måndag 30 november 2009

RECEPT > Fiberlängd med pumpakärnor


HÄR FÅR NI receptet på gårdagens brödbak:25 g jäst
3,5 dl kallt vatten
1 msk olja, gärna vitlöksolja
1 msk kumminfrön
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl kruskakli
0,5 dl pumpakärnor
1 knapp msk gott havssalt
2,5 dl hemvetemjöl (= åländsk variant av grahammjöl)
c. 4,5 dl specialvetemjöl
lite pumpakärnor och ev. skalade sesamfrön som dekoration

Lös upp jästen i vattnet. Hiva i övriga ingredienser förutom saltet och ett par dl av specialvetemjölet. Rör ihop och tillsätt ytterligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till.

Täck bakbunken med t.ex. en tallrik eller plastfilm och låt degen jäsa minst tre men gärna fyra timmar; här pratar vi alltså om långjäsning. Jag brukar ha min bunke stående på köksbordet och ibland jäser degen ännu längre. Det gör absolut ingenting.

Sätt på ugnen på 250 grader och ställ in en låg bunke med vatten på ugnsbotten. Mjöla bakbordet och stjälp upp degen.Lyft upp degens kanter från fyra håll och för dem mot mitten, så det blir som ett stort knyte. Vänd degklumpen upp och ner. Kupa händerna och ”smek in” degen uppifrån och ner under sig själv några gånger samtidigt som du roterar degklumpen. Detta kallas för att rundriva degen och gör att den kommer att stiga fint i ugnen. Knåda inte den färdigjästa degen hårt! En jäst deg ska behandlas varsamt som en bebis.

Rulla sedan ut klumpen till en limpa och lägg den med ”undersidan” nedåt på en plåt. Skåra brödet ganska djupt. Täck med ren handduk och låt jäsa 15-20 min. medan ugnen blir varm.Spraya brödet med lite vatten och strö på pumpakärnor och t.ex. sesamfrön. Skjutsa in plåten i nedre delen av ugnen, grädda 5 min. Öppna därefter ugnsluckan en stund för att släppa ut ånga och överloppsvärme. Samtidigt sänker du temperaturen till c. 220 grader. Grädda ytterligare c. 20 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97 grader. Själv använder jag alltid termometer!


***

Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk. Ge dig till tåls och njut sedan av ett underbart, hembakat och nyttigt bröd! Det är jättegott med t.ex. medwurst på :)

LADDA NER SOM PDF-FIL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!