Men nu blev det ändring! Jag hängde på låset när de öppnade klockan nio och var utan diskussion först till kvarn. ”Bytet” blev fyra fina plantor:
Saxat från www.sofiero.helsingborg.se:
Växtsättet är upprätt, något runt och kompakt. Busken blir drygt en meter hög efter ungefär tolv år. Bladverket är något mörkt, glansigt och bronsfärgat under hösten och vintern. Bladen är runda-elliptiska, ibland 6 centimeter långa och aromatiska när man pressar dem lätt mellan fingrarna. De är täckta med små körtlar, fjäll, på undersidan varifrån doften kommer. Blommorna är skorstenslika, lobade och purpurrosa. De är ungefär 4 centimeter stora och sitter samlade i små klasar som vanligen består av tre blommor. På Sofiero sker blomningen under en månad från och med mitten av april. Den är mycket tacksam.
Rhododendron 'P.J. Mezitt' är en av de härdigaste odlade hybriderna som finns att få tag på. Dessutom är den sol- och vindtålig. Även deras blommor är delvis frosttåliga vilket är en fördel i våra trakter. Den är lättodlad och föredrar ljusa, öppna och lugna odlingsplatser. God vattentillgång och en ordentlig dränering är viktiga förutsättningar för att lyckas med denna sort. En 10 cm tjock matta av löv rekommenderas som skydd mot uttorkning av jorden.
Finsk rhododendron. Zon 7, tål minst -25°. Blomknoppen är djupt rödrosa för att sedan som utslagen bli mer rosaröd. Höjd efter 10 år 1,5-2 meter.
Zon 5. Blir ca 70 centimeter hög och något bredare. Har ett runt, kompakt växtsätt och mörka blad med luden undersida. Blommar i maj med vackra, öppna blommor i en skala från ljust gyllene till laxrosa med brun teckning. Trivs i sol till halvskugga.
Finsk vresrhododendron. Zon 5, tål minst -25°. Blommorna stora, först ljust violettröda senare nästan vita. Bredväxande (upp till 3 meter) och tät buske med vackra blad. Växthöjd : 1 meter.
Så idag har jag ägnat hela dagen åt att ordna det bra för mina nya vänner. Det visade sig bli ett litet h--vete att få till en tillräckligt djup grop på det stället jag valt: i direkt anslutning till mina stora barrträd, där jordmånen sannolikt på rent naturlig väg är väldigt sur.
Kompakt är snällt sagt om markförhållandet, plus – förstås – mängder av rötter från både cembratall och lärkträd och ett antal rejält stora stenar. Men en grop blev det till slut och sen blandade jag upp jorden med trädgårdstorv i förhållandet ungefär 50/50. Vad jag ska göra med den överlopps, bortgrävda jorden vete tusan.
Blunda gärna för hur bedrövligt sönderbränd gräsmattan är!
Inte förrän framåt åtta ikväll var det färdigplanterat och ordentligt vattnat. Men nu blir det en gruppbild. Seså, le nu vackert för publiken!
På bilden ovan står 'P.J. Mezitt' längst bak och sedan från vänster till höger 'Haaga', 'Percy Wiseman' och 'Pohjolan Tytär'. Jodå, jag vet att de står för tätt just nu, men orken räckte inte till för att gräva upp en störra yta. Låt oss därför benämna denna plantering
HU vilket jobb, hoppas nu du får fina blommor på dina buskar. De är jätte fina när de blommar tidigt på våren. Vi har varit på Sofiero, man bara dånar så fint det är.
SvaraRaderaHar du blandat torv i jorden också eller du har sådan jord som krävs. Det är fint när de står samlade.
Det blir spännande nästa vår
Nu såg jag att du hade i torv, äh jag börjar bli trött.
SvaraRaderaJo, "hu" säger jag också. Man kan lugnt påstå att lusten att hugga tag i spaden igen för att börja gräva en fyra-fem gånger så stor damm har avtagit en smula ... Och då grävde jag inte djupare än 30-35 cm idag.
SvaraRaderaJag får väl bara hoppas att nykomlingarna belönar mig med rikligt med blommor i vår, fast det vet man aldrig. När jag googlade lite på bl.a. 'Haaga' hittade jag ett par ställen där det stod att den aldrig gått i blom! Hemska tanke ...
Det är inte bara du som är trött, Monkan. Den här trädgårdsdagen, ovanpå två dagar med byggnadssnickrande, har sugit musten ur mig. Nu blir det sängen och ögonen fast. Ditt andra inlägg om Lund får vackert anstå till morgondagen!
