lördag 14 augusti 2010

RECEPT > Västerbottenpaj på åländska


IKVÄLL ÄR DET kräftskiva! Till ”di sma röde” är det gott med en ma­tig paj med smak av dill och kummin. Det här är min egen tolkning av den tra­di­tio­nel­la Väs­ter­bot­ten­pa­jen, gjord på åländska råvaror.


Pajdeg:
125 gram kylskåpskallt [åländskt] smör
3 dl vetemjöl
en knapp dl kvarg eller turkisk yoghurt

Fyllning:
150 g grovriven Ålands Prostens-ost [eller Västerbotten, förstås]
3 ägg
2 dl god [åländsk] grädde
ett par msk finhackad, färsk dill eller ½ tsk torkad
½ tsk kumminfrön
1 krm grovmalen svartpeppar, mer eller mindre enligt smak
en gnutta salt – smaka av, osten är ju rätt salt i sig

Sätt ugnen på 225°.

Hacka ihop smör och vetemjöl till en havregrynsliknande konsistens (en paj­knådare är till god hjälp) och arbeta därefter in kvargen. De­gen ska inte bli en homogen klump utan fortfarande vara ”stor­gryn­ig”.

Kläm ut degen i en pajform med en diameter på 24-25 cm, den ska täcka for­men jämnt och gå ända upp på kanterna. Ställ gärna paj­formen i kylen en stund efteråt, så smöret stelnar lite. Nagga botten med en gaffel innan grädd­ningen.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter i nedre delen av ugnen.

Vispa ihop ägg och grädde. Rör i kryddorna samt till sist den rivna os­ten. Häll fyllningen i pajskalet och grädda – fortfarande i nedre delen av ugnen – i cirka 20 minuter eller tills fyllningen ”stannat” och fått fin färg.

Pajen serveras avsvalnad, dock inte kylskåpskall.

14 kommentarer:

  1. God morgon!
    Din åländska paj ska jag prova vid tillfälle. Efter tre gästdagar med mycket matlagning blir det något enkelt idag.(eller färdigköpt).Dimman har lättat och solen skiner så nu blir det trädgårdsdax.
    Kerstin

    SvaraRadera
  2. Och här är himlen full av mörka molnmassor, åskan mullrar och regnet kommer i skov. Tur att vi ska hålla till under terrassen, under tak, ikväll :o)

    SvaraRadera
  3. Den pajen ser verkligen smarrig ut.
    Om man tänker bort mjölet, är det ju dessutom perfekt GI-mat. Sån´t som jag borde äta just nu.
    Resultatet av sommarens löparsemester i kombination med god mat, kan avläsas på vågen för min del.

    SvaraRadera
  4. Det var väl inte en så dum idé, hördu! Att fimpa pajdegsbotten och rakt av grädda själva fyllningen i en smord form istället. Testa och låt mig veta hur det blev!

    SvaraRadera
  5. Tack för receptet, den ska jag göra till vår lilla kräftskiva på fredag, Men jag får hålla mig till de svenska råvarorna :)
    Äldste med fam. kom igår em. och ville ut med oss för att plocka lite björnbär. Vi åkte ut, plockade ihop 6 kg = 12 liter som de fick med sig hem. Det var så mycket bär, det tog en timme, otroligt. Gissa om de var lyckliga.

    SvaraRadera
  6. Vassego, det var så lite så. :o) Det kan nog vara lite svårt att få tag på de åländska ingredienserna där nere hos dig, men i Stockholmsregionen lär det i vissa välsorterade affärer faktiskt finnas att köpa såväl ostsorter som det traditionellt kärnade smöret och åländskt svartbröd.

    Götapetter, så mycket björnbär! Jag kan mycket väl förstå att sonen med familj var förtjusta. Skam vore det annars ;o)

    SvaraRadera
  7. Det ser jättegott ut! Var på vippen att titta in i din trädgård igår då jag var en sväng till stan. Men det satt nån på min axel och sa, att så gör man väl inte... Jag såg i alla fall en del av ditt fina hus när jag susade förbi. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Vadå "så gör man väl inte"..? Klart du skulle ha svängt in om du kände för det! Gör det en annan gång :o)

    SvaraRadera
  9. Paj e gott!

    Men inte kummin.....(;

    Kram och ha nu en riktigt härlig kväll i goda vänners lag!!

    Jenny

    SvaraRadera
  10. Ha en trevlig kväll...här är så varmt, kvalmigt och äckligt så vi har dragit runt med bilen en sväng med luftkonditioneringen på för fullt...skönt! :-)
    Men nu sitter vi inne i "pörtet" igen...phuuuuu...fast vid datorn har jag en bordsfläkt...också skönt men inte likafullt skönt som i bilen.
    Det är bara å härda ut...det vänder snart! :-)

    Steffe

    SvaraRadera
  11. Mums, vad den ser god ut! Jag älskar paj, men hoppar nog också över kummin!
    Men det receptet ska jag prova till lunch i morgon, kanske...
    Ha det så trevligt på kräftskivan! Vilken tur att ni sitter under tak!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  12. Steffe & Monica:
    Här är också kvalmigt och äckligt och man dryper av svett bara av att tänka. Nu lägger jag ner bloggeriet för kvällen för att istället koncentrera mig på mina gäster! Ha en fin lördagkväll båda två!

    SvaraRadera
  13. WB-Paj är mums,Ska göra en i morgon i min lilla ugn den duger inte till så mycket annat.Ni har det säkert mysigt under altanen det är ju så pass varmt ännu på kvällarna.Kram på er.

    SvaraRadera
  14. det jeg var ute etter, takk

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!