söndag 25 juli 2010

D-Day vid "Rucklet"

DET BEHÖVDES BARA lite regn för att 'Frans Hals', en av mina tills vidare fåtaliga dagliljor, skulle veckla ut sina kronblad. Himlen är jämn­grå, regnet hänger i luften, men det naturligt dämpade ljuset en regn­vädersmorgon låter de lysande färgerna komma än mer till sin rätt!

Nu väntar jag på 'Crimson Pirate', som efter två fruktlösa år äntligen har producerat sin första blomstängel.

Gult, orange och varma röda toner är egentligen inte alls de färger jag strävar efter bland mina planteringar. Stackars Frans får därför finna sig i att bli uppgrävd och omflyttad ännu en gång, när jag får till stånd den särskilda rabatt där jag tänkt samla alla skyddslingar med ”fel” färg: gul rudbeckia, gullris, olika sorters dagliljor, studentnejlika, rödfibbla och några till.

Med tiden kan det till och med hända att jag helt enkelt ger bort rub­bet, eftersom min trädgårdsvision är nyanser av vitt, blekgult, rosa, lila, purpur och blått, som står sig vackert mot det grå ”Rucklet”, med knutar och fönsterfoder målade i engelskt rött.

13 kommentarer:

 1. Det var sannerligen en snygg pirat, och mycket vackert fångad dessutom.

  SvaraRadera
 2. Det här var inte piraten, hördu. Det är 'Frans Hals' i all sin glans. Piraten har inte behagat visa sig ännu ;o)

  SvaraRadera
 3. Och vad säger Frans om detta? Det finns säkert många som har plats för en karl till så säg till när du ledsnat på SnyggFrans:-)

  SvaraRadera
 4. Haha! Jag noterar mig till minnes att du uppvisat intresse av att slå dina påsar ihop med hans ;o)

  SvaraRadera
 5. Hmmmm.. Jag menade att Frans Hals var en "snygg pirat". Och underförstått att Du är en mycket duktig fotograf. Hur övertydlig ska man behöva vara? :)

  SvaraRadera
 6. Haha! Tydligen tydligt tydlig, för jag hängde inte riktigt med i den där svängen med att Frans skulle vara en pirat i och med att jag har en riktig pirat på kommande.

  Tack för fotograferingsberömmet! Det sitter fint när det kommer från någon som själv tar fantastiska bilder :o)

  SvaraRadera
 7. En riktigt vacker daglilja är det, tycker jag!
  Jag har gjort precis så, som du tänker göra: Jag har en rabatt längst ner på tomten, där alla gula, orange och röda blommor får vara. Vårt hus är gult, så sådana färger passar inte alls uppe vid huset!
  Lyckliga du, som fått regn! Här väntar vi fortfarande... Men det har blivit mycket svalare och blåser rätt mycket idag.
  ha en bra dag!
  Kram/Monica

  SvaraRadera
 8. Frans är en tjusig kille, jo. Men det är en salig tur att han väntat med sin blomning tills krolliljorna, som står precis intill, är färdiga med sin. Kombinationen rosalila krollis och orangeröd Frans skulle vara förskräcklig ...

  Hos oss ser det ut som regnmolnen blåser bort med vinden nu. Jag hade hoppats på ytterligare vatten under dagen, men nu har det klarnat upp och är så gott som molnfritt igen. Med lite tur är det på väg åt ditt håll!

  SvaraRadera
 9. Hej N. Jag känner Frans H som du vet, han och mina andra gula har en egen hörna i trädgården, dit får resten av de gula blommorna flytta efter hand. Jag kör med samma färgtema som du, men det tar sin tid att få ihop det snyggt. Håller på att skörda resten av mina svarta vinbär, det är rogivande och mysigt tycker jag som är en "Bärmaja"

  SvaraRadera
 10. Ack ja, du har så rätt! Det tar sin tid att få allt att hamna där det ska. Mångt och mycket i min trädgård har under de första åren liksom bara "landat" där det råkat finnas en lucka; jag hann ju inte gräva rabatter samtidigt som jag skulle renovera hus. Men nu, sakta men säkert, ska det väl arta sig under de närmaste åren :o)

  Som du vet har jag inte mycket vinbär att ta vara på, men nu börjar trädgårdshallonen mogna. Då gäller det att vara flitig i buskarna, så att inte trastjä-larna hinner före! Jag tar en runda varje dag och bärgar det som hunnit mogna. Otroligt nog får jag en rätt hyfsad skörd med stora, fina bär, trots att det varit så infernaliskt torrt :oD

  SvaraRadera
 11. Hej

  Det här med namn och blommor är ett virrvarr för mig.....jag kollar på dom och tycker dom är vackra.....så dina blommor på bilderna är vackra......fina färger m.m

  SvaraRadera
 12. Ja, planering av trädgården går ofta åt skogen. Nu menar jag inte skogstomt utan att det går åt h.l...e. Men en gul eller knallröd blomma kan ofta förstärka det blå osv så det kanske finns någon plats även för de "felfärgade".
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 13. Skånegrabben:
  Haha! Du, jag är bara glad amatör jag också, och än så länge har jag inte "snöat in" fullständigt på det här med trädgård. Dessutom lider jag numera av vad som kallas teflonminne på modernt språk, vilket innebär att jag tycks glömma namn på växter i samma takt som jag lär mig dem. Viktigast är att det är vackert att se på - utan tvekan!

  Kerstin:
  Eftersom jag hör till den sortens människor som har direkt svårt för att slänga ens avklippta tillväxtdelar från mina krukväxter i komposten lär jag nog "bli med" mina felfärgingar också ;o) Men de bör definitivt koncentreras till ett eget växtrum, så det blir till att gräva under sensommaren och hösten. Att gräva har jag inget emot, det som är knepigare är var jag ska göra av resterna i form av grästorvor o.dyl. Det ligger hela tiden upp- och nedvända torvor på tork någonstans, så att ogräsrötterna ska kila vidare innan jag förpassar det hela till trädgårdskomposten :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!