tisdag 25 maj 2010

Nytorkade nässlor

NÅ, TILL SLUT blev det nässlor plockade i alla fall, även om den förs­ta expeditionen blev resultatlös.


Nässlorna låg på tork i solgasset några dagar tills de blivit riktigt knas­tertorra. Sedan smulade jag sönder dem, rensade bort de grova stjälkbitarna och satte dem på burk för kommande brödbak och sopp­kokningar i vinter.


Nässlan – hatad av många – är en bra källa till betakaroten, kalcium, kalium, C- och K-vitamin, magnesium, järn, kisel och flavonoider. Dess­utom är den helt gratis. Se bara till att du plockar dina nässlor så långt bort från trafikerade vägar (eller andra föroreningskällor) som möjligt!


Har du gott om nässlor i din trädgård ska du egentligen vara glad, för det betyder att din jordmån är kraftig och bra. Nässlan trivs inte så där över hövan bra på näringsfattiga jordar.

6 kommentarer:

 1. Så trevligt att hitta en ålänning ute i bloggvärlden:)

  Jag har inte reflekterat så mycket över nässlan eftersom jag tycker att dom mest är obehagliga, men har hört att nässlesoppa skall vara gott. Får kanske testa det!
  Ha en bra dag!/Maria

  SvaraRadera
 2. Vid vårt torp trivs nässlorna bra. Men plocka dem gör jag inte. Borde nog, dock.

  SvaraRadera
 3. Maria:
  Hej på dej, du! :o)
  Nässelsoppa tillhör inte mina favoriter, men en matsked torkad nässla i matbrödet är nyttigt och smakar egentligen ingenting. Samma sak när jag lagar någon form av grönsakssoppa. Då slänger jag också gärna i en matsked nässla.

  stort och smått:
  Borde och borde, det finns väl ingen lag som säger att du borde? Men för sådana som går till hälsokosten och köper dyra, torkade nässlor är hemplockat och -torkat ett klyftigt alternativ ;o)

  SvaraRadera
 4. Hmmmm....kanske ska ta och "snuva hönorna" på några "kvastar"....Hehe!

  Vi brukar torka i "buketter" här och ge till hönorna som blir sååå lyckliga och hoppa efter "kvastarna". När dom får en sådan när snön viner runt knuten på vintern så står lyckan högt i tak!

  Bakar gör ju inte jag, men grytor och soppor blir det en del...(:

  Kram!
  Jenny

  SvaraRadera
 5. Jag brukar förvälla och mala (köra med knivarna i matberedaren) och sen frysa. Funkar fint till soppa men kanske inte så bra i brödbak...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Jenny:
  Du, det ska du apselut göra! Nässlor är nästan äckligt nyttiga, så hönsen är nog inte så dumma som de påstås vara ;o)

  Monica:
  Jodu, nässelsoppa hör väl lite till vårprimörerna :oD Däremot brukar jag inte ha förvällda i frysen, vilket jag egentligen borde. Beror nog mer på latmasken än något annat.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!