torsdag 3 juni 2010

Säkra sommartecken

NU ÄR DET inget snack om saken mera, sommaren är här även om nätterna fortfarande är kyliga.

Ett säkert tecken är att getingarna kommer och gnager trä från mina utemöbler på terrassen. Varje år skalar de av det allra yttersta, vä­der­bitna lagret, så en vacker dag har de väl lyckats käka upp allt­ihopa.

Möblerna är av teak, som jag medvetet avstått från att olja. Dels tyck­er jag att de grånar väldigt vackert om man låter bli och dels är jag för lat för att ta på mig det extrajobbet varje år ;o)


Det andra bombsäkra beviset på att sommaren har kommit är, om något, de förbannade myggen! Igår kväll hörde jag det första surret och det dröjde inte länge förrän hon hittat mig, den bitska donnan. Men tji fick hon, för efter plåtningen blev hon platt.


Och så fästingarna, förstås. Dessa sjukdomsbärande miniatyras, som är så små att man knappt ser dem. Nog kan ni ju ge er den på att jag imorse igen hittade en liten illvillig jävel som bitit sig fast! Precis bull’s eye på en julskinkan.

Därmed skulle hela min sommars totalkvot för fastsittande fästingar vara avklarad om allt vore som det alltid varit. Men det är det inte. Tydligen drar jag pga min oerhört förbättrade D-vitaminstatus till mig fler än vanligt. Jag menar, det är ju för sjutton bara den 3:e juni idag och det här var redan nummer två!


Och så var det slutligen den stackars humlan som förirrat sig in i huset. Av någon anledning fick den inte upp flygfart inomhus, men kravlade sig med imponerande beslutsamhet över golven och upp på en av mina skor i hallen. Då bar jag ut dem, både skon och kräket, och satte dem på terrassräcket. Där var vinden tydligen gynnsam, för det tog bara en stund så flög den sin kos.Under min kvällsvattnarrunda upptäckte jag förresten plötsligt att det växer en hel liten koloni med skogsvioler intill staketet mot grannen. Jättesöta är de och får gärna bli fler! Vad som är mindre trevligt är grannens syrener. De slår mängder med rotskott långt ut i min moss- och gräsmatta och det är inte kul alls. Jag har egna syrener, tack så mycket, och vill inte ha mera! Definitivt inte i gräsmattan i alla fall.Du kan se så gott som alla bilder i större format
om du klickar på dem.

11 kommentarer:

 1. Ja, en del av de där små krypen skulle man gärna slippa! Fast vi har inte så mycket mygg här, faktiskt. För nära havet, kanske?
  Jättesöta violer!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Jag brukar faktiskt inte heller ha särskilt mycket mygg inne i "Rucklet". Beror säkert på att bostadsplanet är en våning upp. I trädgården kan det däremot tidvis vara gott om dem. Särskilt då grönskan är som frodigast mitt på sommaren.

  Både getingar och mygg kan jag fördra, men fästingarna ... *spottar och fräser*

  SvaraRadera
 3. Getingarna har bråda dagar till sina bon och kupor. Myggorna har vi, än så länge, inte känt av så mycket. För min del får dom gärna försvinna då yngsta är allergisk mot dess stick och jag bara inte gillar dom.

  SvaraRadera
 4. Ännu ingen geting i sikte, vi brukar ha ett bo på vinden, C plockar bort dem. Min son tål inte getingstick, blir sjuk av dem. Han har getingfobi. Myggen kommer väl nu till midsommar, men vi har inte så mycket av dem. Fästingar vill jag inte ha, jag är en måltavla för dem, de fullkomligt älskar mig, usch......
  Jättefina bilder som vanligt.

  SvaraRadera
 5. Ouärk för alla sticksiga "sommar-kompisar"....)):

  Getingar är jag HYSTERISKT rädd för...fästingar är bara helt och hållet onödiga på vår jordkula, tror jag...(VAD skulle dom kunna göra för nytta egentligen?)

  Uschiannemej! Har du redan haft två stycken som satt sej??
  Inte roligt med alla sjukdomar som dom kan sprida.
  Jag plockar på katterna här varje dag, och i hundarnas pälsar börjar dom äntligen avta (fästinghalsband).

  Alla bilderna var jättefint fotade men själva motiven är ju faktiskt lite läskiga..Haha!!

  Hoppas du haft en bra dag i dag!
  Jag har mest slappat i solen..(:

  Kram, Jenny

  SvaraRadera
 6. Ha,ha vilket djurliv du har=)
  Håller med om att myggen är en plåga! Tänk att den lille ski.. kan göra oss SÅ irriterade:) Sen ska vi ju inte prata om den ännu mindre lille ski.. Den är jag till och med rädd för. Man kan ju faktiskt bli himla dålig=(
  Fin fina bilder blev det iallafall.
  Ha nu en riktigt fin helg med förhoppningsvis sommar.

  SvaraRadera
 7. Allesammans:
  Jag som påstår att jag inte har några husdjur får nog revidera ;o)

  Idag har jag ägnat mig åt en lite udda aktivitet. Berättar i bloggen imorgon!

  SvaraRadera
 8. Ja, sommaren är äntligen här, det är då sant! Idag har vi tagit spruta nr 3 mot TBE, fästingfasan. Getingar är annars min skräck!
  Hoppas du har det gott i sommaren!

  SvaraRadera
 9. Tack snälla du för din fina hälsning hos mig. Den värmde hjärtat och jag är glad att du kikar in hos mig :)

  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 10. Men vad har ni för getingar på Åland?! Äter på möblerna?!
  Själv har jag hunnit få hundraelva myggbett redan, kliar som sjutton!

  SvaraRadera
 11. Cina:
  Jag vågar knappt säga det, men ingen i familjen har tagit TBE-vaccinet. Därför är jag snabb som en iller på att plocka bort krypen.

  Kamomilla:
  Jomen, jag kollar nog din blogg och har så gjort i flera år, trots att jag inte kommenterat. Du har ju så himla många andra som gör det desto mer frekvent ;o)

  Lycka till nu med yrkesbyte och allt!

  Märta:
  Jodu, här kör vi med specialmodeller av allt möjligt ;o) Nä, utan skoj, så är det nog så att getingar samlar cellulosa till bygget av sina egna bon. Böllor, som vi kallar dem här på Åland.

  Lilla A är en större myggmagnet än jag, hennes mor, så hon är i värsta klistadiet just nu. Först var det hasselpollen, sen kom björken och nu är det alltså myggen. Jämna plågor när det är sommartider hej, hej.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!