onsdag 13 januari 2010

Med höns på hjärnan


Nödvändigt ont?
MAN TYCKER KANSKE det skulle räcka med att jag sakta men säkert håller på att bli en riktig hönshjärna själv, men nu har A och jag – på blodigt allvar – börjat diskutera om vi inte skulle ta och skaffa oss ett par hönor. Namnfrågan är redan klar: ”Sally” och ”Hedvig” ska de i så fall heta.

Eftersom ”Rucklet” har en för stadsfastigheter hyfsat stor gård har vi inga problem att avsätta några kvadratmetrar för en liten höns­gård. Den praktiska frågan är således inget bekymmer. Värre är det med mina kunskaper om hållning av fjäderfä; de är ringa. Eller egentligen noll.

Måste man till exempel ha en tupp för att ”tanterna” ska vara nöjda? I så fall förliser hela projektet innan det ens blivit sjösatt, för i stan får man nämligen inte hålla sig med den typen av gal-ningar.

Och går det ens att hålla sig med bara två höns, eller måste de vara fler för att trivas med livet och villigt och glatt värpa fina, organiska ägg? Frågorna hopar sig och här tarvas nog ett bib­lio­teksbesök för att skingra dimman. Ja, om det nu inte är någon av er, kära vänner, som råkar vara fullfjädrad (ha-ha!) expert på området?

10 kommentarer:

 1. Hej.
  Du har nog större hjärna än ett höns,skaffa en Agda ochså.Men tupp behövs inte.Dom håller aldrig käft.Vi ses snart på den sorgliga dagen.kram

  SvaraRadera
 2. Min väninna har två lesbiska höns i som fixar frukosten varje dag!
  Tupp behöver du nog bara om du vill ha kycklingar. Tror jag.
  Kul blogg Nina. Jag följer:)
  Har du läst Klimakteriehäxans blogg?
  Din är bättre!

  SvaraRadera
 3. Tuppen är nog inte så viktig.. Kan inte minnas att alla hönsgårdar jag sett haft en sån. Har själv varit inne på samma funderingar, men ide'n skulle träda i kraft när jag är pensionär eller byter jobb. Googlade om saken å hittade massor. Hörde oxå (på en frisörsalong i stan) att det kan dra till sej råttor. Hönsmaten alltså.
  Hälsningar Kicki

  SvaraRadera
 4. Hej! Kul att ni funderar på höns - ni lär inte ångra er! Nej, det behövs ingen tupp såvida du inte vill ha kycklingar ;) Tupp är bra att ha om de ska vara frigående, men misstänker att ni ska ha dem i en hönsgård. Jag skulle nog ha fler än två höns, tror att de trivs bättre i en liten flock. Säg ca 5 i alla fall. Annars är höns väldigt lätta att ha att göra med. Äter alla matrester och tål minusgrader. Låna eller köp Höns av Karin Neuschütz, Kristina Odén, Tore Hagman. I den står det mesta. Höns i trädgård av Karin Neuschütz är också bra. Hade jag varit du skulle jag satsa på någon lokal hönsras, det är alltid roligare. Men rashöns absolut! Bra bok att botanisera i är Hönsraser av Anette Grandin. Lycka till och fråga gärna på!

  SvaraRadera
 5. Vi hade höns ett tag, det är kul,tyvärr tyckte inte vissa grannar det var så kul.Kackel i bygget är det, visst kan det dra till sig mindre välkomna djur.Jag kan inte så mycket om hönor, det var mannens jobb att sköta dem.

  SvaraRadera
 6. Jag hade höns förr och skulle gärna ha igen (också fast bara över sommaren) men han jag delar dammsugare med säger nej. Nå, jag har inte övertalat honom ordentligt, ännu.. ;)

  3-4 pullor skulle nog vara rätt passligt! Som redan sagts, tupp behövs inte! Tycker själv hönorna är väldigt sällskapliga trots sin lilla hjärna. De är nöjda med lite bara de har torrt ställe att sova på och om man har dem över vintern ska de ha dragfritt också.

  SvaraRadera
 7. Oj, vilken underbar respons på mitt hönsiga inlägg! Tack allesammans för goda råd och roliga synpunkter :) Det lutar mer och mer åt att det blir tre fjäderbeprydda fruntimmer som flyttar in hos oss i "Rucklet" framåt sommaren.

  Men ...var får man tag på kycklingar? Och hur små ska de vara när de kommer? Hu, jag vet ju rakt ingenting om detta ...

  SvaraRadera
 8. Vill du ha ägg av dem genast så ska de nog vara "värpmogna". Det blir de vid 5 månaders ålder ungefär. Känner du nån som har höns som du kan få köpa av? Om inte vet de säkert vart man ska vända sej vidare! Ja, Lilla Holmen då? Brukar inte de sälja/ge bort sånt de inte har rum för? Kaninungar tex?

  SvaraRadera
 9. http://www.honshus.se/ Kolla in huset som heter Orpington! Det skulle vara nåt att ha eller kanske att bygga liknande!?

  SvaraRadera
 10. Å, det var gulligt! Men huuu, vilket pris :( För den summan får man ju en hel jä-la friggebod på 10 kvm. Nä, det är definitivt rivnings- och spillvirkeskonstruktion som gäller för våra kommande pullor :)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!