fredag 4 juni 2010

En riktig skitsak

I ÅR KOMMER jag att vara förberedd när det är dags. Dags att sätta vitlöken i höst alltså. Till sist kommer jag till och med att vara rätt­ruck­ad, vilket jag hittills inte varit.

Ända tills i år har jag nöjt mig med att gödsla med köpehönsskit på hink, Ka­nan Kak­ka, men den här gången ska det bli ”på riktigt”, med får­bajs. Det är det överlägset bästa, det har ett riktigt proffs på vit­löks­od­ling avslöjat för mig.

Därför sågs jag igår irra omkring på ett fårbete beläget mer eller mind­re mitt i stan. Det är ägarna av Ulfsby gård och Ulfsby Källarkrog, Ann och Dick Gustafsson, som håller får på ett av stans grönområden bara ett par hundra meter från ”Rucklet”. Praktiskt!


Lilla A och hennes kompis följde villigt med. För att hjälpa till med in­samlingen trodde jag, min fårskalle, men det vara chansen att få klappa ett lamm eller två som lockade. När det kom till upplockning av bajs kan man säga att det sket sig.


Som jag utrustad med hink och trädgårdsspade lodade omkring på den kortbetade ängen och stirrade ner i marken höll jag nästan på att kliva rätt på den här lilla filuren.


En dunig, fjunig strandskateunge låg där och tryckte bland klöver och gräs. Aha! Plötsligt fattade till och med en ornitologisk nolla som un­der­tecknad varför två vuxna strandskator så ivrigt ägnade sig åt låg­flygning där över betet.

Efter att jag fångat sötnosen (eh ... sötnäbben?) på bild skyn­da­de jag mig för­stås där­ifrån för att fortsätta mitt skitgöra.


En fylld tiolitershink senare tyckte jag att det fick räcka, för min odling är inte så stor och det går ju alltid att hämta mera vid ett annat till­fälle. Jag hade dessutom lovat flickorna en stunds mete även denna kväll, eftersom lilla A:s kompis sommarlovsemigrerar till sin pappa i Sverige direkt efter skolavslutningen.


Bakom flötet igen ...Visst blir man lite varm i hjärtat av att se bilder som den här? Jag hoppas flickorna själva kommer att bära ögonblick som detta med sig i sina hjärtan; ljusa minnen från barndomen kan man inte ha för många av!


Att det dessutom nappade riktigt bra gjorde kvällen fulländad. Med firren från föregående fiskafänge har vi nu mat till en middag, jag och lilla A! Den största drog hon upp själv, en bamse som mätte hela 30 centimeter från överläpp till stjärtslut. Kompisen hade också hon en fisk med sig hem till mamma :o)


Vid niosnåret packade vi ihop. Solen stod fortfarande högt och blän­da­de utsikten från vår position längst ute på pontonbryggan upp mot Hotell Arkipelag och gästhamnen vid Mariehamns seglarförening, MSF. Nog är vi bra lyckligt lottade, lilla A och jag, som får bo året runt här på Åland, med fårbajs att hämta bara ett stenkast från ”Rucklet”, metebryggor på gångavstånd och en omgivning så vacker att det tar ont i ögonen.

Och i min trädgård blommar löjtnantshjärtat, ljuvlig som en mid­som­mar­natts­dröm ...Du kan se så gott som alla bilder i större format
om du klickar på dem.

13 kommentarer:

 1. Skitbra med fårskit! Jag har haft får i många år och förstås också använt gödslet. Vår fiskhandlare här hade abborrar till salu förra veckan men eftersom han själv sa att de var skitdyra, brydde jag mig aldrig om att fråga vad kilopriset låg på. Du kanske har metat upp en förmögenhet!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Jo, jag har liksom förstått det, att fårdynga ska vara dunder :o) Återstår att se om det påverkar vitlökstillväxten i den grad som min goda vän hävdar.

  Det vete tusan vad kilopriset på hel abborre är idag, men nog skulle jag väl gissa att vi har metat upp fisk för 10 euro, 100 kronor, i alla fall :oD

  Fredagskram från en ö till en annan!

  SvaraRadera
 3. Vilken tur att jag inte gillar vitlök, så slipper jag samla fårbajs!
  Fast det verkade ganska mysigt...
  Och metet efteråt - härligt!
  Det blir säkert ett fint sommarminne för din dotter och hennes kompis!
  Jag förstår precis vad du menar, när du säger, att du är tacksam för att få bo där du bor - jag känner likadant här!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Blir alldels varm i hjärtat av dina bilder! (Kanske inte bajsbilden då..)
  Så sagolikt vackert ni bor!

  SvaraRadera
 5. Busken är en slags smällspirea och kallas också för Djävulsbuske. Den är väl inte så märkvärdig egentligen men fin som kontrast med sina mörka blad.
  Trevlig helg på dig också!
  Kerstin

  SvaraRadera
 6. Märta:
  Jo, en ska inte klaga (utom kanske lite, lite grann mitt i smällkalla vintern).

