fredag 9 april 2010

Fina fisken! Eller..?

IGÅR KVÄLL BEGAV jag och lilla A oss till stans kvällsöppna liv­sme­dels­hall för att fylla på förråden, och som vi gick där drabbades jag plötsligt av ett akut behov av färsk fisk. Konstigt nog är fisk en brist­vara här, mitt i Östersjön, och utbudet i färskdisken fick mig nästan att börja böla.

DEN ÅLÄNDSKA FÖDANS FORT KNOX

Där fanns norsk, odlad lax, gladröd, odlad forell, blåmusslor från Långt­bortistan, några trötta, svenska torskfiléer, sej från avlägsna, kalla vatten och ett gäng riktiga långresenärer i form av hälsovådliga pangasiusfiléer från Vietnam. Modet sjönk och när hoppet nästan var ute fick jag syn på lokalt fångad (tror jag i alla fall) hel sik. Valet blev enkelt, det blev sik.


Men priset ... 11,30 euro/kg (c. 109 SEK) för hel, ofilead vildfisk från närregionen! När man samtidigt kan köpa odlad, vietnamesisk, filead firre för 7,99/kg (77 SEK). Man blir ju mörkrädd ...

Näpp, det är nog dags för tanten att vårrusta spinnspö och ström­mings­pilk, för med sådana här oxfilépriser på färsk fisk är det en eko­nomisk omöjlighet att på naturlig väg få i sig tillräckligt av det livs­vik­tiga D-vitaminet. Tursamt nog är det fritt fiske på stadens gäddrika vatten, som finns fem minuters maklig promenad från ”Rucklet”. Och vid stadens gästhamnar lär man kunna pilka strömming från pon­ton­bryggorna.

Hm. På något vis känns det som om trenden håller på att vända mot ett större mått av självhushållning. Kanske jag borde satsa på en egen ko också..? Och plöja upp gräsmattan för att sätta potatis.

4 kommentarer:

 1. Det är sorgligt det här med fisk. Själv köper jag frusen fisk på vinterhalvåret, om vi inte har saltat makrill att ha under vintern. Makrill är det bästa som finns men den finns bara under sommarhalvåret.

  SvaraRadera
 2. Jotack, vi hemfaller också till bruket av fryst fisk. Men det är samma ska med det: den kommer från andra sidan Atlanten eller så, och det gillar jag inte :o(

  SvaraRadera
 3. Rekommenderar Fiskekojan! Morsans "kungliga hovleverantör"!

  Och hellre get är ko. De ryms bättre i källaren på vintern och äter dessutom ALLT! Så, där har du problemet med överlopps trädgårdsavfallet löst. ;)

  SvaraRadera
 4. Nå, nog har jag anlitat Fiskkojan jag med, men faktum är att utbudet där inte är större än och priserna lika höga som på "Kastrullen". Fisksituationen på ön är under all kritik, så är det bara. Och vi på Åland är väl dessvärre inte ensamma om det bekymret.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!