torsdag 8 juli 2010

Snövit, Törnrosa och några till

NU BLOMMAR HON, Snövit! Den tuffa vintern och hårda tuktningen i våras till trots – och den rådande torkan icke att förglömma – har hon någonstans ifrån hämtat krafter att sätta hyfsat gott om knopp. Igår slog den första ut!

Visst är hon helt makalöst vacker? Hon gör verkligen skäl för nam­net: 'Schneewittchen', Snövit.

Fast på rosfronten var faktiskt den älskvärda Amie först på plan, om ock lite rufsig, tufsig och åtgången av någon ovälkommen snyltgäst. Men blommorna är otroliga; skiftande i olika nyanser av rosa och kompakta som små knytnävsslag. 'Aimable Amie' är en helt be­då­ran­de, lågvuxen buskros och doftar ljuvligt.Och nu kommer lavendeln! Jag har massor med lavendel. Så mycket så den hotar att ta över hela den långa rabatt där jag för bara tre år sedan satte pyttesmå plantor längs ena långsidan. Fast den gör sig verkligen bredvid pioner och betonika.Jag var uppe och ute redan vid sextiden i morse och fick då den här bilden. Om någon granne var vaken fick han säkert dagens garv av att se mig flaxa omkring på gården med håret i fläta och iförd enbart morgonrock och kamera. Vad gör man inte för ”konsten”, så säg? :o)


Irisarna är så gott som överblommade redan, men en ensam, lysande blå står sig fint mot en rugge med strimmigt gräs – som ett som­ma­rens utropstecken.


Strax intill kråmar sig pionerna för bolltistlarna, som står i givakt. Läckert med motljus!


Och milda makter, så mycket kart det redan finns i äppelträden! Hur har det gått till..? Det känns ju som det var igår de stod i blom.


Utanför mitt norra sovrumsfönster står jasminen brud. Busken är gammal, säkert fem meter hög och helt översållad av enkla, vita blommor.

Jag vet inte hur alla ni andra känner det, men jag tycker, som vanligt, att det går för fort nu. Därför får ni stå ut med att det blir lite mycket fotobloggande. Hösten och vintern är över oss förr än vi anar och då vill jag ha många, härliga sommarbilder att gotta mig åt när mörkret och kylan drar in över Norden igen; små ”kom ihåg-lappar” att ta fram när det känns som allra mest motigt.

Men idag är det fortfarande högsommar! Sol, sol och mera sol är prognosen för Åland idag igen. 25° varmt och inget hopp om regn, snarare det motsatta.

13 kommentarer:

 1. Nyktrat till från "klorofyllan"?
  ...flitig är du...hösten är en härlig tid...(ironi) men i alla fall det är en tid då man kan deppa utan att få dåligt samvete...typ! ;-)
  Steffe

  SvaraRadera
 2. Glömde...jättefina bilder på jättefina blommor!
  Fattar inte hur man orkar hålla på med sånt där...men men det är väl som med mig...folk fattar inte hur jag kan sitta och glo in i vass i fyra timmar efter en Trastsångare som jag vet ska finnas där...typ....

  Steffe igen!

  SvaraRadera
 3. Steffe:
  Jotack, jag är spiknykter igen :o) Och du, visst har hösten (liksom övriga årstider) sin charm den också! Efter en lång och varm sommar är det oftast riktigt skönt när hösten kommer. Svamp- och bärplockning, klar och frisk luft, mörkare kvällar som gjorda för stearinljus och en brasa med mera, med mera.

  Med trädgårdsintresset är det nog, precis som du säger, samma sak som med vilken annan hobby som helst. Är det kul och intressant så är det ju inte jobbigt, bara roligt. Fast hur någon helt frivilligt kan sitta i timmar och glo in i en vassrugge är mer än jag begriper ;o) *he-he!*

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara färger i din blomrabatt. Lavendeln passar perfekt till det rosaröda. Hoppas du hinner titta på prakten också. Placera en skön stol framför och sitt länge och bara njut av ditt konstverk:-)

  SvaraRadera
 5. Eh ... det var just det. Jag får av hälsomässiga skäl inte vistas i solen överdrivet mycket, så det blir inte så mycket njuta av utom tidiga mornar och på kvällarna. Men njuter jag desto mer!