  Monica:
  Vitlök som är så gott och äckligt hälsosamt. Du vet inte vad du går miste om ;o)

  Kerstin:
  Aha! Jag måste surfa runt lite och kolla närmare på den. Det skulle vara skoj med någonting riktigt, riktigt mörkt bland allt det gröna :oD Tackar för tipset och informationen!

  SvaraRadera
 7. Dina bilder gör en varm så långt in i själen...

  "Barfota utan strumpor och skor....vill jag vandra me deeeeej...uti sommarn där..Lalalalala...med ros och förgätmigeeeeej"...

  HÖR du så fint jag sjunger ända här ifrån Bohuslän????
  (Jisses. Här sitter jag med fönsterna öppna åt alla håll och kanter och skrålar så det ekar i väggarna!!! *asgarv*)

  Du behöver inte tveka en sekund på att barnen kommer att minnas detta med stor glädje när dom blir äldre!

  Hmmm...jag kanske skulle skicka dej lite fårbajs som tack för drömfångaren som du skulle skicka?
  Hehe.....skoja bara!

  Jag gör lite "semester" inne hos mej nu, men jag kommer springa ner dörrarna hos Er andra istället!

  Fylla kommentarsrutorna med skitprat och sånt...(:

  Och skulle jag byta blogg eller något, så lovar jag att du skulle vara en av dom första som fick veta!
  Vitlök....kanske man skulle ta och sätta till nästa år!?
  Kan ju plantera dom i gödselstacken direkt!

  Ha en skön fredagkväll.
  Själv ska jag ta mej en låååång go dusch för vi har FLYTTAT får i dag, från en hage till en annan så jag behöver nog skura av mej.
  Sedan ska jag njuta av ett nytt nummer av LAND (Kärring-LAND som Gubben min säjer.)i hammocken medan solen går ner!

  Kram, Jenny

  SvaraRadera
 8. Med tanke på detta inlägget så skulle en bakgrund här inne passa i dag!!  Den finns inne på Shabby Blogs:

  http://www.shabbyblogs.com/backgrounds.html

  (Bleeding hearts)

  Fast din bild var bättre på blomman!

  Kollade precis där inne efter att jag varit här och fick för mej att jag började se dubbelt....(:

  Jenny

  SvaraRadera
 9. Stekta abborrfileer, skivade tomater, massor med dill o en rejäl skvätt grädde...puttra tillsammans i stekpanna, ät o njut.

  SvaraRadera
 10. Jenny:
  Ett är då säkert i alla fall: de flesta av mina minnen från barndomen är från somrarna. Det ligger väl kanske lite i sakens natur..? Man är ledig från skolan, har hur mycket tid som helst, vädret är toppen och badvattnet varmt. Klart att det är det man sparar i minnesgömmorna!

  Är faktiskt benägen att hålla med dig om att min bild på "bleeding hearts" är bättre. Till och med fast jag tagit den själv och är blygsam av naturen ;o)

  Hoppas du tittar in lite mellan varven din semester till trots. Det är alltid kul med dina kommentarer!

  Madlar:
  Låter s.u.v.e.r.ä.n.t gott! Det enkla är oftast det bästa. Ska apselut testas! :oD

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Så glad jag blir över att du gillar Skåne! Tack!
  Nej, här är inte särskilt platt, mera böljande landskap med åkrar, bokskogar och aldrig långt till havet.
  Åke Arenhill, konstnär och författare, sa en gång, att Skåne är som en pannkaka, men en ugnspannkaka med kullar och dalar...
  Så, varmt välkommen till min blogg!
  Jag gillar din också!!!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 12. Hej N, Jag kan se dig, men vet du, C och jag sprang ute i hästhagarna och plockade hästskit i stora hinkar. Vi skulle ha den till vår kompost, gissa vad den satte fart, och vilken fin jord det blev. Det är många år sedan, nu har vi ruljangs i komposten.
  Löjtnantshjärta hade jag en så fin, men för några år sedan strök den med i kylan. Vi har ju inte snö som skyddar för vinterkylan, förutom i år.

  SvaraRadera
 13. Monica:
  Åh, Åke Arenhill, en av mina favoriter! Jag älskade hans illustrationer i gamla Femina. Är han fortfarande i livet..? I så fall måste han ju vara urgammal vid det här laget.

  Madeleine Pyk är en annan favvokonstnär. Hon är väl i och för sig född i Stockholm, men bor inte också hon i Skåne..?

  Det är nog i Skåne man borde ha blivit född - då hade man säkert blivit en talangfull konstnär ;o)

  Monkan:
  Just det ja, hästspillning borde jag också ut och bärga! Mina rosor, de stackrarna, skulle nog behöva en rejäl dos, där de står planterade på grusplanen.

  Ja, det är ju en rejäl grop med rosjord de har fötterna i förstås, men en årlig kick med hästskit skadar förmodligen inte :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!