onsdag 16 mars 2011

Bottenskrap

SAMTIDIGT SOM VINTERN lite i taget får ge vika för vår och värme börjar jag nå botten på min nyss upptäckta restskatt. Nu finns det inte mycket kvar, men till några par sockor ska det allt räcka!

Här är det första.


Jag har stickat längre skaft än jag brukar, så att de de fortfarande ska vara tillräckligt höga om man känner för att bära dem nedvikta.


Den här gången har jag också stickat en s.k. förstärkt häl:


Istället för vanlig slätstickning med räta maskor på rätsidan och aviga på avigan gör man så här:

RÄTSIDA: *lyft 1 m som den skulle stickas rät, 1 rm*. Upprepa *–* varvet ut.

AVIGSIDA: första m lyfts avig, resten stickas aviga.

8 kommentarer:

 1. Kan meddela att hela skaftet är klart på första sockan av par nummer två.Håller för övrigt på att ösa jord i alla små byttor och krukor inför sådden.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Gillar dina fina sockor! Jag kommer nog aldrig att nå botten på mitt garnföråd, är en beroende garnsamlare :)
  ha en bra dag.
  Annika

  SvaraRadera
 3. Det känns säkert bra att du använt allt garn och får börja köpa nytt:)
  Jag lärde mig att sticka Raggisar när vi hade med oss min kära mor till Åre V.6. Hälarna repade jag upp flera gånger för att jag skulle få in snittsen. Förstärkta för jag väl också försöka ge mig på;)
  Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Kerstin:
  Jädrar, vad du har blivit flink med stickorna! Men vad kuul!!!

  Jag noterade i förmiddags att de röda körsbärstomater jag sådde den 11.3 redan har börjat gro! Få se nu, om jag ska lyckas driva upp gångbara plantor tills - eller snarare OM - växthuset kommer på plats.

  Annika:
  Som tur är (?) har jag i någon tidigare flyttning sorterat bort mängder av "udda" garnrester, dvs sådant som det inte funnits tillräckligt av, utan bara småsmå snuttar. Nu har merparten av de kvarvarande restgarnerna gått åt till "geringsstickningarna" och det allra sista ska få bli så många par sockor som det blir. Vad jag däremot har MÄNGDER av är bomullsgarn ...

  Eva:
  Jodu, det känns SUPER! Många av garnresterna har säkert närmare 20 år på nacken, så det är dags att det blir något av dem.

  Förstärkta hälar ska du a-b-s-o-l-u-t prova på! Det blir liksom dubbelt när man stickar så och jättemycket slitstarkare.

  SvaraRadera
 5. Och jag säger som jag brukar säga: Så duktig du är!
  Jag har också en massa garnrester men jag tror inte att någon i min familj skulle vara intresserad av stickade sockar...
  Och det är ju inte raggsocksgarn jag har!
  Ha det så bra i vårsolen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Lika flitig som vanligt med stickorna. Det är härligt med hemstickade sockor.
  Minns ifrån barndomen att mormor stickade sockor i raggsocksgarn ( melerat), sedan sydde hon på sulor, det blev så sköna mockasinor.
  Ha en skön kväll

  SvaraRadera
 7. Förstärkt häl var något nytt för mig men det lät ju inte så invecklat. Jag gillar långa skaft och kom just på att när jag var barn skulle man ha sockarna nervikta en bit över pjäxorna då man åkte skidor. Helfräckt. I alla fall tyckte man det då.

  SvaraRadera
 8. Monica:
  Jaså, du har en varmfotad familj? *haha!* Fast sockor kan man ju sticka av tunnaste garn också, smidiga nog att använda som köpestrumpor ;o)

  Monkan:
  Japp, och med det kvarvarande garnet har jag kunnat byta upp mig till stickor 4 mm, så det går fort som bara den!

  "Riktiga" raggsockor ska vara melerade tycker jag. Dessvärre finnes icke ens en stump av raggsocksgarn i mina gömmor :o/ Idén att sy fast sulor på undersidorna är inte dum alls! Särskilt inte om man gör sockor åt småbarn, som annars har lätt för att halka. Kanske hinner jag med ett par såna åt lilla A:s syskonbarn, lille Jacob, före det blir för varmt för att handarbeta med ull? Tack för tipset!

  Cici:
  Förstärkt häl är busenkelt och resultatet blir förvånansvärt starkt. När jag var ung var det populärt att gå i träskor låångt in på hösten, faktiskt ända tills det kom snö. Då hade vi yllesockor på fötterna i träskorna. Kockobello, eftersom det sannerligen fanns riktiga vinterskodon att ta på sig. F.ö. minns jag också att sockskaften skulle vikas ner när man hade skidpjäxorna på! Och skidbyxorna var slimmade och av något konstigt elastiskt material, om jag kommer ihåg rätt. Det var tider det! ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!