måndag 29 juli 2013

Om att förråda sig

INTE FÖRSTÅR JAG riktigt varför det är i september som alla skör­de­fes­ter hålls, för aldrig är det så bråda tider i ”Rucklet” som i juli/au­gus­ti. Allt mognar slag i slag och det känns som jag inte gör annat än går mellan växthus/odlingslådor och köket.

Plocksallaten har börjat sätta knopp och sjunger med andra ord på sis­ta versen. Men vaxbönor och sockerärtor producerar en del varje dag och idag tog jag upp det mesta av rödbetorna, som blivit ma­ka­löst fina med pallkragsodling. Vilken tur att jag hann beskära åtminstone ett av fyra äppelträd igår, för idag har det varit regnigt och annat att göra!


Ärtor och bönor är snoppade, förvällda och infrysta. Rödbetorna är ko­kade, skurna i mindre bitar och inlagda, för att bli tillbehör till de sta­di­ga­re middagar som hör hösten och vintern till. Det största bekymret jag för närvarande har, är att jag inte vet hur jag ska förvara allt jag vill ha i förråden inför vintern. Man borde ha ett gammaldags skafferi helt en­kelt, för ett kylskåp räcker ingenvart :o/


Imorgon är det dags att klämma och smaka på krusbären för att av­gö­ra om de är färdiga att skördas till den andra sortens likör jag har för avsikt att laga den här säsongen. Den första omgången gjorde jag av röda vinbär och några fjuttiga jordgubbar. Och om vädrets makter är med mig blir det steg- och trädklättring igen, eventuellt med risk för livet eller åtminstone lårbenshalsarna, eftersom det går sjögång mellan öro­nen på mig idag.

Haha! Nog är det sen spännande ändå, Livet jag har ...

6 kommentarer:

 1. Ja, här har vi också börjat skörda litet, men mina vaxbönor är inte färdiga än...
  Den första kronärtskockan åt jag i alla fall igår och det var fantastiskt!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. O, så mycket tidigare jag måste ha sått än du, eftersom det annars - med tanke på att du är sydlänning - borde vara skördeklart långt tidigare hos dig. Här har jag kunnat plocka vaxbönor åtminstone ett par veckor redan.

   Kronärtskockan var säkert mumsfilibabba! :o)

   Radera
 2. Härligt med egenskördat, förgyller höst och vintermörkret. Snygga burkar förresten ;-). Själv har jag marmeladat tomaterna idag, med fänkål och köpta etiketter på burkarna. ;-) hälsningar Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst blev det snygga etiketter även på de här två, hehe! ;o)

   Tomatmarmelad har jag aldrig provat laga och än så länge kan jag inte testa heller, eftersom jag inte har en röd, gul eller svart tomat så långt ögat når. Inte ännu i alla fall. Hur mycket fänkål sätter du till hur mycket tomater ..?

   Radera
  2. Jag hade exakt 461 gr tomat, lika mycket syltsocker. Fänkålen blev vad det blev , mortlade och silade i tesilen, skulle pytsa i en del men allt råkade åkarna i. Har inte smakat när det kallnat men tänk att mycke är gott. Grundreceptet efter dansukkers recept med chili och vanilj. Fänkålsideen stulen efter köpemarmelad. Vänligaste hälsningar Lena

   Radera
  3. Mm... Det där med chili och vanilj låter gott. Måste surfa vidare till Dansukker och kolla in grundreceptet.

   Tack för tipset! Det kan vara ryyschligt bra att ha ett nytt tomatrecept på lut tills när odlingarna i Glaspalatset väl sätter igång med att mogna. Jag lär drunkna i tomater i år, vad det verkar ... :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!