onsdag 2 juni 2010

Lycklig som en kines!

DET STÄMMER FANTASTISKT bra, det gamla kinesiska ordspråket:

Vill du bli lycklig för en månad? Bli förälskad.
Vill du bli lycklig för resten av ditt liv? Skaffa dig en trädgård.

Se bara här så vackert vattenskotten på mina gamla äppelträd blom­mar just nu! Vem kan låta bli att hänföras?


Min relation till ”Rucklets” trädgård djupnar för vart år som går, och den är lite som jag föreställer mig att ett långt och lyckligt äktenskap kan vara.

Visst har man sina svackor (vintrarna), men man hittar tillbaka till va­randra. Kärleken får en nytändning. Den utvecklas, växer och frodas, och mellan svackorna infinner sig ett lugn och en harmoni (våren-sommaren-hösten). Precis så har vi det, jag och min trädgård.


Ack-ack-ack, så mycket arbete den kräver (vilket äktenskap gör inte det..?) Men oj-oj-oj, med så mycket glädje den återgäldar ens strä­van! Fröjden i att när våren kommer få köra ner nävarna i solvarm jord, spadvända grönsakslanden och känna svetten på ryggen, plocka bland fröpåsarna och så, vattna och vårda, luckra och rensa – ja, den går inte att köpa för pengar.

Lyckan när ett par gröna små hjärtblad tittar upp, den är ojämförlig. Här, under mina fiberdukar, gror redan sockerärtor och morötter.I odlingslådorna av pallkragar spirar årets ettåriga sommarblommor och några nysådda rädisor tittar upp!


Under gårdagen färdigställde jag det sista. Här ska det bli vaxbönor, bondbönor, mer sockerärtor, isbergssallad och lite till rädisor. Jag valde prydliga rutor som odlingsmodell i år, eftersom jag tror det blir vackert. Tidigare har jag alltid hållit mig till snörräta rader.
Jordgubbarna har så smått börjat blomma. Nu dröjer det inte länge innan vi kan göra hemlagad jordgubbsglass på årets skörd!


Och här är jag, den lyckliga kinesen, med famnen full av ter­rass­po­ta­tis, som växer så det knakar. Varje dag måste det fyllas på med mer jord i hinkarna!

När jag vunnit på Lotto ska här baskemej bli ett växthus också; ett i engelskt rött, med fint tegelgolv och gott om kvadratmeter. Ja­ja­men­san, dröm­ma får man! Det är dessutom gratis :o)


Du kan se så gott som alla bilder i större format
om du klickar på dem.
Den första bilden, den med äppelblommorna, är stor nog att skriva ut på ett A4-papper om du så vill.

20 kommentarer:

 1. Så FIN du är på bilden!!!

  Och sannerligen...blir man inte lycklig av att se allt som knakar i naturen nu!?

  Håller mina tummar för eventuell lottovinst så du kan få ditt engelska röda växthus med måååånga kvm!!!

  Fasen....nu sitter jag ju här igen, när jag skulle hålla mej vid sågen....bara så rackarns varmt...Puh!

  Hej hopp!

  SvaraRadera
 2. Fin?! Är du från vettet, kvinna? Men tack, tack :o)

  Du får nog hålla mer än bara tummarna om det ska bli någon vinst på lotto. Statistisken för de senaste femton åren är nämligen minst sagt nedslående.

  Men nu ska jag inte tjattra mera. Det är dags att ta itu med klippningen av den andra halvan av moss- och gräsmattan, som blev ogjord igår!

  Toodeloo!

  SvaraRadera
 3. Ååååh! Vad jag önskar att jag hade gröna fingrar! Ser helt underbart ut!

  SvaraRadera
 4. "Gröna fingrar"??? Attans ... Jag visste väl att det var något jag missat ;o)

  Krafsa och så, gräv och plantera. Det som överlever gör det, det andra får man bara rycka på axlarna åt.

  SvaraRadera
 5. Oj, så fint du har (och så fin du är på bilden!)! Har inköpt lite plantor att ha i krukorna runt lilla verandan idag... Blir nog till att införskaffa fler; jag vet inte hur jag tänkte när jag stod där i växthuset och pekade och menade... Dom är bra, dom som har trädgårdsmästeriet här! Förklarar mycket pedagogiskt hur jag ska sköta dom små "växtbarnen"... Arma människor ;-)!

  SvaraRadera
 6. Jag önskar att jag kunde tycka att det är jätteroligt med trädgårdsarbete men jag gör inte det. Däremot är jag avundsjuk på alla ni som har intresset och gör så fint :D

  SvaraRadera
 7. Uffematten:
  Så fantastiskt att betraktas som "fin" ekiperad i trädgårdspaltor, med håret i slarvig hästsvans och inte en tillstymmelse till smink i fejan ...

