lördag 3 juli 2010

Lördag på loppis

TILL SOMMAREN HÖR utan tvekan auktioner och loppisar, och idag besökte kompisen Y och jag en liten gårdsloppis några kilometer utan­för Mariehamn. Mina förhoppningar om att hitta något var små, så jag var desto nöjdare när vi for därifrån.


Dagens fynd för sammanlagt en femma var några hundra gram garn, lämpligt till den kommande vinterns virkning av mormorsrutor, sex re­jäla grillspettspinnar av metall och en liten vit anka (svan?) i glas, så ful att den är snygg. Den ska få bo på glashyllan ovanför handfatet i mitt orenoverade badrum i ett fåfängt försök att höja en bedrövlig stan­dard.

När jag kommit hem och kunde studera pippin lite närmare visade det sig att mina misstankar var helt rätt. Fågeln är en skapelse av den italienske glasblåsarmästare Armando Jacobino, som under åren 1959-1970 var verksam vid Kumela glasbruk i Finland. Den signerade fula ankungen var således ett äkta fynd! :oDBortsett från detta har lördagen inte bjudit på några stora över­rask­ning­ar. Solen fortsätter att gassa och något regn verkar inte vara att vänta. Tvärtom ser det ut att bli bara värre, om man nu vågar säga så om den efterlängtade sommaren. Men trädgården lider och slokar.

11 kommentarer:

 1. Vågar man säga det högt månne? Att man önskar sej en lång natt av ihållande regn. Det skulle göra gott för både växter och folk (åtminstone börjar jag känna mej aningen överhettad och lagom bränd). Fina loppisfynd:-) Gör inte som jag bara. Jag har länge, alltför länge, sparat garn och kan nu konstatera att det blivit murket, eller vad det heter. Det brister bara jag tittar på det. I vissa nystan tror jag nån liten rackare bosatt sej... Ha det gott i hettan.

  SvaraRadera
 2. Jodu, det vågar man! Under rådande förhållanden vågar man det sannerligen. Till exempel är moss- & gräsmattan här hos mig ingen sådan längre. Den är en brunbränd, knastrande beläggning som sticks om man går barfota på den! Till och med träden börjar sloka och har ställvis gula blad. Och då ska vi inte tala om allt som är på tillväxt.

  Mitt nyinförskaffade loppisgarn (+ sånt som redan finns i lådan) ska förhoppningsvis inte hinna börja murkna - eller bli bostad åt någon. Planen är att sätta igång virkning av ett stycke filt av mormorsrutor när hösten närmar sig. Dock icke före det, eftersom den ska göras av yllegarn, och att virka med sånt blir väldigt varmt på sommaren. Speciellt somrar som den innevarande ...

  Nu ska jag slänga mig raklång i soffan och glo på en långfilm jag bandade på min ångmaskinsvideobandspelare för nån dag sen ;o)

  Torka inte bort, hördu!

  SvaraRadera
 3. Men guuud jag gillar den pippin!!!! Och vilket fynd, Grattis!!
  Här står vattenspridaren på sedan en timme tillbaka? (hoppas sambon har koll på vad det kostar;))
  Njut av helgen!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Det ena fyndet efter det andra! Först krukorna och nu en gnistrande svan! Du borde kanske köpa en lott medan turen håller i sig?
  Och regn, det önskar jag också!
  Ha det så bra i sommarvärmen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Du har en jäkla näsa för fynd, "den fula ankungen" tycker jag är riktigt "fulsöt".
  Hoppas filmen är bra.

  SvaraRadera
 6. Eva:
  Du, jag har faktiskt också kört vattenspridare ikväll. Skulle jag struntat i det hade jag inte haft ett levande morotsblast kvar imorgon :o(

  Monica:
  Ja, tänka sig hur det hampar sig ibland :o) Fast någon Lottovinst blev det inte. En enda siffra rätt, och inte skymten av ens ett litet tilläggsnummer. Spel och dobbel är definitivt inte min grej, om man så säger.

  Monkan:
  Haha! Den lille fulingen är faktiskt snudd på söt när man kan beskåda honom "livs levande". Glas i alla former är lite av en passion, även om jag gör mitt bästa för att inte "fynda" onödigt mycket. Allra bäst är det förstås om föremålet är funktionellt samtidigt som det är vackert att se på. Det gäller definitivt inte ankan ;o)

  (Filmen var inte tillräckligt bra för att hålla mig kvar i soffan mer än en knapp timme. Det ska mycket till efter min utbrändhet om jag ska klara av att sitta stilla genom en hel långfilm. Men jag tränar på det och en hel timme är snudd på rekord!)

  SvaraRadera
 7. Tack för din kommentar på min "naturligt" inriktade blogg...här var det lite blandat...kul...ska kika in här lite då och då...börjar med "favoriter" så länge...inte varje dag man har "besök" från Åland...var ett tag sen man var där...ngn gång i ungdomen...jaja...sen pratar vi inte mer om det! ;-)
  Loppis är frugan intresserad av, kom hem med "nya" kaffekoppar i förrgår...25 spänn för fem stycken...vi gillar såna där gamla vanliga kaffekoppar och inte muggar...det är ungdomens trend men vi är ju gamla ;-) 50+ så där du vet...inget kul å säga att man är 56 snart 57..huga huga vad åren går...toarullen du vet...det går fortare och fortare ju närmare slutet man kommer typ... ;-)
  Nu har jag babblat färdigt...:-) vädret är varmt som ...längtar efter lite kallare väder och kanske några dagars regn inte skulle vara så dumt heller så man slipper dåligt samvete för att man måste gå ut bara för att solen skiner...mammas förmaningar ringer fortfarande i öronen från barndomen...nä, NU har jag babblat färdigt...

  Steffe

  SvaraRadera
 8. Den ankan var söt,du har ett fint öga för den tidens grejor.vi har ju fått regn på nätterna ett tag så här uppe är det bra för växterna.

  SvaraRadera
 9. Steffe:
  Haha! Jag måste således vara extremungdomlig för mina år (the big five-oh om någon månad) eftersom jag vill ha mitt kaffe i mugg ;o)

  Skoj att du tittade förbi och du är alltid välkommen igen till min inriktningsfria värld! Jag är en typisk människa med mycket bredd och lite djup - dock icke på det rent fysiska planet.

  Överväger allvarligt om jag ska roa mina grannar med att dra en energisk regndans ute på gården idag. Här är torrt som i Kalahari.

  Stickmamman:
  Med tiden har jag utvecklat en viss känsla för "riktigt" glas; det känns annorlunda i handen och har en helt annan lyster.

  Bland loppisfynden från gårdagen glömde jag faktiskt nämna en tioliters vattenkanna. Den kommer väl till pass nu när torkan bara fortsätter!

  SvaraRadera
 10. Hahaha...du, ta den där regndansen och så får vi se bilder på det sen! :-) ;-)
  Ser fram mot det! :-)

  SvaraRadera
 11. Attans, så förargligt att min Fuji Finepix F30 inte duger till såna fotografiska övningar ;o) Dessutom kanske det blir regn på tisdag! Meanwhile låter jag mina magra inkomster forsa iväg genom vattenslangen :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!