måndag 30 november 2009

"Det var bättre förr"

ENLIGT MORGONENS TIDNING har dagens längd idag minskat med 12 timmar och 26 minuter sedan sommarsolståndet, men hur många av er därute har dragit ner på tempot i motsvarande grad? Så levde man nämligen förr, att man inrättade sitt liv efter ljuset och årstidsväxlingarna. Och ”förr” är för inte så extremt länge sedan.

Sommarhalvåret var arbetets tid, men när hösten och vintern kom gick farten ner; man ägnade sig åt att reparera och fixa inför nästa odlingssäsong. Det gavs en naturlig tid för återhämtning.

Idag ska vi flänga på som griljerade råttor året runt, oavsett årstid. Vi förväntas hålla samma höga takt även under den mörka tiden, trots att vi biologiskt inte är skapta för det. Konstgjort ljus gör det möjligt.

Sedan förväntas vi dessutom hålla på allt längre tid på samma vis, i takt med att pensionsåldern skjuts uppåt. Vanvett är både för- och efternamnet. Men det är väl bara att slänga in ett piller och med nya, ”friska”(?) tag ta sig dagen an? Imorgon är det 1 december och därute står regnet som spön i backen. När håken kommer vintern???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!