fredag 11 februari 2011

MÖNSTER > ”Geringsstickade” rutor

 
PÅ ALLMÄN BEGÄRAN har jag försökt få till stånd en beskrivning av hur man (läs: jag) ”geringsstickar” rutor. Hoppas ni fattar någon­ting ...

Börja med att bestämma dig för hur långa sidor dina rutor ska ha. Dubb­lera därefter antalet maskor och lägg till en extra. En sida på mi­na rutor består av 30 maskor, så jag lägger upp 30+1+30 = 61 mas­kor. Den extra maskan är mittmaskan, där minskningarna kom­mer att göras.

Uppläggningsvarvet = rätsidan. Avmaskningarna görs alltid på avig­sidan. Alla varv stickas räta (= rätstickning).

Sticka så här (med mitt antal maskor):

Varv 1
Lyft den första maskan som om den skulle stickas rät. De följande 28 maskorna stickas räta. Lyft följande maska som om den skulle stickas rät. Sticka ihop följande 2 maskor som 1 rät maska. Dra den lyfta mas­kan över den senast stickade maskan och sticka därefter de åter­ståen­de 29 maskorna räta.

Varv 2 och alla följande jämna varv
Lyft den första maskan som om den skulle stickas rät. Sticka resten av varvet rätt.

Varv 3
Lyft den första maskan som om den skulle stickas rät. De följande 27 maskorna stickas räta. Gör en minskning som på varv 1 och sticka där­efter de återstående 28 maskorna räta.

***

Fortsätt på samma sätt med en maska mindre före och efter minsk­ning­en på alla aviga varv tills du har 1 maska kvar på stickan. Ta av garnet och första rutan är klar.

Nu ska du välja om diagonallinjen som minskningarna bildar ska peka åt vänster eller höger. Jag har valt höger och då fortsätter man att bygga på arbetet mot höger, så här:

Lägg upp 31 m och plocka upp 30 m längs den första lappens högra sida – se bilden. Klicka på den så öppnas den i ett nytt fönster i stör­re format!


Sticka därefter på samma sätt som du gjorde på den första lappen. Fortsätt med att sticka fler lappar mot höger tills du har ett antal du är nöjd med. Därefter fortsätter du med nästa rad, uppåt, så här:

Plocka upp 30 m längs din allra första rutas övre kant och lägg upp 31 m med kedjeuppläggning. En bra beskrivning på hur det går till hittar du HÄR.


Fortsätt sedan med följande lapp mot höger, illustrationen visar hur. Glöm inte den extra, 61:a maskan som ska plockas upp i vinkeln där hörnen på de redan färdiga lapparna möts!


Efter det här är det bara att sticka på.




8 kommentarer:

  1. Mycket tydlig beskrivning! jag har läst igenom och förstår! men hur kunde du klara ut det själv! Fantastiskt!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Så bra att det blev begripligt :o) Det svåra var inte att lära sig tekniken, det var klart bökigare att få till vettiga illustrationer ;o)

    SvaraRadera
  3. Tusen tack det var en bra och tydlig beskrivning. Inte helt otänkbart att jag provar. Men än är jag i virkstadiet. Är på slutfasen av den långrandiga mormorsfilten. Kommer på min blogg så fort den är klar, måste bara köpa ett nystan till....
    Tack än en gång!

    SvaraRadera
  4. Väl bekomme! Hoppas du får nån glädje av mitt hopkok med tiden.

    Gissa hur nyfiken jag är på din långrandiga ... *hoppar runt på tånaglarna av förväntan*

    SvaraRadera
  5. Jäklar. Missuppfattade beskrivningen , backar tre varv på tåihoptagningen och försöker igen.
    Skön söndag till dig!
    Kerstin

    SvaraRadera
  6. Har fullständigt snöat in på "vinkelrutor" nu. Har varit krasslig två dagar. Igår stickade jag sockor och idag började jag med rutor. Har hunnit med fem hittills...

    Tror jag hinner med en ruta till innan det är läggdags. ;)

    SvaraRadera
  7. Va’ kul! De är lite beroendeframkallande ;o) Kanske borde jag sätta ut en varningstriangel på mönstret? *hehe!*

    Av mitt projekt ser det ut att bli en riktigt mysig sjal, för restgarnerna räcker inte till en filt av full storlek. Snart dags att börja göra någon sorts kantning ... och kanske fransar.

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!