ler*.

  SvaraRadera
 6. Åh, nu blev jag ännu mer sugen på att besöka din vackra ö! Vad är det för en underbar rosa blomma på andra bilden?
  Det var väl skönt för din väninna, att du åt upp knotten, så slipper hon dem...
  Ha en skön sommardag, kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Det fagra blomstret är jungfru Marie nycklar, som är rätt allmän här på Åland. Vår jordmån är, liksom Gotlands, väldigt kalkrik och därmed är det många orkidéer som trivs hos oss. Först ut på våren är Adam och Eva.

  För tillfället har jag kökskommendering. En av mina kusiner med make har aviserat att det är på ingång med sin segelbåt, så jag tänkte i god tid förbereda en enkel grillning å "Rucklet". På menyn kommer bl.a. att stå hemlagad jordgubbsglass och de marinerade morötterna. Måste ju testa om de faller även tjocka släkten på läppen! ;o)

  Ha en slapp och skön dag du också!

  SvaraRadera
 8. Hej

  Ja cykla och promenera är nog det bästa som finns. Att få njuta naturen och vad den ger. Att få känna lukten av friskluft i huden på kvällen efter en hel dags uteliv. Ja det rä mycket som är underbart.

  Viktigt är också en bästa vän, en som man kan anförtro sig till och uppleva saker med och som kan sitta minnas tillsammans med en vid ålderdomen.

  Jag och min bästis har lovat att komma till varandras begravning...ha ha....hur det nu skall gå till.

  SvaraRadera
 9. Hm, där har nu nog skaffat dig en kvistig fråga att lösa. Den med begravningarna, alltså. Men det är utan tvekan en fin tanke!

  SvaraRadera
 10. Du kanske en riktig vitaminkur, hihi

  SvaraRadera
 11. Vem vet? I alla fall protein ;o)

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig kväll! Minns en sommarkväll med båttur till en liten ö, sviskonkompott(?) med grädde och en sup på bryggan och sedan en härlig middag serverad i huset, avslutad med egenhändigt tillverkad päronlikör (lagligt) till kaffet. Minns inte namnet på den åländska ön, men trevligt var det!
  Kerstin

  SvaraRadera
 13. Det där låter inte helt fel, hördu! :o)

  Sviskonkompott, eller -kräm, är annars det som traditionellt serveras till ålandspannkaka, vår "nationalefterrätt". Å ... nu blev jag sugen på att laga pannkaka! Måste se till att inhandla mannagryn så jag kan koka gröten som behövs.

  Ha en fin ödag på Öland!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!