måndag 7 juni 2010

Bättre än en vinst på Lotto!

KAN MAN BLI så moderslycklig att man går sönder..? Just nu känns det så, med ett hjärta som sväller av svårbemästrad fostrarstolthet. Lilla A går nämligen ut sjätte klass imorgon och har redan idag fått veta hur betyget kommer att se ut; ett strålande sådant, precis som föregående år. Ja, tills vidare bara bokstavsbetyg1), men dock. Sif­fer­betygen, med skalan 4-10, kommer från och med nästa år, i hög­sta­diet.

Det här för med sig att jag kommer att bli gräsligt mycket fattigare efter morgondagens avslutning, eftersom jag i ett sinnessvagt ögon­blick utlovat 5 euro (50 kronor) för varje B. Pengarna kommer i och för sig inte att brännas iväg på en massa strunt, därtill är hon för klok. Målet är en egen, butiksny laptop och överenskommelsen är att lilla A ska spara ihop till en tredjedel av priset själv.


Det var då ... Inför första skoldagen 2004.

Med betygspengarna och det hon redan har i spargrisen är hon där nu, så det är inte bara 45 euro för ett gott betyg jag ska hosta upp – lilla mamsen får i samma veva vackert lov att lätta ännu mer på det magra lädret och langa upp även sin tredjedel av datorpriset. Men det är hon värd, min vackra och kloka tonårsdotter!

Sen har jag faktiskt en liten present åt henne också, eftersom det ju är en form av mini-examen att gå ut mellanstadiet. Men vad det är berättar jag inte nu, det avslöjar jag först imorgon ;o)
1)B = berömliga
G = goda
F = försvarliga
S = svaga (underkänt)

7 kommentarer:

 1. Hej
  Jag förstår hur stolt du är....kul. Nu förstod jag också varför jag inte fick några 5 euro och laptop när jag gick ut 6:an...ha ha

  SvaraRadera
 2. Ja, visst kan det göra ont i hjärtat av moders-lycka! Men inte går det sönder, inte! Det blir snarare starkare av det, tror jag! Jag har tre döttrar och fyra barnabarn, så jag har ett starkt hjärta...
  Lilla A ser ju helt bedårande ut när hon började skolan!
  Hoppas att ni får en fin skolavslutning i morgon!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Visst är det härligt att bli så där riktigt modersstolt/lycklig?!

  SvaraRadera
 4. Så roligt för både henne och den stolta modern. Stolt förälder är även jag fast mina båda söner inte var några läshuvuden, men det har gått bra för dem ändå. De som är praktiskt lagda behövs också.
  Nu får ni fira ordentligt, det är ni värda båda.
  Ge lilla A en kram från mig.

  SvaraRadera
 5. Skånegrabben:
  Ha-ha! Du, med den inflation det varit sedan vi själva var i "gå ut sexan"-åldern hade 5 euro varit snudd på en förmögenhet. Och laptoppen var för tusan inte ens uppfunnen! Det var väl knappt att datorn som företeelse var det ;o)

  Det som känns lite ruggigt för en gammal tonårsmamma som jag, är att nuförtiden förutsätts det att det i alla familjer finns såväl dator med bredbandsanslutning som mobiltelefoner. Valet är liksom inte fritt längre.

  Monica:
  Vad fint! Du är med andra ord en mycket härdad kvinna när det kommer till stolhet ;o)

  Visst ser lilla A sammanbitet beslutsam ut på bilden? Hon var så hjärtknipande gravallvarlig i sin nervositet inför det omvälvande i att ta steget från förskolebarn till skolunge.

  Uffematten:
  Det är nog en känsla som inte går att förmedla till någon som inte själv upplevt det. Samtidigt är jag helt på det klara med att man ju inte på några villkor kan leva genom sina barn. Men visst är det skönt att få ett kvitto på att man åtminstone till en del kan anses ha lyckats med sin fostran.

  Monkan:
  Håller fullständigt med dig om att det behövs folk av båda sorter, såväl "plugghästar" som praktiker. Jag tycker ärligt talat att det är lite mysko idag, att precis alla med hugg och slag ska prestera någon form av universitetsutbildning. Som ung ville jag själv bli arkitekt, men skulle jag få göra ett val idag skulle jag välja en trädgårdsmästarutbildning.

  Min största glädje ligger ändå i att det i alla fall inte ännu är dags för lilla A att skrinlägga sina framtidsplaner på att bli veterinär. Det skulle kännas hemskt att se den drömmen gå i kras så här tidigt, eftersom hon varit målmedvetet inställd på det ända sedan hon var nio-tio år.

  Just nu är hon hos sin pappa, men jag ska hälsa henne från dig när jag pratar med :o)

  SvaraRadera
 6. Klart du ska vara stolt :DDD Bra deal med pengar för goda betyg. Jag har lovat min femtonåring att för varje MVG blir det vi som få ge henne 100 kr...det kan bli dyrt. Yngsta (går ur 6:an) får inte betyg förrän i 7:an men dom fick skriftliga omdömmen i 5:an och då var hon godkänd, det är bara det man får veta alltså om dom uppnått de kunskapsmål som alla femteklassare i Sverige ska kunna.

  SvaraRadera
 7. Aha, ni har med andra ord ett lite annat system med betygen i Sverige. Om jag inte kommer ihåg alldeles fel, så har det varit bokstavsbetyg ända sedan fyran här hos oss.

  Det är nog bara för Gafflan att vinka adjö åt hundralapparna, låter det som ;o) Men de går ju till "ett välgörande ändamål", icke sant?

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!