söndag 10 januari 2010

Igår var jag gäst

VISST ÄR DET snyggt på något vis, dagens datum: 10-01-10? Det ser så ”städat” ut och tilltalar mig, som uppskattar harmoni. På tal om harmoni, blev jag igår bjuden på middag hos grannarna T & J. Gud vet för hur mångte gången i ordningen ... Det blir svårare och svårare att mota undan mitt dåliga samvete, som envist babblar i mitt öra:

”Herregud, människa! Du måste för sjutton bjuda tillbaka någon gång! Så här kan du inte hålla på i all evighet fattar du väl? Vän­skap handlar om ett ömsesidigt givande och tagande, inte om att du ska äta dem ur huset.”

Men fredagens middag, som bestått av lätt vidbränd havre­gryns­gröt, fick mig ännu en gång att knocka Samvetet med en välriktad hö­ger­krok. Och än en gång infann jag mig punktligt för att sätta mig till dukat bord och låta mig serveras. För övrigt är det inte bara maten som är njutbar i det huset. T:s goda smak och sinne för det lilla extra bjuder också på en sann lisa för ögat i och med att det alltid är så vackert dukat.


Förrätten bestod av en smakrik trattkantarellsoppa som ser­ve­ra­des i läckra, svagt limegröna skålar, och när man försett sig av varm­rät­ten – skaldjurs- och laxbiffar med en sagolik saff­ran­sås – såg tallriken ut som värsta res­tau­rang­upp­läg­get. Underbart, men definitivt ing­en­ting jag ställer mig och svänger ihop solokvist i ”Rucklet”. Inte för att jag inte kan, men hur kul är det att kocka bara åt sig själv? Inte nämn­värt. Därav havregrynsgröt eller något annat lika upp­het­sande, som jag vanligen inte bränner vid. Men vid det här tillfället vred jag plattan på fullt istället för att stänga av när jag lämnade köket.


100 % nostalgi
Efter maten var det show­time, och vi bän­ka­de oss i soffan för att titta på Magnus & Brasses krogshow ”Varning för barn”, nu­mera tillgänglig på dvd. Ack, vilken nos­tal­gi­tripp ... Och det är än en gång läge att känna sig gammal, eftersom jag inte tycker att det sedan Hasse & Tage och Magnus & Brasse funnits några komiker som når upp till samma nivå. Framför allt H&T hade förmågan att med extreeemt små medel skapa intelligent under­håll­ning av hög klass, medan komik idag mest verkar gå ut på att klämma in grov­kor­nig sex i varendaste mening.

Ta t.ex. Parlamentet, som under sina första år var ett jäkla bra pro­gram. Men idag..? Inte mycket av det som sägs rör sig ovanför bäl­tet – om ens utanför trosor och kalsonger. Glimten i ögat är liksom borta och det tycks för deltagarna mest handla om att övertrumfa varandra i pornografi. Inte ens Robert Gustafsson är skojig mera, och då har det sannerligen sjunkit lååågt.

Nej, mina vänner, ge mig lustifikationer i stil med ”Stugägare Lin­de­man” eller ”Verkmästar’n i magen”! kan vi snacka humor.

3 kommentarer:

 1. Det är härligt att komma till ett dukat bord,grannarna hade säkert inte bjudit ifall de inte tyckt om dig. Du har säkert mycket att ge igängäld som de uppskattar. Håller med "Anna".
  Angående Parlamentet, så skäms jag ibland å deras vägnar,jag håller med dig,H&T,och M&B var "skitroliga".
  Tyvärr är mycket annat också så fixerat av sex och plastiga tjejer.... usch och folk bara sväljer smörjan.
  Sitter just nu och knåpar ihop en ny blogg, men idag är det trögt
  Hejsan svejsan

  SvaraRadera
 2. Vilken nostalgi!! Minns när vi gick till bibban direkt från skolan (på femman-sexan kanske?) och lyssnade på Varning för barn på kasett i deras stora runda soffa. Det var då bibban ännu var i samma hus som Arken, inredd i häftigt 70-talsstuk.
  Kasetten tog stryk av våra upprepade besök och sorgen var stor dagen den åkte i soporna, totalt slutspelad!

  SvaraRadera
 3. Monkan:
  Jonå, nog kan det väl hända att dom gillar mig en smula, annars bleve jag väl knappast ombedd att bryta bröd med dem så pass ofta :) Men denna vetskap till trots har jag dåligt samvete för att jag inte kan återgälda frikostigheten i motsvarande grad.

  Pipi:
  Kanske skulle du slå till och önska dig ett ex av dvd:n i present av gullgubben? På så vis får ni ju båda två något att garva åt när ni behöver koppla av lite från renoveringsbestyren. Två flugor på smällen, som man brukar säga ;D

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!