  SvaraRadera
 6. Håller helt med Gunilla ovan; lavendeln och rosorna är underbara ihop! Både färg och form-mässigt!
  Och vilka vackra bilder från din morgonpromenad! Jag är ingen morgonmänniska men en kvällspromenad är inte så dumt heller...
  Ha en skön, sval kväll!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Alla dina rosor vill jag ha å pionerna

  SvaraRadera
 8. Jättefint, samma färger som mina rabatter :D Jag gillar också lavendel jättemycket, vilken sort är det du har? Kul att få se hur min ros kommer att se ut (Aimable Amie), men det tar nog något år innan den blir så stor som din.
  Dina bilder är super.
  Tänka sig det kom några droppar idag också, kanske 1/4 mm :(
  Ha det gott i sommarvärmen.

  SvaraRadera
 9. Stickmamman:
  Pionerna är utan tvekan mina egna favoriter! Rosorna kräver mer omvårdnad (vilket jag är dålig på) och tar lång tid på sig innan de vuxit till sig i omfång. Men fagert är det förstås när de blommar oavsett om de är små eller stora :o)

  Monkan:
  Vet du, jag har inte en susning om vad det är för lavendel jag har, bara att det är två olika sorter. Båda har jag fått som sticklingar av goda vänner och den ena är helt klart mer härdig än den andra. Det är den som växer så det väller över alla breddar. Kan man ta frö från lavendel? I så fall kan jag samla in åt dig om du vill :o)

  Min lilla Amie är faktiskt inte stor alls ännu, bara c. 50 cm i diameter och 60-70 på höjden. Men i år har hon riktigt mycket blommor jämfört med tidigare år! Det jag föll för var den otroligt kompakta blomman, en rolig omväxling till alla "luftigare" sorter.

  Var glad för era 1/4 mm, hördu! Här har inte kommit något alls och prognosen är fortfarande lika torr plus att temperaturen förväntas stiga ytterligare någon grad. Puh ...

  SvaraRadera
 10. Ja, här smygs det omkring i morgonrocken, ibland med kameran och ibland med morgonkisset som ska blandas med 9 delar vatten från vattentunnan.Visst går det för fort nu i värmen. Allting blommar över på några dagar.Jag skulle också kunna sitta och stirra i en buske många timmar i väntan på en fågel som troligen finns där.Det har jag gjort många gånger men det är inte många som förstår sig på det nöjet.
  Kerstin

  SvaraRadera
 11. Ha-ha! Jag kan se framför mig hur du kommer trippande med pottan och kameran i högsta hugg :oD

  Buskstirreri är nog inte min grej, men jag har faktiskt suttit framför en blomma i 15-20 minuter för att vänta på att ett flygfä med fler ben än två ska behaga landa ;o) Men i trastsångar-Steffe har du visst en själsfrände!

  SvaraRadera
 12. Jag var mest nyfiken bara, jag har Hidcote Blue med intensiv färg, den gillar jag starkt. Dena andre är en Munsterhead Variety, lite ljusare färg, jag TROR att det är den du har. Den är lite ljuvare.
  Tack snälla men jag har jätte många lavendel, jag plockar små självsådda varje år och placerar på lämligt ställe.
  Jag hade en rosa lavendel också, men vet i katten var den tagit vägen.
  hej då.

  SvaraRadera
 13. Aha! Jag som tänkte att du kanske var utan. Men att tro att någon med en trädgård av din kaliber skulle sakna något så väsentligt var ju korttänkt av mig ;o) *fniss*

  Det skulle vara roligt om namnen på sorterna du nämner stämmer in på någon av mina. Det kan kännas frustrerande att inte veta vad det är man har i rabatterna! Hade f.ö. ingen aaaning om att det finns en rosa variant. Den måste jag börja jaga efter, eftersom lavendel verkar trivas ypperligt med min jordmån.

  Ikväll har lilla A och jag varit bortbjudna till bästa vännerna S & N på nyfiskad, nyrökt abborre. Uj-uj, så gott det var. Det, om något, är sommarmat för mig :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!