tisdag 27 juli 2010

Stjärnkraft funderar ...

... PÅ DETTA MED sommar och alkohol.

Det kan inte vara lätt att ha alkohol- och/eller viktproblem när det är sommar. För till sommaren hör ju, konstigt nog, en hel del alkohol.

Det blir en immig öl ...
... och ett glas vitt
... och en porlande long drink
... och en läskande G&T
... och en kall campari med apelsinjuice
... och bara en liten, liten whiskypinne efter bastun
... och ...

Ja, ni vet nog precis vad jag pratar om. För vissa blir det ofta. För vis­sa blir det mycket. För många blir det både för ofta och för mycket.

Som tur är hör jag själv varken till den ena eller andra kategorin, men är däremot bekymrad över alla som har det ena eller det andra pro­ble­met. Det kan inte vara lätt att stå emot. Särskilt inte som det lik­som blivit så att sommar och alkohol är sammanbundna med ett osyn­ligt likhetstecken här i vår höga nord.

Det kanske inte känns som särskilt farligt att ”unna sig” ett glas vin eller tre varje dag, men faktum är att det är det. Dåliga vanor – och beroenden – är lättare att skaffa sig än man vill tro. Trust me, jag är rökare och det är samma skit.

Efter semestern kommer bakslaget och -smällan. Jag kan inte låta bli att fundera på hur många nya alkoholister som ”föds” varje sommar och hur många nya extrakilon närmare en diabetes typ II eller den första (och i vissa fall sista) hjärtinfarkten som en del dricker sig till.

Svunnen är dessutom den tid då några flaskor pilsner eller en 75:a vitt ansågs som ”mycket”. Nu är det hela flak med öl och treliterslådor med vin som har tagit över som norm. Vi lever synbarligen i en värld som blivit extremt alkoholtolerant och där gemene mans vo­lym­upp­fatt­ning blir alltmer snedvriden.

Sommaren är alltså inte bara tjo och tjim och en ljuv blomstertid. För många innebär vår varma årstid sista spiken i kistan. Det är inte utan att jag blir lite mörkrädd ...

***

SLUT PÅ MORALKAKAN
Hojar iväg och fikar hos kompisar istället.

14 kommentarer:

 1. Här är en (tycker säkert många) "tråkmåns" till....
  Växte själv upp i ett hem där vin och alkohol spelade alldeles för stor roll.
  Det allra värsta är väl inte att dom förstör bara sej själv, tycker jag.

  Men att som barn och ungdom ska behöva växa upp i ett hem där alkoholen ständigt står i fokus är ett jävla sätt, rent ut sagt!!

  Även om man inte "blir full", så ska ju ingen komma och försöka inbilla mej att det är roligt att ha en mor eller far som ständigt är "lite på lyset"...."glada i hatten"...whatever!

  Jag bevittnade själv lite "campingliv" bland annat, tidigare i somras, och man blir verkligen mörkrädd!
  Precis som du själv skrev..

  Inte alls konstigt att fylleri drabbar yngre och yngre när dom växer upp i en miljö där det "är okej att smutta lite på ett glas vitt" jämt och ständigt.

  Så ja! Nu har jag också moralpredikat!
  Men det är så som jag tycker, och jag har ju min erfarenhet!
  (Tackar Gudarna att inte jag "föll i samma beroende", som min bror till exempel. Men det är en helt annan historia och en sorglig sådan! Tvi!)

  Kram på dej, Klok-gumma, och vi kan minsann "vara roliga" ändå!

  Fast min vikt borde jag göra mer åt.......);

  //Jenny

  SvaraRadera
 2. Hejsan

  Håller med dig fullständigt i vad du skriver. Ett flak öl, som varar en dag, är mer värdefullt än glädje och livsnjutning med familj och vänner utan sprit.

  SvaraRadera
 3. jag trodde nästan att det skulle komma - hojar iväg till kompisar och tar ett glas vin.... annacarin

  SvaraRadera
 4. Jenny:
  Ja, hu, brukar det inte heta att antingen tar man efter eller så tar man avstånd? Känns lite som ett lotteri, med livet som insats.

  Skånegrabben:
  Precis, så är det nog väldigt ofta. Fast tro nu inte att jag är absolutist, för det är jag inte. Däremot tycker jag inte att alkohol hör vardagen till och framför allt inte var dag till.

  Annacarin:
  Men det kom det inte ;o) En mugg gott kaffe och en liten chokladbit klämde jag i mig. Fast chokladen borde jag ha hoppat över. Det har nämligen blivit lite si och så med mitt motionerande under sommaren, så byxlinningarna har börjat kännas en smula obekväma ... "Volangerna" har synbarligen vuxit i värmen ...

  SvaraRadera
 5. C och jag satt och diskuterade ditt inlägg, vore nyttigt ifall många läste det. Jag blir så ledsen när jag ser våra unga flickor och pojkar ragla och skråla med buteljen i handen. Eller de som kånkar på ölflaken när de ska träffas för att ha "roligt". Tyvärr vet de ej hur snabbt de sitter i fällan, eller så bryr de sig inte.
  Vi är inte heller absolutister, dricker lite när det är fest och hur ofta är det fest.
  Som ung hade jag en kamrat vars pappa satt och drack varje vecka när lönen betalats ut. Den övriga familjen hade ett helvete, bråk och hårda ord. Pengarna räckte inte till, men
  75:an skulle hem från systemet ändå.