  Du tar väl bilder på dina bebisar och visar i din blogg? Jag är jättenyfiken på vad du köpt och hur du fixar med det :oD

  Gafflan:
  Inte vara avundsjuk, kära frun! Alla har vi våra specialområden och -intressen.

  För såna som inte är roade av jord under naglarna och gräsfläckar på brallorna är ju annars krukodling, som Johanna här ovan, ett utmärkt alternativ om man ändå vill ha lite att påta med. Man planterar bara något lite vackert för den innevarande säsongen och sen - vips, vops - ner i komposten när det vissnar till hösten. Eller så sår man smörgåskrasse på ett par lager fuktigt hushållspapper ;o)

  SvaraRadera
 8. Odla skulle jag nog göra om man slapp att rensa, för det avskyr jag som pesten. Nä, odling i krukor och urnor räcker för mig. Men visst är det härligt att se blommor och grönt växa upp..

  SvaraRadera
 9. Just rensningsbiten är väl inte världens höjdare, nej. Men har man en gång fått relativt fritt från rotogräs är det inte så himla jobbigt att hålla fritt från det ettåriga eländet :o)

  SvaraRadera
 10. Ojojoj så flitig du är! Och Jenny sa det jag tänkte säga, men jag säger det ändå: vad FIN du är! Man ser odlarlyckan i blicken.

  Självklart tar jag en bira för dig i morgon. En Guinness kanske?

  SvaraRadera
 11. Jag är född i en familj där det alltid fanns trädgård.morötter ärtskidor,gurka tomater å sommarblommor till försäljning.Rensat å skolat har man gjort sen man kunde gå på knä tror jag.Alla andra fick leka hela sommaren ,vi syskon jobba,minns man.Men det är fortfarande roligt.
  Det är inte konstigt att du gillar din trädgård du har det så mysigt å fint.

  SvaraRadera
 12. Anki:
  Tack du, men jag känner mig sannerligen inte särskilt fin. Märks nog f-n att det är The Big Five-Oh som är nästa :o(

  Gärna en Guinness! I like!!! :oD

  Stickmamman:
  Gurka och tomat är väl det jag saknar. Tomat har jag provat på terrassen, men det blir - tro't om du vill - FÖR varmt. Plantorna brinner bort i gasset.

  Det skulle vara det där växthuset ... *suckar*

  SvaraRadera
 13. Ja, finns det något underbarare än att plocka det man själv odlat och laga till det direkt? Vi kände litet i jorden på våra potatisar idag, men än är de för små, även om de är mer än halvmeterhöga i blasten nu...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 14. Oj, halvmetersblast - redan! Ni ligger liiite före där, om jag så säger :o)

  Kramelikram!

  SvaraRadera
 15. Du ser verkligen lycklig ut med dina potatisar i famnen. Snygga planteringar i dina lådor. Men jag hade inte väntat mig något annat.
  I morgon ska det jobbas som bara den i min trädgård. C och jag kom hem kl 22.00 i kväll, bloggen kommer i morgon bitti.
  God natt.

  SvaraRadera
 16. Är det verkligen lagligt att se ut som tjugo i din ålder?! Förresten, min äktenskapliga trädgård är visserligen trevlig, men har blivit lite eftersatt. Lite onödigt vildvuxen här och där. Grön men mossig. Kanske skulle det inte skada med lite ansning. Föryngring? ;-)

  SvaraRadera
 17. Monkan:
  Jag är lycklig med och för mina potatisar! Om det dessutom blir knölar där i hinkarna blir jag ännu lyckligare :oD I så fall är det här modellen även för kommande år.

  Isabella:
  Ähum, har frun möjligtvis glasögon? Och har frun möjligtvis glömt att ta dem på sig..? *garvar* Eller så har faktiskt min nya fejskräm effekt! (Den förriga var väl ... hm ... fem år, och burken var fortfarande halvfull.) Nivea Visage Expert Lift är det (för femtiplussare!), med solskyddsfaktor 15. Yihaaa!

  Äktenskapsträdgården: En liten översyn med utrensning av rotogräs är väl aldrig fel mellan varven? Dock rekommenderar jag inte en större beskärning; gamla "träd" har lite svårt att klara såna stora ingrepp ;o)

  SvaraRadera
 18. Tänkvärt! Och sant.
  Trädgård är helt underbart. Det är lycka!!!

  SvaraRadera
 19. Och du, du är en extreeemlycklig typ, med både trädgård och växthus! *lite avundsjuk*

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!