söndag 30 oktober 2011

”Ha! Där lurade jag mig allt!”

DET ÄR INGEN vits att hymla med det, jag är usel på att äta frukost. På hotell eller ombord på en tidig morgonfärja är jag vrålhungrig och kan knappt tåla mig tills jag får lassa upp, men hemma ... nä. Psyko­lo­giskt hänger det garanterat ihop med att det inte är serverat, utan kräver en insats från mig själv.

Ett knep att få i sig något vettigt är att mixa en smoothie. Det händer i och för sig inte alla mornar, oftast bara under de veckor Lilla A är hos mig. Men det händer alltså och är gott. Favoriten för tillfället är banan + apelsinjuice + naturell eller smaksatt yoghurt.


En annan favorit just nu är en av sommarpelargonerna som bott inom­hus några veckor nu. Trots att vi i övermorgon kliver in i november fortsätter den energiskt att producera nya, lysande ceriserosa blom­mor; en riktig boost för det rådande lågvattenhumöret! Färger är san­nerligen min räddning när vintermörkret sänker sig över Norden.

Och nu har vi ju dessutom gått över till normaltid igen. Usch ... Jag ha­de väl aldrig kunnat tro att jag skulle säga något sånt, men heja Ryss­land, som låter bli den här gången!

9 kommentarer:

 1. Eftersom jag är gift med en man som tror att roten till allt ont är en dålig frukost, äter vi alltid ordentligt med hemgjord müssli, kivi,banan, färska eller djupfrysta bär, youghurt, mjölk, kaffe, bröd och ost. När vi sedan börjar bli hungriga framåt 10-tiden kan det bli en smoothie, speciellt om vi ska iväg någonstans. Bär, frukt youghurt och till och med avocado kan slinka ner i den.Jag håller just på och bär mina blommande pelargoner från växthuset till den ouppvärmda övervåningen, där de får tillbringa vintern.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Och så rätt han har, maken din! Under tiden som föregick mitt sammanboende med Lilla A:s far var jag en duktig frukostätare, men under våra gemensamma år ruckade han sakta men säkert om mig till att bli en kvällssmörgåsmänniska. Den processen tycks vara väldigt svår, snudd på omöjlig, att reversera. Men jag jobbar på det. Dagligen.

  SvaraRadera
 3. Tidiga frukostar har jag också svårt för, men numera, när man kan sova så länge man vill på morgonen, så går det mycket bättre!
  Men det blir bara macka, te och juice...kanske inte det nyttigaste...
  Din pelargon har jättevacker färg!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 4. Hej Nina, det där med nyttiga frukostar går väl lite i vågor.
  När barna bodde hemma var jag stenhård, de skulle ha en rejäl frukost innan skolan. Då var det gröt kokt ägg och grovmacka som gällde och en frukt. Frukten hamnade oftast i skolväskan för att intas en rast.
  Nu när vi är ensamma har vi lite enklare vanor, men för den skull inte alldeles onyttigt. Jag är noga med vad för bröd vi äter, ost och rökt skinka på är nog det vi äter mest.
  Smothie gör jag ibland till mig själv, favoriten är vaniljyougurt, banan och hallon.
  Gröten äter C och jag numera som kvällsmål, mmmm bra för magen.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 5. Vilken fin färg på blomman.
  Nu gjorde du mig sugen ska gå å se vad jag kan göra.

  SvaraRadera
 6. Ännu en likhet oss emellan ... eller näe två ... jag har också en blommande sommarpellis :D

  SvaraRadera
 7. Jag är uppväxt med te och macka till frukost och har fortsatt med det större delen av mitt liv.
  Nu för tiden äter jag när och vad jag vill och maken likaså. Inget framdukande på bordet utan mackorna görs vid köksbänken.

  Jag vet inte om man törs tala om det, men jag har nog aldrig smakat en smothie. Däremot finns det alltid tillgång till frukt närhelst man känner för det.

  SvaraRadera
 8. Monica:
  Tyvärr spelar det i mitt fall ingen roll hur kort eller länge jag sover på morgonen, jag är lik förbannat inte hungrig på flera timmar efter att jag stigit upp :o/

  Monkan:
  O, vad jag önskar att jag hade din/er disciplin och fick i mig en tallrik gröt på kvällskvisten istället för mackor! Disciplin har jag nog när det gäller att trycka i Lilla A käk på morgonen före hon går till skolan, men det är så mycket svårare att få det i mig själv.

  Stickmamman:
  Haha, nu blev jag nyfiken på om det blev en smoothie också för dig :o)

  Anki:
  *ler brett och innerligt*

  Cici:
  Nånå, varför skulle du inte våga berätta att du aldrig smakat på smoothie..? Det är ju faktiskt ett nutida påfund, som egentligen inte alls hör hemma i vår matkultur. Men faktum är att det är både enkelt att laga, gott att dricka och nyttigt som bara den (om man har lite ordning med sig när man väljer vad som sätts i den).

  SvaraRadera
 9. Det blev en som inte var nyttig glass med lite citrus allt som fanns.Måste inhandla det som behövs.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!