tisdag 19 juni 2012

Toppen – och botten

HOPPSAN, SÅ DET kan gå! Igår kväll hälsade jag på hos en god vän en bit utanför stan. Runt knutarna hos goda vännen finns en mycken­het botanik att tillgå. Och eftersom en välklädd kvinna sommartid ald­rig bör lämna hemmet utan att medföra sekatör och hink, tja, då gick det som det gick:


Bytet blev två olika sorters ädelsyren (en underbart rosa, en djupt li­la), doftolvon (aah ... *suckar av lycka*), vinranka (blå druvor), tagg­löst björnbär (förmodligen 'Thornless evergreen'), midsommarros och en för både mig och väninnan okänd blommande buske:

[Edit 23-06-2012: Internet har än en gång varit räddningen! Det är träd­gårds­prakttry eller Weigela, som den också heter. Sorten är förmodligen 'Red Prince'.]


Juni är, som tur är, den allra ”bästaste” månaden om man tänkt sig ro­ta toppsticklingar. Så nu ska mina nyfunna vänner förberedas medelst ytterligare stympning och bladborttagning, planteras i sandig jord och sen får vi se hur många som tänker leva vidare här vid ”Rucklet”.

***

Sen har jag börjat fundera på om det verkligen är tekniskt möjligt nu­förtiden att utbilda sig till läkare utan de mest grundläggande kun­ska­per om tidsbegrepp och matematik (för att inte tala om vanlig hyfs).

Senaste telefontiden med ni vet vem hade han själv prickat in till 30.5 kl. 14:00, men behagade inte höra av sig förrän 1.6 kl. 10:10. Vid det tillfället beordrades jag iväg på labprover med beskedet: ”Jag ringer om ett par veckor.”

Labproverna togs, resultaten har kommit (kollade med labbet igår f.m.) men jag får vackert fortsätta dra streck för att utröna hur många da­gar ”ett par veckor” de facto är enligt nutida tideräkning. Status efter gårdagen:


”Mycket snack och lite verkstad”, brukar man säga. I wish! I det här fallet är det väldans lite av båda sorterna.

***

PS. Till min oerhörda glädje noterar jag att ”60+ och singel” fått ett par nya klick på knappen Gilla på Facebook! Tack för det, vilka ni än är!

20 kommentarer:

 1. Jag tror säkert att läkaryrket är ytterst stressigt och också innebär en massa pappersarbete, vilket säkert inte var vad de nyutbildade läkarna förväntade sig, men det finns några enkla grundläggande regler:
  1. Lyssna på vad patienten säger
  2. Håll det du lovar
  Jag har varit med om ganska skrattretande situationer bl a: Du ska röntga lungorna också. Det har jag redan gjort. Nej det har du inte. Jo det gjorde jag för två timmar sedan.Det finns inga anteckningar om det här. Nej, men jag har gjort det. Hmmm (iakttar mig noga uppifrån och ner).
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag tillåts lägga till en punkt 3. så vill jag göra det: Se människan, inte personnumret eller diagnosen.

   Sen undrar jag om höge vederbörande vore särskilt tillfreds själv om han t.ex. lämnat in sin svindyra personbil på service och den - och han som kund - behandlades på motsvarande sätt. Skulle inte tro det, nä.

   Om du bara visste hur mycket skrattretande - så här i efterskott i alla fall - jag varit med om själv ... Fast just då, när man är utsatt för det, har man inte mycket lust att garva häcken av sig.

   Radera
 2. Jag tror att jag har skrivit de förut, men jag gör det igen: Den dagen dom tog bort läkarsekreterarna visste man nog inte riktigt vad man ställde till med. Om läkarna får ägna sig åt det dom är utbildade till och en sekreterare få sköta det administrativa skulle nog alla vinna på det.