Natti-natti!
Tror 17 att man inte kan "hålla sej" när det REAS så fina rhododendron!
SvaraRaderaDet är pampiga buskar när dom fått några år på sej, så Du har nog mycket blomprakt att glädjas lång tid framöver!
Man skulle kunna undra om Du är släkt med grävlingarna?? Hahaha!!
Vila ryggen och HELA dej nu i helgen!
DET har du väl gjort dej förtjänt av under dom sista tre dagarna?
Kram på sej!
Jenny
Ser såå fint ut med dina nya planteringar! Nu undrar jag:
SvaraRaderaÄr det en tall, som dina nya rododendron är planterade under?
Vi har ju en stor tall nere på vår tomt, där det inte vill växa något gräs, och där vi funderar på att anlägga en surjordsrabatt.
Ha en skön helg, kram, Monica
Jenny:
SvaraRaderaPrecis! Inte kan man blunda för -25 % ;o) Dessutom hade jag lite flyt i och med att jag var dagens första kund: det fanns exakt ETT exemplar av vardera 'Haaga' och 'Pohjolan Tytär'!
Av grävlingsbörd är jag definitivt inte - det bär min trötta rygg vittnesbörd om kan jag lova. Med detta konstaterat är det bara att inse att den kommande dammgrävningen antingen kommer att ta väääldigt länge, alternativt läggas helt på is. Men det sista vill jag ju inte; jag VILL ha en damm!
Monica:
Japp, det är en tall; en gigantisk, femtioårig cembratall med väldigt sur jord under sig. Jordmånen torde alltså vara exemplarisk.
Värre blir det med den torka som följer med ett stort barrträd. Förmodligen måste mina små rhoddisar vattnas riktigt ordentligt de första åren tills de har etablerat sig och kanske klarar sig med färre genomvattningar.
Du rhoddar hem det mesta..åååååh va dålig vits men kunde inte låta bli! ;-)
SvaraRaderaSteffe
Steffe:
SvaraRaderaSå lustig så tidigt på dagen - imponerande! :o)
Fet ser ut att vara fina ex du fått.Jag hade en när jag bodde i Lövånger för ett bra tag sen.
SvaraRaderaDet är fina buskar,lycka till.
Nu börjar du väl ha fullt på din tomt.
De borde i alla fall vara tåliga sorter alla fyra. Fullt på tomten, undrar du. Näe, nog finns det många lediga kvadratmeter ännu! Den är ju nästan 1.200 kvm stor och huset är så litet, som du vet.
SvaraRaderaOJ så många sorter?! Tänk vad man inte har en aning om!
SvaraRaderaL.O.V.E
Jodu! Det finns över 1.000 olika sorters rhododendron, allt från 10 cm låga buskar till 30 m höga träd :o)
SvaraRaderaGrattis till dina trädgårdsinvesteringar!
SvaraRaderaPJM var ett bra val. Verkligen en tålig och tolerant buske som blommar i överflöd. Men dess största förtjänst är att den blommar flera veckor innan många andra rhododendronsorter. Sån´t gillar jag. Jag har flera PJM själv och de har blommat och växt sig resliga alltsedan planteringen 1994.
Tack ska du ha :o) Jo, jag har försökt välja sorter som är garanterat härdiga i min växtzon och - för att skapa variation - som har sinsemellan olika växtsätt. Däremot har jag, som du märker, valt att genomgående hålla mig till den rosa färgskalan, men i olika nyanser.
SvaraRaderaDet ska bli spännande att se om de faktiskt tar sig för att blomma nästa vår, alla fyra!
Om de blommar till våren lär du snart veta eftersom rhododendron sätter och visar sina knoppanlag redan på sensommaren.
SvaraRaderaNågra blommor lär det nog bli, men knappast något överflöd. Men som trädgårdsägare är man ju van att vänta.
För 15 år sedan sådde jag rosa pampasgräs som jag trodde jag skulle få i blom. Jag vårdade plantan ömt i minst 7-8 år, dock utan att den blommade. Då blev den straffad genom att hamna på komposten.
Yeah, I know. På vissa syns det redan en antydan, så jag håller förstås tummarna för en god knoppsättning.
SvaraRaderaOch så kan jag inte låta bli att undra om pampasgräset fick för sig att blomma när det väl förpassats till komposten? Det skulle ju varit typiskt.