tisdag 19 mars 2013

Humörbarometer i hantverksform

AV FÄRGSÄTTNINGEN ATT döma skulle man kunna förledas att tro att jag är på ett enastående gott humör. Rött, gult och orange är ju glada färger.Dessvärre symboliserar rött även ilska. Det är färgtemperaturen för dagen. Det är nu en hel vecka sedan jag, helt i enlighet med Valviras direktiv, mejlade en formell anmärkning till högsta hönset på Petrea. Samma dag gick ett brev iväg till den läkare som anmärkningen gäller, med en uttrycklig begäran om svar per omgående.

Tror ni jag hört något från någondera av dem? Kommunikation är, vad det verkar, ingenting som står på agendan i nutida utbildningar. Det gjorde det i forntiden, när undertecknad fick sin handelsskolning. Då lärde vi oss också att brev besvaras med brev, fax med fax, ett tele­fon­samtal med ett telefonsamtal och, mind you, alltid utan fördröjning.

På den tiden betydde per omgående att man svarar direkt, inte om en vecka eller när – eller om – man känner för det. Men det var då det. Nuförtiden får man buga, bocka och tacka om man överhuvudtaget be­värdigas med ett svar, hur senkommet det än må vara.

Inte fan undra på att samtliga besvärsinstanser här i landet är ned­lag­da med [onödigt] arbete!

8 kommentarer:

 1. Tycker det är ett otyg överallt nuförtiden att det slarvas så. Förr satt man heder i att utföra ett gott arbete. Nu gör man vad man måste (om ens det) och väntar hungrigt på hela den lön man knappast gjort sej förtjänt av.

  Minns du blaskan Öriket som gavs ut på Åland? 10 år efter att pappa dött hittade jag en liten ynklig notis där det stod: "Min telefon har inte fungerat tillfredsställande sen XX (pappas namn) drunknade." Det kändes konstigt men också härligt att få se så lång tid efter att hans arbete uppskattats. Han gick inte hem när klockan var fem om jobbet var på hälft. Han avslutade först. Mer sånt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tråkiga är, att vi lagstiftat bort människors möjlighet - och vilja - att göra ett gott arbete. Förbud mot övertid etc gör ju att många tvingas göra just det, lämna saker på hälft eller utföra sina uppgifter så där lite med vänster hand.

   Och visst minns jag Öriket! Den gode Erik, som var utgivare, bör få en postum eloge för sitt idoga arbete med den publikationen. Särskilt högkvalitativ var den ju aldrig, men han skrädde inte orden när det gällde att belysa både det ena och det andra.

   Radera
 2. Om än du är arg så blev den jättesnygg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju det jag hela tiden mässar som ett heligt mantra: ilska är konstruktivt. Och konstruktivt betyder i vissa sammanhang även "produktivt" :o)

   Roligt att du tycker om den, lappen alltså :oD

   Radera
 3. Ett snabbt svar eller åtminstone en bekräftelse på att brevet kommit fram och löfte om besked inom en viss tid var alltid A och O när jag arbetade.Det sparade också arbetstid för då slapp man alla som ringde och frågade om brevet kommit fram och samtidigt då ville ha svar på sina frågor..Vilka lyxgrytlappar du gör! En prydnad för vilket köksruckel som helst!

  Kram, kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brist på god ton och allmän hyfs skulle jag vilja rubricera det som, att man lämnar folk hängande i luften utan ett ge ifrån sig minsta livstecken. Må vara, att det är alltför vanligt förekommande inom den privata näringslivssektorn, men att det är mer regel än undantag när det gäller kontakter med sjukvård och myndigheter, det är under all kritik.

   "Lyxgrytlappar" skulle jag väl knappast kalla mina alster själv. Men omsorgsfullt tillverkade med kärlek till material och hantverk, det skriver jag gärna under på :o)

   Radera
 4. Vilket underbart garn och agresionproduktion ;) vard är det för fint garn du använt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Garnet är ett fantastiskt bomullsgarn som heter "Catania". Jag bloggade om det för några år sedan. Klicka HÄR om du vill läsa det inlägget :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!