  Jag blev tvungen att gå ut och kolla min skärmtry för jag tycker att din bild påminner lite om det, men det är nog inte så ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu *suckar djupt och innerligt*, det var faktiskt annorlunda på den tiden när jag ännu jobbade som läkarsekreterare. Dessutom tror jag definitivt inte det blev bättre av att journalförningen överfördes på datorer. I en pappersjournal är det lätt att bläddra hit och dit mellan anteckningarna från besök och inläggningar, lägga papper bredvid varandra på skrivbordet och skapa sig en överblick. Hur är det tänkt att de ska kunna göra det på bildskärmen..?

   Tack för tipset om att det kan vara en try! Måste genast kasta mig ut i bloggiversum och snoka!

   Radera
 3. Känner igen det du skriver om hur det är när man väntar på en telefontid, inte roligt när man behöver vänta så länge som du fick göra på att de ska höra av sig. Hoppas dina sticklingar tar sig så att du får stora fina buskar om några år. Själv har jag tagit kvistar av lavendel som nu får rota till sig innan jag planterar ut dem, det brukar alltid gå bra om man som du säger gör detta i juni.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håhå, jaja ... idag är det dag 18 som går utan att något samtal t.v. kommit :o/ Intet är som väntans tider. Not.

   Av lavendeln behöver jag sannerligen inte ta sticklingar! Jag har frösådd så det räcker för en halv plantskola och min grusplan kommer att bli en helt lavendelskog om jag inte rensar snart :o)

   Radera
 4. Hej Nina, jag instämmer med Cici ang. läkarsekreterare.
  Det måste vara en try du tagit som stickling på, de ser ut precis så där i knoppstadiet. men vilken sorts try vet jag ej.
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är nu ganska övertygad själv om att det är en try, efter att ha googlat runt ett tag och tittat på lite bilder. Men precis som du lämnar jag det osagt vilken sort det är. Hoppas den lilla kvisten med knoppar slår ut, för då blir det lättare att sortbestämma.

   Radera
 5. Jag är en av klickarna ;D
  Jag totade ihop ett litet mejl igårkväll. Till ninab, är det månne fel adress?

  KramOm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, tack! (för klicket)

   Visst har det kommit mejl och svarat har jag gjort tidigt i morse. Har du inte fått det..?

   Radera
 6. Nääe, inget svar i min låda ...
  Men Yahoo är inget att yahooa över, det händer underliga ting ibland ... jag kan ju inte vara så galen att jag har rensat bort det utan att läsa. Eller? ...

  Haru möjlighet att skicka kopia?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe Nina det vill sig visst inte. Min Yahoo vill visst inte öppna sig för dig :(

   Skickar dig ett nytt mejl och bifogar mitt mob.nummer så du kanske kan fly mig ett sms.
   Vore ju dumt om vi missar nåt. Dels om de e nåt du behöver/vill ha inköpt å dels för att jag tänkte ta med lite garn till dig :D

   Kramelur,
   Anki

   Radera
 7. Ja, inte är det som det var förr med läkarkåren! Man måste vara väldigt pigg och frisk för att orka med alla initiativ, som man måste ta själv...
  Kul med alla skott du har tagit! Det måste ge en viss tillfredsställelse, när man får det att ta sig!
  Ha en fin tisdag, kram till dig!
  Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag allvarligt överväger att söka till läkarlinjen själv. Tycks vara enda sättet att få adekvat vård :o/

   Alla skott är nu omhändertagna enligt alla konstens regler. Håll tummarna för att åtminstone några av dem överlever!

   Radera
 8. Det måste vara nån jämarns fördröjning när det skickas över pölen. Kanske för att ditt mejl skickas en timme bakåt i tiden? Haha, jag ska alltså få mejl från framtiden ... Eller är det dina "vänner" du vet var som bromsar? Det har ännu inte kommit något å nu har jag ändå haft tålamodet att vänta drygt tio minuter!

  SvaraRadera
 9. Inväntar 12.44-slaget här, för än har inget hänt ...

  SvaraRadera
 10. Den understa bilden: kolla Weigela!

  SvaraRadera
 11. O, ja! Det kan det faktiskt vara ser jag när jag jämför med bilder på weigela i knopp ute på nätet! Å, så skoj!! Tusen tack för hjälpen, whoever you are :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!