onsdag 7 april 2010

Foder fordrar att man funderar

NU FINNS DET ingen acceptabel ursäkt längre. Jag måste ta en närkamp med symaskinen och få till blixtlås och foder i vissa av mina virkade alster. Bara blixtlås är väl i och för sig en lätt match – men om väskan samtidigt ska fodras ... Där tar det liksom stopp.

Hur gör man egentligen för att på ett både snyggt och enkelt sätt få till såväl foder som blixtlås i något som redan har sin färdiga form? Det vill säga, när det inte längre finns några öppna sidsömmar eller en öppen botten (för det finns det ju inte på en rundvirkad väska).

*grunnar mig gredeliskär i ansiktet*

Alla tips mottages med största tacksamhet! Gärna i steg-för-stegform, så att undertecknad – en sann sömnadsanalfabet – har en rimlig chans att haja hur valsen ska dras ;oD

8 kommentarer:

 1. Enda sättet jag kan tänka mej att få till det snyggt är att sy ihop fodret till en tub. Sen sy ihop fodret(räta mot räta med väskan) med blixtlåstet däremellan. Vända på steken och sen för hand (pest och pina) sy ihop öppningen längst ner i fodret. Alternativt kan man ju sy det med maskin också men då blir det en söm med ett "veck" på.

  Jag ska aldrig bli sömmerska som delar ut råd i textform...

  SvaraRadera
 2. Synd jag inte finns där då hade du fått hjälp,men det kanske blir enklast att sy för hand när det inte finns öppningar ,eller sy kedjan i fodret å sen för hand.det blir säkert bra.Klura på.
  Stickmamman

  SvaraRadera
 3. Gulliga er! Jag funderar på att helt enkelt sy ihop foder och blixtlås så som det ska se ut på den färdiga väskan och sen, som sista moment, för hand sy fast "foderväskan" inuti den virkade. Kan det funka..?

  SvaraRadera
 4. Är tyvärr inte till någon hjälp - men passar på att önska dig en bra dag i alla fall =) Föresten, ska du skicka in en novell till Helenas tävling?

  SvaraRadera
 5. Du som kan virka så fint, du måste kunna fixa detta fort och lätt. Jag har ingen aning hur man skulle kunna göra! Så detta var inte till någon hjälp, det skulle enbart föreställa ett glatt tillrop!
  Agneta

  SvaraRadera
 6. Cornelia:
  Tack för den önskningen! Kan nog behövas med tanke på att dagen ska fördrivas i sällskap av symaskinshelvetesmaskinen ;o) Vad betr. Helenas tävling har jag inte skrivit på flera månader så jag har bara gammal skåpmat att bjuda på.

  Agneta:Glada tillrop och allmän påhejning är välkommet även det! Tackar, tackar!

  SvaraRadera
 7. Din egen ide är nog smartast! (Du har dolda talanger!! :D ) Sy innerväskan först. Absolut klokast!

  SvaraRadera
 8. Hej N, jag tror det funkar som du beskriver, men fodret får ju inte vara i för tunt tyg. Jag har sytt en rund väska en gång, sydde fodret och i stället för dragkedja gjorde jag en tunnel och trädde i en snodd som jag drog ihop,och grejorna låg skyddade. Var snäll och visa underverket när du klurat ut och gjort den färdig.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!