lördag 5 mars 2011

Ms. Bean, I presume?

SKA MAN GÖRA saker ska man göra dem med besked. Inte stor me­ning i att hålla på och dutta med smått tjafs när man kan ta till det tunga artilleriet.

I förrgår kväll fick jag framåt midnatt (!) för mig att det var hög tid att koka den resterande delen av de torkade bönor jag haft i skafferiet sedan fjolårets årliga bunkringsresa till Norrtälje. Att det råkade vara 1,8 kg hindrade mig inte, i blöt hamnade de allihopa.

Pinto, kidney och små vita.

Igår gick därmed en stor del av dagen åt att koka, kyla ner och frysa dem. Fem hela liter färdiglagade baljväxter fick jag och det hela slu­tade med att frysen började larma för att temperaturen steg för snabbt ... Dåligt tajmat, eftersom lilla A lockat in mig på hemlagad glass-spåret till kvällen. Det var länge sedan. Faktiskt inte sedan sistlidna sommar, så förslaget föll i god moderjord.

Å, så gott det var! Vanilj smaksatt med färsk passionsfrukt ... precis så där sötsyrligt som jag vill ha det. Och på köpet blev det en plåt maränger. Lagar man glass enligt mitt recept blir det alltid äggvitor över, och dem kan man ju inte slänga bara så där! Jag instämmer till 100 % med bloggbästisen Monkan: inget får gå till spillo.


Snart är det förresten hög tid att ta färjan till grannlandet igen. Av de 96 rullar toapapper som bland annat inhandlades i fjol våras återstår bara fyra. Hemska saker, så mycket papper som går rakt ner i av­lopps­systemet under ett år ...

8 kommentarer:

 1. Bönor är gott! Senast gjorde jag jättegod soppa på sojabönor och lite "man tager vad man haver-grönsaker" och mixade det. I med lite kryddor och en burk lätt creme fraische så var det klart.Toapapper måste man väl ha (eller löv?). När jag var nyopererad en gång hjälptes jag iväg till toan för att kissa av snällt biträde. Jag kommer fortfarande ihåg hur hon rev av 2-3 meter toapapper och gav mig. Jag som alltid fått lära mig att vara sparsam även på sådant.
  Trevlig helg till dig
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Vad härligt då är det bara att plocka fram värma å äta senare,alltid bra att ha när man vill ha en snabb middag.Snart har vi vår så härligt när det droppar från taken.

  SvaraRadera
 3. Så flitig du har varit! Och så skönt att ha i frysen! Det måste ju vara ekonomiskt riktigt att koka allt på en gång!
  Ha en bra dag, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Det där gillar jag, när man ändå har alla grejorna framme är det lika bra att laga ordentligt.
  Det gör jag med vissa långkok, kalops, ärtsoppa och för att inte tala om köttbullar.
  Men inte visste jag att du precis som jag hade sådana sena vanor. Jag lagade frikadeller 0.30 för en vecka sedan.
  Bönor är supergott, men det är bara jag som äter det, C gillar bara bruna bönor.

  Monkan

  SvaraRadera
 5. Hej.
  Ja tänk vad papper det går åt. Inte klokt vad vi människor slösar egentligen.
  Goda de där kakorna såg ut

  SvaraRadera
 6. Kerstin:
  Bönor är klart underskattade och en fantastisk källa till protein när kött och fisk börjar bli så dyrt att det nättopp är bara förmöget folk som kan unna sig sånt ;o) Skämt åsido äter vi rätt mycket baljväxter och jag är såå tacksam för att också lilla A slevar i sig med god aptit.

  Stickmamman:
  Takdropp är fina saker det! Åtminstone utomhus ;o) Du har ju ett perfekt gosarställe där invid väggen dit du skottade din lilla råttgång :o)

  Monica:
  Ett gigantiskt bönkok tarvar inte särskilt mycket flit, vet du vad. Kastrullerna sköter ju sig själv på spisen. Det som är jobbigast är väl att packa och frysa in, skulle jag säga. Men väl värt besväret, för det gör vardagen såå mycket enklare när man bara kan öppna frysen och plocka fram såna gånger när inspirationen tryter.

  Monkan:
  Leve långkoken! Det är ju faktiskt så, att det blir enklare att göra MYCKET när man ändå gör. Och det händer alltsom oftast att det blir sena kvällar när jag tar mig för såna saker. Vete sjutton varför, men det är liksom först då jag har ett tillräckligt lugn inombords för att dona i köket.

  Skånegrabben:
  Ja, jag kan bara säga som Kerstin här ovan: det går att vara sparsam även med toapapper. Det behövs INTE ett par meter för att torka aktern - allra minst när man inte uträttat mer än Nummer Ett.

  SvaraRadera
 7. Ja varje gång jag ser dej skriva om maränger minns jag hur du och Anita vispade marängsmet FÖR HAND! Jag var ju väldigt ung då men ändå fattade jag att det skulle gått betydligt fortare med maskin, men varför ni inte använde elvispen, ja det minns jag däremot inte. ;)

  SvaraRadera
 8. Nähä..? Inte har väl Anita och jag gjort något såå korkat? Fast jag skulle inte vara förvånad. Vi gjorde många korkade saker då i de tidiga tonåren, men allihop är preskriberade vid det här laget ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!