tisdag 24 april 2012

Vår ute, men mer inne

 
UTE I ”RUCKLETS” trädgård är det inte mycket vår alls ännu, men inomhus får man ändå en aning om att vi går mot sommar. Ett tecken på det är att min gamla, uppstammade hibiskus börjar sät­ta knopp för­vånansvärt mycket tidigare än vanligt:


Alldeles snart kommer det förresten att flytta sticklingar från just den här upp till Österbotten i Finland. På så vis är bloggandet kul, för på den vägen fick jag för ett tag sedan frågan om jag kunde tänka mig att dela med mig av skott från mina gammaldags, röda och mycket härdiga hibiskusar.

Visst kan jag det! Jag klipper på dem stup i kvarten, så ma­terial till nya plantor är det sannerligen ingen brist på. Och en annan röding som är på gång är min för året nya Mårbacka, en röd:


Så pass blomningsvillig har den varit, att jag redan plockat bort ett an­tal knoppanlag för att låta den gröna delen av plantan växa till sig lite mer. Men nu kan jag inte hålla mig längre. Nu vill jag se den i blom! På samma sätt har jag gjort med flera av mina pelargoner.

Och här följer beviset på att det går alldeles utmärkt att ta toppskott från basilika köpt från matbutiken. Se bara, vilka mängder av fina sug­rötter som utvecklats på bara några veckor:


Själva plantan, den som levereras i en yttepytteliten plastkruka som redan är knökfull av rötter, har jag delat på och planterat om i terra­kottakrukor. De plantorna skymtar i bakgrunden på bilden, lever, har hälsan och växer så det knakar.

Glöm det där med att köpa svindyra plantor från handelsträdgården! En kruka för 1,65 euro från kryddhyllan i butiken blir många plantor till sommarens växthusodling :o)

4 kommentarer:

 1. Visst får du använda min idé med pallkragar i olika höjder! Det känns bara kul att man kunde inspirera någon!!
  Det är tur att jag inte blivit intresserad av att odla matnyttiga saker också. Jag ser ju här på bloggen att det finns MASSOR av sådant att roa sig med, men det räcker så bra med det som bara är snyggt! Hinner faktiskt inte med det, i alla fall inte i år!!

  SvaraRadera
 2. Hm, jag borde kanske göra som du, välja mellan fägring och ätligt? Det är samma visa varje år, som gör att jag känner mig ordentligt splittrad; vill ju få plats med allt och lite till. Kanske jag sår sommarblommorna mellan grönsakerna den här gången..?

  Din pallkragslösning ska jag definitivt norpa! Det blir ju att se mindre enahanda ut om man gör på det där viset :o)

  SvaraRadera
 3. Vilken fin hibiskus! Du har väl gröna fingrar om någon, som får den att blomma om år efter år!
  Och en RÖD Mårbacka har jag aldrig ens hört talas om...
  Hmmm, då kanske jag ska köpa en basilika i mataffären i alla fall... Jag hade en, som jag använt ca hälften av, som jag satte ut för någon vecka sedan, men det var för kallt på nätterna för den! men snart är det nog varmt nog! Den ska visst inte ha temperaturer under +10°.
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nädu, särskilt grönskande fingrar har jag INTE. Men genom att sålla bort växter som står ut med att INTE få en individuell ompyssling har jag en del som blivit både gamla och trivs :o) De hänger med enligt principen: If you can't beat her, join her!"

   Testa åtminstone med basilika från livsmedelsbutiken. När jag fått hem en sån toppar jag den ordentligt. Från toppskotten plockar jag bort alla blad utom de två översta och sen får de stå i vatten tills rötterna bildas.

   Det som vuxit i krukan har drivits i näringslösning, så jag har konstaterat att de plantorna vid omplantering i jord vill ha rätt frikostigt med vatten för att etablera sig i normala växtförhållanden.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!