torsdag 21 juli 2011

Årets segelsällskap

I MOTSATS TILL mig, som paradoxalt nog bor i skärgården, är i prin­cip samtliga av mina finska kusiner seglare även om de är storstads­bor allesammans. Till sommaren hör att åtminstone kusin P och hen­nes man seglar in till Mariehamns västra hamn för ett par-tre dagars strandhugg vid ÅSS’ gästbåtsbryggor.

Ifjol träffades vi hos mig i ”Rucklet”. I år blev Lilla A och jag som om­växling inviterade på middag ombord på deras Swan nummer nånting. Kanske 45 eller 54..? Typ. Intresseklubben är visst på semester. Vädret kun­de inte ha varit bättre, så Lilla A och jag valde att promenera både dit och hem, en la­gom sträcka på c. 2,5 km enkel resa. På ditvägen följde vi strand­pro­me­naden jag skrev om häromsistens.


Dryga tre gemytliga timmar senare, med magarna fulla av god förtä­ring och med huvudet surrande av en salig blandning av finska, svens­ka och engelska, vilket är det ”språk” vi kommunicerar på, var det dags för återtåg.

Hemåt valde vi att klättra uppför Badhusberget, vid vars fot gästham­nen är belägen. Precis när vi äntrat stigen var kvällens kappseglingar slut och båtarna kom i hamn. Jädrans läckert med en enfärgat rosa spinnaker, inte sant?


Sen bär det uppåt. Det här är början på den s.k. Kärleksstigen, som följer en naturlig spricka i den röda graniten; inte lång, men relativt brant:


När man forcerat trapporna befinner man sig nästan ända uppe vid stadens vattentorn och vår mest välbesökta utsiktsplats. Där uppifrån ser man ut över hela stan och hamninloppet.

4-mb Pommerns master skymtar bakom barrträden, bortom färje­termi­naler­na, en dryg kilometer söderut, ligger den nedlagda stenkrossen man passerar om man tar samma väg som väninnan S och jag för nå­gon vecka sedan, och tornspiran på St. Görans kyrka är ett uppkäftigt utropstecken mitt i all grönska.

Och precis då tog naturligtvis kamerabatterierna slut och jag hade förstås glömt att plocka med mig en uppsättning till :o/


Nåväl, gårdagen bjöd alltså på en av de sällsynta, vindstilla och ljum­ma sommarkvällarna, så jag nattade dagen med ett halvt glas rött i hammocken. Kvällar som denna känns det nästan som min terrass finns på franska rivieran och inte på Åland! 19° ännu efter att klockan passerat 23:00.


Men idag regnar det.
Mycket.
 

9 kommentarer:

 1. Vilken härlig kväll ni hade! Det ser så vackert ut, var du än promenerar på din fina ö!
  Och ett glas rött i hammocken låter inte heller så dumt!
  Ha en bra dag, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Hej Nina, Vilka fina bilder du tar. Är du nöjd med din kamera? Dum fråga kanske.
  Det händer tydligen en hel del på din ö. Sedan är det ju inte fel att solen passar på att skina. Regnar gör det här med, rätt så skönt, dammtrasan har fått jobba lite, tvättmaskinen ska laddas nu och mangling står på tur.
  Ha det så bra
  Monkan

  SvaraRadera
 3. Monica:
  Vänta bara, snart kommer det kanske bilder från återvinningsstationer och nedlagda soptippar om du inte passar dig! ;o)

  Att avsluta en sommardag sittande stillsamt gungande i sin lilla hammock, smuttande på ett halvt glas gott Malbecvin är faktiskt inte dumt alls. Mer hammockar åt folket! Vinet bör dock nyttjas med moderation, så man inte helt i onödan ordnar sig ett beroende.

  Monkan:
  Jodå, jag är rätt nöjd med min nya FinePix. Ännu har jag inte hunnit lära mig särskilt mycket av alla möjliga och omöjliga inställningar man kan göra, men det tar sig pö om pö.

  Idag, med regnvädret, borde jag förmodligen ha gjort som du: städat och tvättat lite. Men hur det nu kom sig blev det rakt inget med det. Istället har jag varit "på stan" och tittat in på Emmaus och ett par loppisar. Rätt trevligt regnvädersnöje, och bra mycket roligare än städning ;o) Men jag förstår att du vill ha det fejat och fint före ni reser. Det är ju alltid roligare att komma hem om man vet att det första man måste göra inte är en runda med dammsugaren :o)

  SvaraRadera
 4. Har läst igenom din blogg som jag inte kunnat kolla på på länge det är struligt med min dator den vill inte Kram på er å fortsatt härlig sommar här är det så varmt att man nästan inte orkar tur det finns skugga.

  SvaraRadera
 5. Det ser härligt ut med segelbåtar, men jag kan egentligen ingenting om segling, har nog aldrig satt en fot på en segelbåt. Dom gör sig i alla fall väldigt bra på bild. Men trappan går inta av förhackor, den heller.

  SvaraRadera
 6. Stickmamman:
  Så trist att ditt datorstrul fortsätter :o( Har man blivit van vid att kunna kolla bloggar och sånt alla dagar känns det jättekonstigt när det inte går. Hoppas det löser sig! Här är det utfärdat "varning för värmebölja" ...

  Cici:
  Tja, du hör ju vilken nivå jag befinner mig på: "Kanske 45 eller 54..?" Som ung tonåring försökte jag mig på optimistjollesegling, eftersom s.g.s. alla kompisar seglade. Min karriär bakom rodret tog dock ett abrupt slut en gång när jag i min lilla tvålkopp hamnade mitt emellan två av våra redan på den tiden jättelika kryssningbåtar inne i vår trånga västra hamn, en på väg in, en annan på väg ut. Total stiltje blev det för mig, och de två jättarna tuutade vildsint för att få bort lilla mig från sitt manöverområde. Det hela slutade med att farbrorn som skötte bensinmacken vid gästhamnen hastade ut med motorbåt för att släpa mig därifrån. Där och då förlorade jag mitt intresse för segling som transportmetod - för all framtid. Jag föredrar alla gånger trappor, t.o.m. om de är branta ;o)

  SvaraRadera
 7. Vad härligt det är med sådana här sydeuropeiska kvällar. Flera sådana, tack! Vi blev bjudna på middag i en båt i gästhamnen för några år sedan och det tog inte lång stund innan jag fick gå upp och sätta mig på däck. Svallvågorna från passerande båtar kombinerat med värmen i ruffen blev för mycket för mitt överkänsliga balanssinne.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Jag vill ha bilder på "skeppet". Var det en Swan 45:a så hade du lyckan att vara ombord på en av de vackraste segelbåtar som byggts (imittycke). Så lite bilder på båtrackarn och inte så mycke skor och trappsteg om man nu får önska.

  SvaraRadera
 9. Kerstin:
  Synd att sydeuropeerna är så sällsynta bara :o/ Kanske borde man lite mer på allvar överväga en omlokalisering t.ex. till vårt älskade Madeira..? Åtminstone över vinterhalvåren.

  Sur i Sumpan:
  45 eller 54 eller nån annan siffra, jag har ingen aaning. Båten är tjusig, bekvämt stor både på ut- och insidan och relativt lätt att ta sig i och ur. Det är mina kriterier för hur jag ser på segelbåtar ;o) Någon bild i helfigur gick inte att åstadkomma hur gärna jag än hade velat, eftersom kusinparet låg inklämda mellan en svensk och en tysk, på bara en puttifrånkorvs avstånd på ömse sidor. Men du kan väl alltid surfa in på www.nautorswan.com och gotta dig åt deras bilder? Hehe! ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!