  SvaraRadera
 6. Jadu, inte skulle det väl skada om folk lite till mans tänkte till? Speciellt beträffande vilka signaler man som vuxen sänder ut till den yngre generationen. Men nuförtiden tycks mycket av den "uppfostran" barn får basera sig på metoden: Du ska inte göra som jag gör utan som jag säger. Fungerar aldrig särskilt bra, såvitt jag kunnat bedöma.

  Den bakomliggande orsaken till mitt inlägg är min egen erfarenhet från sommaren. Det har varit mer regel än undantag att jag erbjudits något alkoholhaltigt att dricka när jag hälsat på någon. Det var när jag märkte hur lätt det var att falla in i mönstret och börja göra samma sak själv som jag fick mig en rejäl tankeställare ...

  SvaraRadera
 7. Jag är absolut inte i någon riskzon och tar gärna ett glas vin då och då. Däremot ser man direkt vilka i bekantskapskretsen som inte kan säga stopp efter ett eller två glas. När deär medbjudna serverar vi vid matbordet men låter det inte vara fri tillgång. Har de börjat så fortsätter de. När jag arbetade hade vi vinlotteri en gång i månaden men slutade tvärt med det när vi insåg att en av våra arbetskamrater var "periodare".Man har ett ansvar tycker jag, inte bara rycka på axlarna och säga att det där får de bestämma själva för det klarar de inte av.
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Klokt skrivet. Detta borde debatteras mer i medierna tycker jag. Hörde på radion igår att man önskar ett rökfritt Finland år 2040... Varför inte ett spritfritt kan man undra? Har sett för mycket av spriteländet i mina dagar och vad det ställer till med. Speciellt då barn är inblandade. Jag är inte absolutist men mycket måttlig. Och "rolig" och galenpanna, det blir jag så lätt utan sprit:-)Vad gäller vikten så är det värre. Men man får väl vara glad för att man inte har alla laster. Tror förresten det hänt nåt med min garderob i sommar. Fukten har liksom krypit in och krympt kläderna:-) Nån annan som upplevt samma fenomen?

  SvaraRadera
 9. Kerstin:
  Javisst, har var och en av oss ett medmänskligt ansvar! Dessvärre är det väl inte alltför vanligt att människor tar det, sitt ansvar alltså, så som du och din man tycks göra.

  Själv har jag förlorat min allra äldsta vän pga mitt "ansvarstagande". Jag har helt enkelt vägrat sticka under stol med den verifierade alkoholismen, varit obekväm som gång på gång tagit upp det till diskussion osv. Till slut blev jag så obekväm att personen i fråga har valt att bryta kontakten. Och här står jag och kan ingenting göra. Tvångshjälp finns nämligen inte. Alkoholisten själv måste komma till insikt om att han eller hon behöver den, först då kan det bli tal om vård.

  Gunilla:
  Öppnade just Nyan och märkte till min förvåning att de just idag har nästan ett helt uppslag ägnat åt sommar + alkohol. Vilket lustigt (?) sammanträffande ...

  Det där med kläderna känner jag igen. I motsats till många andra motionerar jag klart mindre på sommaren. Mest blir det vandrande av och an i trädgården och det bränner sannerligen inga horisontalfendrar! Det är när hösten och vintern kommer som jag regelbundet är ute och rör på mig. Just nu har jag fått trä en kort hårsnodd som ögla genom knapphålet i jeansen, för att slippa knäppa direkt på knappen ... ;o)

  SvaraRadera
 10. Låter bra! Här i skogen kommer posten o tidningen mitt på dagen.
  Jag ska testa hårsnoddsmodellen när jag börjar jobba i mitten av augusti. Nu kör jag med öppen knapp och låter magorna få känna sej fria:-)
  Jag har alltid tyckt att när skolorna börjar och hösten nalkas, då börjar MITT nyår. Det är då man vill förändra och förnya, motionera och få nya rutiner. I januari har jag noll krafter till duktigheter.

  SvaraRadera
 11. "Horisontalfender" Är ett ord jag tänker sno rakt av!!
  Observera att jag klarar av stora bokstäver nu. Annacarin

  SvaraRadera
 12. Vassego, ordet är fritt ;o)

  NAJS (med S-T-O-R-A bokstäver) att det börjar arta sig med handen! :oD Du är en tuff brud, det vet du va'?

  SvaraRadera
 13. Håller fullständigt med dig.(Det gick inte att kommentera dig igår.)
  Har varit gift med en förbrukare i min ungdom ett helvete för alla runt omkring.Tyvärr så finns det i generna för många,lätt att bli beroende. Vinlådorna ska tömmas för en del,flera i veckan.

  SvaraRadera
 14. Bag-in-box må vara en praktiskt uppfinning, men inte särskilt lyckad för dem som inte kan nöja sig med ett enstaka glas utan måste tömma lådan. När vinet kommer i flaskor kan man åtminstone se hur pass nivån sjunker och kanske besinna sig. Med lådorna är det omöjligt. Ett otyg, om jag får uttrycka min åsikt.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!