söndag 17 juni 2012

Om att brodera för att reparera

MINNS NI BILDENmina gamla jeans som totalhavererade i slutet av mars..? Jaså inte det. Nåväl, jag skrev då att jag bannemej skulle hitta på något sätt att förlänga livet på dem ytterligare ett tag och igår nådde det efterlängtade regnet äntligen hit till Åland. Regnväder är kanonläge för inomhusfix!

Inspirerad av chick flick-rullen ”Systrar i jeans” skred jag till verket. En liten blomma vid ena fickan:En smärre rabatt rakt över låret, där tyget gått sönder från sidsöm till sidsöm:Tadaa! Det är väl kanske inte ett par brallor att dra på sig när man ska på fin middag, men som trädgårdsklädsel duger de alldeles utmärkt:På baksidan där revan fanns började jag med att med applikations­vli­seline stryka på en remsa tunt bomullstyg för att hålla ihop det hela:Vem vet, förresten? Dessa gamla, loppisfyndade Levi’s blir kanske med tiden ena rik­tiga flower power-brallor, fulla med broderade blommor av olika kulörer och modeller :o)

På tal om blommor ska jag nu dra på mig mina nybroderade och gå ut på gården och gräva upp en pion, som behöver omlokaliseras från sitt kufiska läge precis intill stammen på min forsythia. Man kan ju undra hur i herrans namn den i tidernas morgon hamnat där :oS

10 kommentarer:

 1. Tack, tack, jag är så imponerad. Hur kunde du komma ihåg att jag fyller år i dag?Och vad snygga jeansen blev. Jag hade en period när jag broderade blommor över alla fläckar på älsklingsblusarna.
  Kram, kram
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ääh, inte var det jag som kom ihåg. Det var kalenderfunktionen i min mobil. Men vackert så, huh?

   Med lite broderi kan man kamouflera det mesta och det är en konst som är klart underskattad idag. Idag slänger man i övrigt hela plagg om fläcken man fått inte går att få bort helt och hållet. Fy, säger jag!

   Radera
 2. SÅ snyggt! Jag önskar att jag kunde brodera (utan att ha ett förtryckt underlag...), för då kunde jag tänka mig att brodera även utan att det var hål i jeansen!
  Och flytta om i trädgården måste man ju hela tiden...
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt och snyggt, jag vet inte det jag. Men lite som jag själv: inte särskilt vackert, men praktiskt :o)

   Att ha en trädgård består nog till stor del av att gräva. Antingen för att plantera eller för att omlokalisera. Det som jag brukar flina åt när det gäller min egen gård, är att jag i början - med stor möda - ägnade mig åt att utrota saker. Nu gräver jag istället ner nya plantor i ett skrämmande högt tempo. Hur knäppt är inte det på en skala..?

   Radera
 3. Det gäller att byxorna inte är alltför tunnslitna om man ska brodera så där fina blommor på dom. Dom passar ju alldeles utmärkta som trädgårdsbyxor, det ser man ju på designen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det var slitaget som var största bekymret! Därav "limningen" på avigsidan. Men med den som stöd borde de hålla åtminstone den här sommaren, kanske utåt hösten. Faktum är att jag borde göra samma manöver på det andra byxbenet redan nu, för där är det ett tvärveck som vilken dag som helst spricker upp i en likadan reva ...

   Radera
 4. Snygga jeans dom passar ju utmärkt till dig med blommor på,smart.Önskar att det fanns jeans till mig.Kramar från ett regnigt norrland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite kul är också kul, du vet :o) Men vad menar du med att det inte finns jeans till dig..? Nog måste det väl gå att hitta brallor som passar, även om benlängden blir fel? Själv får jag aldrig jeans som har rätt längd på byxbenen, utan måste alltid klippa och fålla.

   Om det är till nån tröst så är det regnigt här på Åland också. Just idag riktigt spöregnigt.

   Radera
 5. Hej Nina, jeansen blev urhäftiga. Jag kommer ihåg när grabbarna var små och slog sönder sina byxor, då köpte jag roliga figurer och lappade med.
  Vet du, pioner har jag inte en enda, men har blivit sugen på en trädpion. Får se om det går att klämma ner en sådan någonstans.
  Vi har det blåsigt och kyligt härnere. Skall det inte bliva någon riktig sommar iår mån tro. Nu är det snart midsommar, ja då vänder allt igen mot mörkare tider usch.
  Hoppas allt är bra med dig
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, såna där roliga figurer har jag själv haft på mina kläder i barndomen. Och skinnlappar på de stickade tröjornas armbågar. Men det var på den gamla, goda tiden, när man inte slängde ett plagg bara för att det gått en maska eller man klottat ner det men en liten fläck.

   En trädpion ska det tamigtusan bli i år, det har jag bestämt! Fast jag har tänkt tåla mig till höstreorna hos plantskolorna, så därför är anskaffningen inte garanterad. Men jag har tänkt hänga på låset när rean börjar, så ... ;o)

   Jag kastade för en stund sedan ett öga i min kalender och såg då att det ju allaredan är sommarsolstånd i övermorgon. Hu ... Man hinner nätt och jämt komma igång mentalt efter vintern före det vänder igen.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!