måndag 5 juli 2010

Ta-daaa! Premiär!

NU ÄR DET gjort! Årets första egna gubbar är skördade. För mig var det till och med sommarens första jordgubbe jag stoppade i munnen igår. Här har det alltså inte ätits varken belgiska eller andra kö­pe­gub­bar tidigare i år, så känslan – smaksensationen – var obeskrivlig. Sol­varmt, saftigt, sött och några små sandkorn ... mmmm ... Nu är det sommar på riktigt :o)


Hinkpotatisen fortsätter att växa och frodas. Nu går de till och med i blom, så snart, snart kanske jag vågar mig på att känna efter hur det står till i underjorden ;o)


Och så var det bladlössen. För några dagar sedan fanns det inte en endaste liten lususling på mina fläderbuskar, men nu ... Aldrig tidigare har jag sett en lika stor mängd av dessa blå bladlöss, som varje år belägrar buskarna. Idag blir det såpa- och spritvatten annars dör alla årsskott!

12 kommentarer:

 1. -Arhhhgh!!!! DET KLIAR!!!!!

  Jag klickade på bilden med bladlusarna och jisses.....Det kändes som om dom kröp in genom skärmen!! Huvvá!!

  På dom bara!!! Attack!!!

  Hemmaodlade nypotatisar och solvarma jordgubbar från landet.....Mmm!!
  TROR du jag blev sugen, eller?????

  Här är det mulet och blåsigt i dag....skit också!

  Kram på´re!
  "Stigge"

  SvaraRadera
 2. MMMM,jordgubbar så gott,mitt land har mycket blommor,så jag ska nog få skörda en del hoppas jag.Vi har nog köpt en del gubbar men dom är dyra.Ska försöka att få över nätet så inte fåglarna tar dom.
  Lössen avstår man helst dom är inge kul.

  SvaraRadera
 3. "Stigbert":
  Usch ja, visst är dom för äckliga i närbild? Det här är första gången jag har plåtat dom och kunnat zooma in på datorn. Blä! Ööörk! Men jag har allaredan denna förmiddag varit i farten med "giftsprutan", fulladdad med hemrörd bekämpningssoppa gjord på såpa, T-röd och vatten.

  Ditt regndansande fick visst inte avsedd effekt? Det är här, på Åland, det ska var mulet och regn. Du får nog dra en rumba till, hördu ;o)

  Stickmamman:
  Jag har slutat ha nät, för jag tycker det är så sorgligt när någon fågel trasslar in sig. Istället lägger jag fiberduk på när det börjar bli bär på plantorna. Funkar fint :o)

  Få se om förmiddagens session med sprutan räckte för lusangreppet, annars blir det en ny runda mot kvällen. De har redan lyckats "fimpa" ett meterlångt årsskott på min största fläder, de små jävlarna :o( Hela stjälken var blå av löss. Jag har aldrig sett något liknande!

  SvaraRadera
 4. Du milde så äckliga dom ser ut, dom där bladlössen... Blärk!
  Men jordgubbar direkt från landet, det är mums det!!!

  Funderar allt på regndans här också! Det är aningens aning torrt, om man säger så...

  SvaraRadera
 5. "Aningens torrt" var nog årets understatement :o) Här, i "Rucklets" trädgård, är det så torrt, att om jag får slut på tändstickor kan jag ställa mig och gnida lite frenetiskt med foten mot moss- & gräsmattan för att få det att ta fyr.

  LÅT DET REGNA SNART!!! Please?

  SvaraRadera
 6. Ja, dina jordgubbar ser verkligen goda ut! Och visst är det godare med egna än de köpta. Man får dem ju pinfärska... Precis som vår potatis! Vi har ovanligt mycket, och stora potatis i år och dessutom väldigt goda! Härligt!
  Men dina bladlöss: Fy farao, som dom ser ut i närbild!!! Vi har varit lyckligt förskonade från sådana i år, peppar, peppar, ta i trä!
  Ha nu en skön dag på din vackra ö!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Det ser så gott ut!! Undrar var jag ska få plats med lite jordgubbsplantor i vår trädgård sen? Måste ju undvika att plantera dem så de inte hamnar under vare sej gräsklippare, skogsmaskin eller traktor. Och dessutom behöver de ju lite sol nån gång också. :/ *arkiverar tanken i nästa års idélåda*

  SvaraRadera
 8. Inte bara gott - h.i.m.m.e.l.s.k.t!

  Hur skulle det vara med odlingslådor, en pallkrage höga?

  SvaraRadera
 9. Berätta hur du gör med såpa och spritvatten.
  När jag har testat att ge lössen denna blandning, vägrar de ALLTID att svälja.

  SvaraRadera
 10. Spriten är för att de ska bli lite på lyset och gladare i hatten gå drunkningsdöden i vattnet till mötes. Såpan gör dem hala och fina så de lättvindigt glider av växten. Visst du inte det?

  SvaraRadera
 11. Mmmmm, egna jordgubbar smakar bättre en alla andra, vi har inga gubbar längre suck..
  Men vet du skålen dina gubbar ligger i tycker jag är lika fint som gubbarna

  SvaraRadera
 12. Skålen är en riktig favorit! Den är en del av en inte komplett servis jag fick av en väninna som skulle flytta och inte orkade ta med sig "de där gamla soporna".

  Tyvärr har jag bara fyra flata mattallrikar och har inte hittat fler trots att jag letar hela tiden. Förmodligen skulle jag behöva över "pölen" för att leta på svenska sidan, eftersom servisen är Stig Lindbergs "Festong" av Gustavsbergs produktion. Svenskt porslin är inte så vanligt på loppisar/i second hand-butiker här i Finland. Men än har jag inte givit upp!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!