onsdag 2 juni 2010

LÄSTIPS
Den orolige mannen av Henning Mankell


Den orolige mannen
av Henning Mankell

Vilket skäl kan Håkan von Enke ha för att spår­löst försvinna under sin dagliga promenad i Lilljansskogen? För Kurt Wallander blir det en personlig fråga av högsta rang. von Enke är nämligen Linda Wallanders svärfar och hennes barns farfar. Spåren efter den till synes oförvitlige marinofficeren le­der bakåt till Kalla kriget, till högerextrema sammanslutningar och lönnmördare från det gamla Östeuropa. Wallander kastas in i ett ske­ende vars förvecklingar han inte har förmåga att överblicka. Och sam­tidigt dyker ett ännu mörkare moln upp på hans himmel …

Mitt betyg: ˜˜˜˜ (av 5 möjliga)


Högst personlig kommentar:
Jag läser inte böcker numera, jag lyssnar. Denna sista roman om Kurt Wallander läses av Krister Henriksson, den skådespelare som själv gestaltar Wallander i ett flertal filmer. Det förlorar boken på för min del. Eftersom jag inte gillar Henriksson i rollen, gillar jag inte att det är hans röst man valt att låta framföra Mankells berättelse. Men visst, karln läser bra, det ska han ha cred för.
     Romanen som sådan är bra, riktigt jädrans bra. Antagligen den bästa av alla Mankell skrivit om den filosofiske, operaälskande Ystads­polisen. Jämfört med föregångarna ger den ännu mer utrymme för Wallanders egna funderingar och är inte heller full av grymma, blo­diga våldsbrott. Mankell lyckas alldeles förträffligt med att knyta fast den Wallanderska säcken och slutet tilltalar mig, även om det inte alls kan anses oväntat.

Jag ger boken med beröm godkänt.

3 kommentarer:

 1. Hmmm....
  Kanske något att fundera på till någon lat sommarkväll i höngmattan...Hmmmm....

  Självklart i ljudbok.
  Det ökar åtminstone mina chanser till koncentration på boken numera.

  Annars ligger jag och tänker på tusen saker samtidigt och bara läser om...och läser om...och läser om...Haha!

  Tack för tipset!
  Kram, Jenny

  SvaraRadera
 2. Mankells böcker är alltid läsvärda tycker jag. Jag var ute på segeltur från Mariehamn med en sådan där gammal galeas för 8-10 år sedan ungefär. Kan det har varit den? Jag har glömt vad den hette.
  Kerstin

  SvaraRadera
 3. Jag har tyckt om alla böcker om Wallander i alla fall :o)

  Det var säkert Albanus du var ute med. Hon har många år på nacken vid det här laget, men seglar fortfarande för fulla muggar.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!